Презентація.Контрольний докладний письмовий переказ тексту розповідного характеру з елементами опису тварин

Про матеріал
Контрольний докладний письмовий переказ тексту розповідного характеру з елементами опису тварин Мета: перевірити, як учні вміють пе¬редавати зміст почутого, добирати відпо¬відні мовні засоби, визначати стиль і тип мовлення тексту, складати простий план; удосконалювати навички самостійної роботи; розвивати, увагу, пам'ять, логічне мислення; збагачувати словниковий запас учнів; виховувати любов до всього живого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

 Контрольний докладний письмовий переказ тексту  розповідного характеру з елементами опису тварин

Номер слайду 2

ОБЕРИ!

Номер слайду 3

Ні старому, ні малому не дасть приступити до дому

Номер слайду 4

СОБАКИ – ЛЮБОВ, ВІДДАНІСТЬ , ВІРНІСТЬ

Номер слайду 5

Номер слайду 6

ХАТІКО – НАЙВІРНІШИЙ СОБАКА ЯПОНІЇ.9 РОКІВ ХОДИВ НА СТАНЦІЮ ЗУСТРІЧАТИ ГОСПОДАРЯ

Номер слайду 7

ХАТІКО ДУЖЕ ЛЮБЛЯТЬ В ЯПОНІЇЙОГО ІСТОРІЯ ЛЯГЛА В ОСНОВУ ХУДОЖНЬОГО ФІЛЬМУ

Номер слайду 8

ПІСЛЯ СМЕРТІ ХАТІКО ПОХОВАЛИ БІЛЯ ГОСПОДАРЯ

Номер слайду 9

11 БЕРЕЗНЯ 2011 РОКУ ЖАХЛИВЕ ЦУНАМІ ЗРУЙНУВАЛО УЗБЕРЕЖЖЯ ЯПОНІЇ. ПОСТРАЖДАЛИ НЕ ЛИШЕ ЛЮДИ, А Й ТВАРИНИ. ВЕСЬ СВІТ СПОСТЕРІГАВ ЗА ІСТОРІЄЮ СОБАКИ, ЯКИЙ НЕ КИДАВ У БІДІ СВОГО ПОРАНЕНОГО ДРУГА. ОБОХ СОБАК БУЛО ВРЯТОВАНО

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ПАМ’ЯТНИК БОББІ, ЯКИЙ 14 РОКІВ ПРОЖИВ НА МОГИЛІ ГОСПОДАРЯ(МІСТО ЕДІНБУРГ)

Номер слайду 12

ПАМ`ЯТНИК ВІРНОМУ В МІСТІ ТОЛЬЯТТІ

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ПАРАД ПЕРЕМОГИ В 1945 Р.

Номер слайду 16

«Мозкова атака»-Які типи мовлення ми вивчали?-Що називається описом?-Чи доводилось вам чути, читати описи тварин?-Пригадайте літературні твори, де є такі описи.

Номер слайду 17

Картка опису. Розмір. Шерсть(колір)Мордочка. Вуха. ОчіНісІнші деталі

Номер слайду 18

А чи знаєте ви ,що..?Першість серед найменших собак у світі, згідно з Книгою рекордів Гіннеса, посідає крихітка Міллі породи чихуахуа* Чихуахуа — порода маленьких собак.Її відкрили приблизно в 1850 році у мексиканському штаті Чіуауа, на честь якого і була названа.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

АЛЬПІЙСЬКИЙ ПЕРЕВАЛ ВЕЛИКИЙ СЕН – БЕРНАР ТА МОНАСТИР СВЯТОГО БЕРНАРА

Номер слайду 21

МОНАСТИР СВЯТОГО БЕРНАРА

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

ПАМ`ЯТНИК СЕНБЕРНАРУ БАРРІ НА ПАРИЗЬКОМУ ЦВИНТАРІ ДЛЯ ТВАРИН, ЯКИЙ ЗА СВОЄ ЖИТТЯ ВРЯТУВАВ 40 ЛЮДЕЙ

Номер слайду 28

УВАЖНО СЛУХАЙ!!!

Номер слайду 29

Словничок. Масивна голова – голова з великим     об’ємом і масою;  фляжка – пласка легка пляшка для води; рекордсмен - спортсмен, який встановив рекорд, досяг найвищих результатів у змаганнях з того чи іншого виду спорту. (У нашому випадку, це той, хто досяг високих результатів у своїй справі);  Париж – столиця Франції; постамент - висока підставка або підніжжя, на яких установлюють пам'ятник або скульптуру; п'єдестал- художньо оздоблена підставка для чого-небудь

Номер слайду 30

Основна думка: слава про мужнього Баррі не згасає і після його загибелі. Тема: розповідь про сенбернара, який урятував сорок людей від загибелі.

Номер слайду 31

Завдання за варіантами-Скласти сенкан до слова-теми «Баррі»;-Виконати завдання «ПЛАСТ»Я думаю, що цей текст місить опис тварини. Тому що Наприклад, Отже,

Номер слайду 32

ВІДПОЧИНЬМО!!!

Номер слайду 33

СКЛАДАННЯ ПЛАНУ(визначення типу мовлення) Поділіть сторінку в  зошиті на дві частини, у першій запишемо назву кожного фрагменту тексту, а в другій - до якого типу мовлення він належить. Назва частини Тип мовлення Опис сенбернара Опис Собаки-шукачі Розповідь Нещасний рекордсмен Баррі Розповідь Пам’ятник сенбернару! Розповідь з елементами опису

Номер слайду 34

Доберіть синоніми до слів та виразів1)«особливою ознакою сенбернарів є велика голова»; 2)«сягає ста і більше кілограмів 3)«чудовий нюх» 4)«собаки-шукачі» 5)«прив’язані» 6)«сильні, витривалі тварини»7)«його знали і любили» 8)«після загибелі»

Номер слайду 35

ЩО? ЧОМУ?1) Що має на увазі автор, коли пише «століттями використовували»? 2)Чому автор вжив слово «рекордсмен», а не «кращий» або «найспритніший»? 3)Що означає словосполучення «слава не згасла»?

Номер слайду 36

до якого стилю належить текст? ЯКІ ОЗНАКИ НА ЦЕ ВКАЗУЮТЬ?

Номер слайду 37

МОВНЕ ОФОРМЛЕННЯПИШИ ПРАВИЛЬНО: сенбернар Баррі, донизу, собак-шукачів, ре­кордсмен, Італія, Франція, Швейцарія, Альпи. -Словосполучення із числами можна записувати так: 1)«80-95 сантиметрів»2)«85 років»;- Зверніть увагу на цитату в тексті: У центрі підніжжя пам’ятника напис: «Він врятував сорок чоловік і був убитий сорок першим».-Запишіть речення, зробіть синтаксичний розбір. Цих сильних, витривалих тварин здавна ви­користовували для пошуків і порятунку людей у горах.

Номер слайду 38

УВАЖНО СЛУХАЙ!!!

Номер слайду 39

ОБЕРИ!

Номер слайду 40

Домашнє завдання Написати роботу на чернетках

Номер слайду 41

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
29 жовтня 2019
Переглядів
6671
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку