Презентація "Косачі й Катеринославщина"

Про матеріал
Неоціненний внесок зробила родина Косачів у розбудову національної культури, літератури та просвітницького руху в Україні, зокрема на Катеринославщині (Дніпропетровщині). Презентація "Косачі й Катеринославщина" розкриває тему зв'язку Олени Пчілки, Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач), Олесі Зірки (Ольги Косач, в одруженні Кривинюк) з культурним і громадським життям Катеринослава початку ХХ ст. Матеріал з літературного краєзнавства може бути використаний на уроках вивчення творчості Лесі Українки в 10 класі та в позакласній роботі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Родина Косачів і катеринославщина. Літературне Придніпров’я

Номер слайду 2

У яких країнах побувала Леся українка?Лікуючись та подорожуючи, Леся Українка побувала в багатьох країнах…

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Чи ступала нога лесі українки на нашій, придніпровській землі?

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Імена Олени Пчілки, її доньок Лесі Українки та Олесі Зірки тісно пов’язані з історією й культурним розвитком Катеринославщини (Дніпропетровщини)

Номер слайду 7

Косачі й катеринославщина. Під тиском певних життєвих обставин творчий шлях, громадська й культурно-освітня діяльність трьох українських письменниць з роду Косачів (матері і двох доньок) – Олени Пчілки (Ольги Петрівни Драгоманової, в заміжжі Косач), Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач), Олесі Зірки (Ольги Петрівни Косач, в одруженні Кривинюк) – тісно переплелись з культурним і громадським життям Катеринослава початку ХХ ст., а саме – з селищем Лоцманська Кам’янка, де ненадовго осіли Кривинюки. Косачі вписали незабутню сторінку в розвиток інтелектуального життя Придніпров’я початку ХХ ст., а їхня подвижницька праця своєю значимістю переросла й вийшла за регіональні межі, ставши подією загальноукраїнського рівня.

Номер слайду 8

Леся українка в катеринославіДослідники кажуть, що Леся Українка побувала в Катеринославі лише один раз, 1891 року, коли разом із матір’ю та сестрою Ольгою подорожувала до Євпаторії. Натомість мати Лесі, Олена Пчілка, навідувалась до міста часто й навіть описала його у спогадах «В гостях у Катеринослава».

Номер слайду 9

Леся українка в катеринославіЦей факт із її біографії згадує сестра Ольга в книзі «Леся Українка. Хронологія життя і творчості»: «В червні Леся з матір’ю і сестрою Ольгою поїхали до Євпаторії. Їхали до Києва залізницею, од Києва до Катеринослава пароплавом Дніпром. Спинялися в Каневі, щоб одвідати Шевченкову могилу. З Катеринослава кіньми їздили до села Старий Кодак, щоб подивитися на Кодацький поріг…». За своє коротке життя поетеса неодноразово збиралася відвідати місто як на запрошення громадських і культурних кіл міста, так і бажаючи погостювати в сестри Ольги, але на заваді ставала хвороба… 

Номер слайду 10

На початку червня 1891 р. Олена Пчілка з юними доньками Лесею та Ольгою вперше відвідала Катеринослав проїздом у Крим до Євпаторії. Незабутнє враження справила на них поїздка в козацьке село Старий Кодак поблизу міста до найзначимішої пам’ятки, місця постійного паломництва екскурсантів, – першого з дев’яти Дніпрових порогів – Кодацького та залишків однойменної польської фортеці.

Номер слайду 11

Ольга косач і катеринославщина. Молодша ж сестра Лесі, Ольга Кривинюк, присвятила придніпровському краєві десять років життя. Вона була лікарем за фахом, перекладачем, етнографом. Мешкаючи в Катеринославі, Ольга поєднувала медичну роботу з громадською та видавничою, тут же зберігала певний час і творчий архів Лесі.

Номер слайду 12

Леся українка і Дмитро Яворницький. З істориком Дмитром Яворницьким Леся Українка познайомилась1910 року, коли лікувалася в Єгипті. Після цієї зустрічі вона писала до рідні в Катеринослав: «Він завзятий дід – лазив і на піраміди, і в піраміди, і де його тільки не носило! Це в шістдесят літ і з ревматизмом…» У подарунок від Лесі про зустріч у Єгипті Яворницький одержав дерев’яну палицю та спільне фото.

Номер слайду 13

Леся українка і дмитро яворницькийЄ також версія, що саме Яворницький своїми цікавими розповідями про козацтво надихнув Лесю Українку на історичну поему «Бояриня». У квітні 1910 року Леся Українка за три дні написала поему «Бояриня». Ця поема присвячена українській історіі. І вона єдина така у творчості Лесі Українки. Знаючи, яким натхненником був Дмитро Яворницький, як умів запалити в людині любов до рідної історії, цю версію вважають вірогідною.

Номер слайду 14

Поема «Бояриня» й катеринослав Пізніше, після смерті дочки, 1914 року Олена Пчілка надрукувала твір у своєму журналі «Рідний край». Окремим виданням «Бояриню» вперше видала у 1918 році сестра Ольга в Катеринославі.

Номер слайду 15

Любов до етнографіїНауковці зазначають: із Дмитром Яворницьким родину Лесі Українки також поєднувала спільна любов до етнографії. Олена Пчілка, Леся та Ольга збирали українські народні узори, зокрема, Ольга Косач-Кривинюк замалювала зразки вишивок Катеринославщини.

Номер слайду 16

Наразі також з’ясувалося, що саме в Катеринославі був надрукований підручник, який Леся Українка написала в 19-річному віці. Цей факт дослідила дніпропетровська письменниця Леся Степовичка.

Номер слайду 17

Підручник, надрукований у КатеринославіЛеся писала підручник «Стародавня історія східніх народів». Ольга Кривинюк мешкала в нас, у Катеринославі, працювала патронажною сестрою, і Леся Українка пише сестрі: «Де б мені видати свій підручник, у Києві чи, може, ти спробуєш у Катеринославі?»

Номер слайду 18

Гра «Так-Ні»1. Леся Українка була на Катеринославщині двічі.2. Олена Пчілка навідувалась до Катеринослава часто і навіть описала його у спогадах «В гостях у Катеринослава».3. З істориком Дмитром Яворницьким Леся Українка познайомилася в Греції.4. За однією з версій, Дмитро Яворницький надихнув Лесю Українку до написання поеми «Одержима». Родину Лесі Українки з Дмитром Яворницьким поєднувала любов до етнографії. Той факт, що саме в Катеринославі був надрукований підручник «Стародавня історія східних народів», дослідила дніпропетровська письменниця Наталка Нікуліна.

Номер слайду 19

Самоперевірка1. НІ. Лише один раз, 1891р., проїздом до Євпаторії.2. ТАК.3. НІ. У Єгипті.4. НІ. Поема «Бояриня».5. ТАК.6. НІ. Леся Степовичка.

pptx
Додано
25 лютого 2023
Переглядів
225
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку