Презентація Конституція України - Основний Закон України

Про матеріал

Мультимедійна презентація.Мета уроку: дати уявлення про те, що таке конституція, визначити характерні особливості Конституції України, як Основного Закону держави, зміст її окремих положень; вдосконалювати навички роботи з Конституцією України; вдосконалювати навички роботи в групах; виховувати повагу до Основного Закону України, формувати правильне ставлення учнів до закону та необхідності їх дотримання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ласкаво просимо!Урок підготувала вчитель історії та основ правознавства Розлуцького НВК Руслана Степанівна. Сподарик

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань1. Вправа «Цифрова розминка» 16, 25, 21, 35, 14, 18 2. Блок «Контроль»

Номер слайду 3

Тема: Конституція України – Основний закон держави

Номер слайду 4

Мета уроку: дати уявлення про те, що таке конституція, визначити характерні особливості Конституції України, як Основного Закону держави, зміст її окремих положень; вдосконалювати навички роботи з Конституцією України; вдосконалювати навички роботи в групах; виховувати повагу до Основного Закону України, формувати правильне ставлення учнів до закону та необхідності їх дотримання.

Номер слайду 5

План1. Що таке конституція. Чому конституція є основним законом держави2. Яка структура Конституції України3. Яким є склад та повноваження Конституційного суду України

Номер слайду 6

Епіграф уроку: Закони винайдені для блага громадян. (Марк Тулій Цицерон)

Номер слайду 7

Державні закони — правила існування в суспільстві, яких мають обов'язково дотримуватися всі громадяни тієї чи іншої країни. Закони Божі — закони найвищої моралі, що допомагають нам відокремлювати добро від зла.

Номер слайду 8

Конституція України. Конституція (в перекладі з латини – устрій) – це основний закон держави. Словникова робота. Конституція – це Основний Закон держави, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов’язки громадян.

Номер слайду 9

Рольова гра «Засідання Верховної Ради України»

Номер слайду 10

Конститу́ція Украї́ни — Основний Закон держави України. Ухвалений 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання. Конституція України набула чинності з дня її прийняття. На пам'ять про прийняття Конституції в Україні щорічно святкується державне свято — День Конституції України.

Номер слайду 11

Робота в групах1- ша група. Назвіть структуру Конституцію України(преамбула, 15 розділів і 161 стаття). Які назви мають розділи Конституції України?2-га група. Що вказано в преамбулі(вступній статті) Конституції України?Який розділ дає характеристику правам, свободам та обов’язкам громадян України? Які статті він охоплює?

Номер слайду 12

Преамбула. Конституція України. Ознаки. Структура. Основний Закон держави. Має найвищу юридичну силу. Закріплює найважливіші положення. Має особливий порядок ухвалення і внесення змін15 розділів161 стаття

Номер слайду 13

3. Яким є склад та повноваження Конституційного суду України

Номер слайду 14

Суд – це орган держави, який здійснює правосуддя у вигляді розгляду адміністративних, кримінальних і цивільних справ та прийняття у цих справах законних рішень. Конституційний суд – це суд, який вирішує питання про відповідність Конституції України закону України за конституційною скаргою особи, яка вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі Закон України суперечить Конституції України. Конституційна скарга може бути подана в разі, якщо всі інші національні засоби юридичного захисту вичерпано.

Номер слайду 15

Склад і повноваження Конституційного суду України визначено ХІІ розділом Конституції України та Законом України «Про Конституційний Суд України»

Номер слайду 16

Робота з нормативно – правовим актом. Завдання: опрацювати ХІІ розділ Конституції України і дати відповідь на запитання. Скільки суддів входить до Конституційного Суду України? Хто їх призначає? На який термін призначають суддів Конституційного суду? Які вимоги до кандидатів на посаду судді Конституційного Суду? Коли припиняються повноваження судді Конституційного Суду? Що належить до повноважень Конституційного Суду України?

Номер слайду 17

ЮРИДИЧНА СИТУАЦІЯРобота з підручником (ст.72)

Номер слайду 18

IV. Закріплення вивченого матеріалу Вправа «Ромашка Блума»

Номер слайду 19

Конституція острова «ЗЕЛЕНЕ ЧУДО» очима учнів

Номер слайду 20

V. Підсумки уроку

Номер слайду 21

VI. Домашнє завдання вивч. § 10. Скласти кілька конституційних звернень

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Ратушняк С.П.)
Додано
10 лютого 2019
Переглядів
6678
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку