Презентація "Коран - священна книга ісламу"

Про матеріал
Презентація "Коран - священна книга ісламу" знайомить з історією створення Корану, його структурою, обов'язками мусульман перед Кораном, українськими перекладами книги, а також містить цікаву інформацію про цю унікальну пам'ятку культури та літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коран – священна книга ісламу. Підготувала вчитель зарубіжної літератури. ЗЗСО «Травневська гімназіяімені Назарія Войтовича»Тернопільської областіГубич Г.І.

Номер слайду 2

Кора́н (араб. أَلْقُرآن‎ — Qur'ān — збір, зібрання (Божих одкровень) або виразне читання) — головна священна книга мусульман й перша писемна пам’ятка арабської літератури Мусульмани вірять, що Коран не створений, а існує вічно. Він є словом Аллаха і містить його остаточну і повну волю, яку Аллах промовив через пророка Мухаммеда. Сучасний Коран з Саудівської Аравії

Номер слайду 3

Пророк Мухаммед (517 – 632 рр. ) Печатка пророка Мухаммеда Пророк Мухаммед проголшував проповіді, молитви, повчальні оповіді у Мецці й Медіні між 610 і 632 рр. Згодом ці тексти були впорядковані у рукописну книгу в 651 році. Вона і вважається першим виданням Корану. Сторінка з Корану

Номер слайду 4

Мекка. Медіна

Номер слайду 5

Історія Корану Згідно з мусульманським віровченням, оригінал Корану зберігається на небі, звідки його було дано в світ від Аллаха у повному вигляді в ніч Кадр, але ангел Джабраїл передавав його Мухаммеду частинами протягом 20 років.

Номер слайду 6

Структура Корануstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 7

Текст Корану налічує 114 глав – сур. Слово “сура” дослівно означає “ряд каменів, цеглин у стіні” – так Мухаммед називав кожне своє одкровення. Сури подані в порядку зменшення за обсягом – від найбільшої до накоротшої, за винятком першої сури “Фатіха” – “Та, що відкриває книгу”. Перша сура Корану. Сторінка Корану 15 – 16 ст.

Номер слайду 8

Сури поділяються на аяти (вірші). Слово «аят» має значення «знамення», «диво». Кількість аятів у сурах може бути від 3 до 286.

Номер слайду 9

Сури Корану прийнято поділяти на мекканські (ранні) й медінські (пізні).

Номер слайду 10

Традиційно Коран читається співуче

Номер слайду 11

Зміст Корану Мусульмани вважають, що Коран був посланий не тільки арабам, але і всьому людству. У той же час Коран не містить у собі принципово нового, не відомого раніше. У ньому розповідається про древніх пророків (Адам, Лут, Ібрагім, Юсуф, Муса, Іса тощо) та про різні події їхнього життя. У Корані йде мова також про проблеми походження і сутності буття, різних форм життя, про космологію і космогонії, містяться різні вказівки про обряди. Таким чином, у Корані містяться загальні принципи всіх аспектів індивідуального та суспільного буття.

Номер слайду 12

Мусульмани вірять, що Коран був даний Всевишнім для виправлення викривлень, які були внесені людьми в ранні божественні писання — Тору і Євангеліє. Тому послідовники ісламу вважають, що саме в Корані існує остаточна версія Божественного закону.

Номер слайду 13

Значення в ісламі В ісламі Коран розглядають як священну книгу — конституцію, послану Мухаммеду Аллахом, щоб кожна людина могла налагодити взаємини з ним, з самим собою і суспільством, виконати свою життєву місію так, як цього бажає Аллах. Той, хто повірив у Коран, стає рабом Аллаха і починає нове життя, оскільки його душа ніби народжується заново для того, щоб служити Аллаху і заслужити його милість. Для цього мусульмани слідують приписам Аллаха, підкоряються його велінням і не переступають його обмежень. Дотримання коранічного шляху розглядається як запорука щастя та успіху, тоді як віддалення від нього — причина нещастя. Коран виховує мусульман в дусі праведності, богобоязливості. Згідно з ісламом, найкращим із людей є той, хто вивчає Коран і навчає йому інших людей.

Номер слайду 14

Традиційні етичні вимоги щодо Корану Для мусульман Коран — священна книга, що вимагає до себе особливого ставлення. Вони ставляться до Корану з благоговінням. Багато мусульман запам'ятовують принаймні частину Корану напам'ять. Як правило це вірші, потрібні для виконання молитов. Ті, хто вивчив весь Коран, носять звання Хафіза.

Номер слайду 15

Мусульманин несе такі обов'язки перед Кораном: Вірити в те, що Благородний Коран є Словом Всевишнього Аллаха, і вчитися читати його відповідно до правил вимови. Брати Коран в руки лише в стані обмивання. Коран треба читати в чистих місцях. Тримати Коран на високих місцях. Не можна класти Коран на підлогу. Суворо виконувати всі розпорядження, зазначені у Корані. Все своє життя будувати згідно з моральними принципами Священного Корану.

Номер слайду 16

Історія українських перекладів Корану Перші спроби перекладу Корану на староукраїнську (старослов'янську) мову були здійснені в XV ст. у Великому князівстві Литовському, Руському та Жемантійському. Питання, пов'язані з Кораном, вивчалися в XVI–XVII ст. в Острозькій та Києво-Могилянській академіях. А Іоанікій Ґалятовський видав 1683 року в Чернігові трактат «Аль. Коран Мухамедів». Рукопис Корану (IX століття)Форзац рукопису Корану, 1537 р. Першу спробу перекласти Коран сучасною українською мовою зробив видатний український вчений-сходознавець Агатангел Кримський..

Номер слайду 17

У 1913–1914 Коран переклав львівський поліглот Олександр Абранчак Лисинецький. На жаль, текст залишився неопублікованим. Сторінка з перекладу Абранчака-Лисинецького (1913), набрана латинським шрифтом. 2010 р. у Сімферополі вийшла книга під назвою «Коран. Переклад смислів українською мовою». Автор, письменник Валерій Магафурович Басиров, який, за власним зізнанням, не володіє арабською, спирався виключно на російські тексти. Як наслідок, це призвело до появи значної кількості неприпустимих помилок, неточностей. У 2011 р. Басиров випустив друге та третє видання книги, у яких чимало помилок та неточностей були виправлені. У 2013 вийшло четверте видання Корану.

Номер слайду 18

Повний переклад Корану з арабської мови виконав острозький науковець Михайло Якубович. Цей текст перекладу схвалила до друку Комісія Центру імені Короля Фагда з друку Преславного Сувою, що знаходиться у Медині (Саудівська Аравія). У 2013 році україномовний Коран вийшов друком.

Номер слайду 19

Галерея

Номер слайду 20

Коран з перським перекладом. Рукопис Корану, знайденого в Каїрі (IX – X століття)Перський Коран(XIII століття)Рукопис Корану ХІІІ ст.

Номер слайду 21

Рукопис Корану ХVІІІ ст. Сучасний Коран

Номер слайду 22

Золотий Коран

Номер слайду 23

Вишитий Коран

Номер слайду 24

Найбільший Коран17 лютого 2012 року Комітет Книги рекордів Гіннеса визнав Коран (1,5 х 2 метри, вага – 800 кг) найбільшим у світі друкованим виданням Священного писання мусульман.

Номер слайду 25

Коран жителя албанського містечка Лак Скендера Пруші має 2,68 сантиметра у довжину, 2,16 сантиметра у ширину, тловщина - 1,09 см. У книжці 418 сторінок. Найменший Коран У Книзі рекордів Гіннеса сказано, що найменший Коран надрукували 1982 року в Каїрі. Книжка має 571 сторінку. Вона 1,7 см завдовжки, 1,28 см завширшки, товщина — 0,72 см.

Номер слайду 26

м. Шарджа ,ОАЕПам’ятник Корану

Номер слайду 27

Успіхів у вивченні Корану

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мироненко Ксения
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 листопада 2021
Переглядів
18758
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку