Презентація "Захист прав споживачів"

Про матеріал
Пропонована презентація допоможе зробити урок динамічним та насиченим і реалізувати мету уроку: ознайомити учнів із правами споживачів та їх порушеннями; охарактеризувати способи захисту прав споживачів; вчити учнів застосовувати норми законодавства на практиці; ознайомити учнів з особливостями використання пластикових карток та електронного продажу; розвивати критичне мислення учнів та формувати життєві компетентності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВПРАКТИЧНА РОБОТА З ПРАВОЗНАВСТВАПрезентація до уроку правознавства. Підготувала вчительісторії та правознавства Нетішинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 Комарецька Галина Євгеніївна

Номер слайду 2

Визначте вид цивільної дієздатності: A. Громадянка Ф.,11 років. B. Громадянин С., 20 років. C. Громадянин Ю, 15 років. D. Громадянка А,16 років, що зареєстрована як приватний підприємець. Громадянина Ф, 18 років, що хворий на хронічне психічне захворювання.Є. Громадянин К.,17 років, що працює за трудовим договором. Розв`яжіть юридичну задачу. Робітник археологічної експедиції С. під час розкопок знайшов скарб – горщик із золотими та срібними монетами.1. Як має вчинити робітник зі скарбом?2. Чи отримає він винагороду за знайдений скарб?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ЗАХИСТ ПРАВ СПОЖИВАЧІВПРАКТИЧНА РОБОТА

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Нормативна база: Цивільний кодекс України. Господарський кодекс України. Закон України "Про захист прав споживачів"Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сировини"Перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну (поверненню), затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 року № 172 "Про реалізацію окремих положень Закону України "Про захист прав споживачів"Порядок провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 року № 833 Правила роздрібної торгівлі непродовольчими товарами, затверджені наказом Міністерства економіки України від 19 квітня 2007 року № 104 Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами (із змінами), затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 11 липня 2003 року № 185

Номер слайду 9

Закон України «Про захист прав споживачів»Права споживачів:1. Право на вільний вибір товару ( роботи, послуги).2. Право на гарантований рівень споживання.3. Право на належну якість товарів.4. Право на безпеку товарів ( робіт, послуг).5. Право на необхідну, доступну, достовірну інформацію про кількість, якість і асортимент товарів ( робіт, послуг).6. Право на відшкодування збитків, обмін товару неналежної якості.7. Право на звернення до суду та інших уповноважених державних органів за захистом порушених прав.8. Право на об’єднання в громадські організації споживачів .

Номер слайду 10

Номер слайду 11

6 грудня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (реєстраційний номер законопроекту 8450). Закон було розроблено за участю фахівців Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та експертів Проекту Європейського Союзу «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні».

Номер слайду 12

Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» приводить у відповідність українське законодавство до норм ЄС, а також підвищує рівень поваги до споживача. Містить вимоги щодо виділення алергенів, передбачає збільшення шрифту на етикетці, зазначення країни чи місця походження харчового продукту, інформуванню про замороження чи розмороження продукту, перелік усіх інгредієнтів, надання інформації про поживну цінність. Тепер, купуючи харчові продукти, український споживач зможе робити свідомий вибір на користь того чи іншого продукту.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

https://24tv.ua/yak_povernuti_neyakisniy_tovar_v_magazin_detalna_instruktsiya_n813580

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Права споживачів при придбанні непродовольчого товару належної якості:обміняти товар належної якості на аналогічний, якщо куплений товар не підійшов за формою, габаритами, фасоном, кольором, розміром або з інших причин не може бути використаний за призначенням;придбати будь-які інші товари з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості, якщо відсутній аналогічний товар;здійснити обмін товару на аналогічний при першому ж надходженні відповідного товару в продаж;розірвати договір та одержати назад гроші у розмірі вартості повернутого товару. Строк обміну: протягом 14 днів, не рахуючи дня купівлі. Умова обміну: Правила повернення товаруякщо товар не використовувався;збережено його товарний вигляд, споживчі властивості, пломби, ярлики;збережено розрахунковий документ з датою продажу.

Номер слайду 19

Пам'ятка споживача!Головна заповідь покупця: завжди зберігайте документи, що підтверджують факт купівлі-продажу (договори, чеки, жетони, акти виконаних робіт, свідоцтва суб'єктів підприємницької діяльності, рекламні обіцянки в газетах, буклетах, правила, наприклад, правила страхової діяльності, фотографії, відеокадри, запис на диктофон, медичні документи, рецепти і тощо). На ринку продавець зобов'язаний на вимогу споживача виписати товарний чек встановленого зразка. У разі відмови видачі чека слід звернутися до адміністрації ринку для відновлення своїх прав, а у разі ігнорування – до територіального органу з питань захисту прав споживачів із письмовою скаргою. У кожному магазині повинен обов’язково міститися «Куточок споживача», де відображені права й обов’язки продавця і покупця, відомості про продавця (адреса, телефон, ПІБ директора ), адреса і телефони контролюючих органів, Закон України "Про захист прав споживачів", відповідні правила торгівлі тощо; "Книга відгуків і пропозицій" у доступному місці. Продавець і касир мусять мати значки ("бейджики"), на яких вказані їх посади й імена.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Перш ніж оплачувати обраний товар чи послугу, перевірте:відповідність названої продавцем ціні тій, яка вказана у ціннику чи прейскуранті;якщо товар штучний – чи не пошкоджена упаковка і чи дійсно в ній той товар, за який ви сплачуєте гроші; комплектність товару;наявність супроводжувальної документації. Водночас попросіть у продавця продемонструвати, як працює товар і як ним користуватися; якщо товар ваговий – чи правильно працюють ваги; наявність необхідної інформації на упаковці та у супроводжувальній документації. Слід детально ознайомитися з цією інформацією, перш за все – зі строком придатності, гарантійними зобов'язаннями виробника тощо. Під час покупки товару ( оплати послуг, роботи ), прослідкуйте, щоб вам видали касовий чек (якщо товар тривалого зберігання, попросіть також виписати товарний чек) і щоб на чеку було видно сплачену суму; щоб у паспорті виробу було точно вказано дату покупки і назву магазину-продавця.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

ВИКОРИСТАНІ ДЖЕРЕЛА: матеріали з підручників «Основи правознавства 9 клас»:«Основи правознавства» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Андрусишин Б.І., Берендєєв С. О., Губань Р. В.)«Основи правознавства» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Васильків І. Д., Кравчук В. М.)«Основи правознавства» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Ратушняк С. П.)«Основи правознавства» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Святокум О.Є., Святокум І. О.)«Основи правознавства для загальноосвітніх навчальних закладів з поглибленим вивченням основ правознавства» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Святокум О.Є., Святокум І. О.)https://ukurier.gov.ua/uk/articles/zahist-prav-spozhivachiv-sho-robiti-yaksho-vi-kupi/https://minjust.gov.ua/m/str_8244https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12https://24tv.ua/yak_povernuti_neyakisniy_tovar_v_magazin_detalna_instruktsiya_n813580«Основи правознавства» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Наровлянський О. Д.)«Основи правознавства» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Ремех Т. О., Пометун О.І.)«Основи правознавства» підручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів (авт. Філіпенко Т. М., Сутковий В. Л.)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Сіліверстова Олена Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Оліхненко Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Den Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Писенко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Світлак Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Андрусишин Б.І., Берендєєв С.О., Губань Р.В.)
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
19190
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку