Презентація "Компютерна залежність дитини - як феномен сучасного суспільства"

Про матеріал
Презентація про перші ознаки компютерної залежності, стадії залежності, симптоми, профілактика.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комп`ютерна залежність дитини – як феномен сучасного суспільства.

Номер слайду 2

Близько 70% сучасних школярів, відповідаючи на запитання про свої інтереси і захоплення, згадують комп`ютер. Та разом з комп`ютеразацією з`явилися негативні наслідки, які впливають на соціально-психологічне здоров`я дітей і підлітків. Найпоширенішим з них є явище комп`ютерної залежності.

Номер слайду 3

- пропуски шкільних занять через комп’ютерну гру вдома або відвідування комп’ютерного клубу; - просиджування біля комп’ютера у нічний час; - приймання їжі під час комп’ютерної гри; - асоціювання себе з героями комп’ютерних ігор; - відсутність інших захоплень, крім комп’ютерних ігор; - віддавання переваги комп’ютерним іграм, а не спілкуванню; - загальний час, проведений за грою, перевищує час виконання домашніх завдань, прогулянок, спілкування з батьками і однолітками, інших захоплень; - дитина не уявляє, чим себе зайняти, коли комп’ютер не працює; - конфлікти з батьками та їх шантажування у відповідь на заборону проводити час за комп’ютером. Перші ознаки комп’ютерної залежності дитини:

Номер слайду 4

Психологи виділяють такі стадії залежності: Стадія легкого захоплення. Стадія захоплення. Стадія залежності.

Номер слайду 5

Виділяють досить чіткі симптоми залежності від комп’ютерних ігор: Психологічні симптоми: • Відчуття ейфорії чи піднесеності під час роботи за комп’ютером; • Нездатність зупинити роботу за комп’ютером; • Дедалі більше часу затрачується на комп’ютерні ігри; • Ігнорування друзів та сім’ї; • Відчуття порожнечі, депресії та роздратованості поза комп’ютером; • Перекладання повсякденних турбот на плечі членів сім’ї; Фізичні симптоми: • Зап’ястний тунельний синдром — оніміння та зниження чутливості пальців; • Сухі очі; • Головні болі (схожі на мігрень); • Болі у спині; • Нерегулярне харчування — відсутність апетиту; • Недотримання гігієни; • Розлади сну.

Номер слайду 6

Профілактика комп’ютерної залежності у дітей: Привчайте дитину правильно ставитися до комп’ютера , як до технічного пристрою, за допомогою якого можливо отримати знання і навички, а не як до засобу отримання емоцій. Не дозволяйте дитині у віці 3-5 років грати у комп’ютерні ігри. Розробляйте з дитиною правила роботи за комп’ютером: 20 хв комп’ютерної гри, 30 хв заняття іншими видами діяльності. Не дозволяйте дитині їсти і пити біля комп’ютера. Не дозволяйте дитині грати в комп’ютерні ігри перед сном.

Номер слайду 7

Профілактика комп’ютерної залежності у дітей: Домовляйтеся з дитиною виконувати ці правила. Обговорюйте з дитиною покарання у разі, якщо дитина порушить домовленість. Помічайте, коли дитина дотримується ваших вимог, обов’язково скажіть їй про свої почуття радості та задоволення. Таким чином закріплюється бажана поведінка. Не використовуйте комп’ютер як засіб для заохочення дитини. Під час хвороби і вимушеного перебування вдома комп’ютер не повинен стати компенсацією. Допомагайте дитині долати негативні емоції, які завжди присутні в житті кожної людини (розчарування, сум, образа, агресія тощо) і які можуть підштовхнути дитину отримати полегшення за комп’ютерною грою.

Номер слайду 8

Головною причиною виникнення комп’ютерної залежності у дітей є недостатнє спілкування і взаєморозуміння з батьками і однолітками. Ігри для них - це шлях самоствердитися, бо у віртуальному світі, все залежить тільки від твого уміння грати, а не від особистих якостей та умінь. Виникає ілюзія, що ти чогось досягаєш, а в житті може бути навпаки

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Виховна робота
Додано
13 березня 2020
Переглядів
2238
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку