Презентація " Козацька Україна

Про матеріал
Презентація до уроку історія України 5 клас " Козацька Україна" . Матеріал викладено для очного та дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Козацька Україна.

Номер слайду 2

План1. Хто такі козаки?2. Запорізька Січ.3. Морські походи козаків.4. Військове мистецтво козаків.5. Національно-визвольна війна. Богдан Хмельницький

Номер слайду 3

1. Хто такі козаки. Кілька століть історії України пов'язані з козацтвом. Перші письмові згадки про козаків датуються 1489 роком. Слово «козак» означає вільний, озброєна людина.

Номер слайду 4

Запорозька січ. Життя в степу була сповнена небезпек, тому селилися козаки за Дніпровими порогами і за це українських козаків називали запорозькими, або запорожцями. Захищаючись, козаки будували укріплення з січених дерев'яних колод - січі. Звідси і пішла назва Січ - табір козаків, огороджений зміцненням з січених колод.

Номер слайду 5

Перша січ. Перша Січ була заснована у 1556 році за дніпровськими порогами на острові Хортиця. Її засновником був Дмитро Вишневецький, в народних думах і піснях згадується, як козак Байда.

Номер слайду 6

Козацька республіка. Запорізьку Січ вчені визначають як козацьку республіку. Правом голосу користувався кожен козак. Всі важливі питання козаки обговорювали на зборах, які називалися радами - від українського слова радити. Козацькій раді належала вся влада на раді козаки обирали ГЕТЬМАНА- головного командира війська на Січі, а також козацьку старшину. Рада збиралася по кілька разів на рік. Вона виносила рішення про війну і мир, військових походах.

Номер слайду 7

Козацькі клейноди

Номер слайду 8

Морські походи козаків. Перші два десятиліття XVII ст. отримали назву «період морських походів» - це найбільш вдалі морські походи проти Османської. Козацький флот складався з легких, маневрених човнів - чайок. Чайки пливли або за допомогою весел, або вітрила. У чайці містилося від 50 до 70 козаків. А козацький флот налічував до 300 чайок. Не раз турбували своїми набігами і перемогами козаки Туреччину. Битв в Чорному морі козаків і турків було безліч. Одна з легендарних битв і перемог - це взяття фортеці Кафа в 1616 році (нині місто Феодосія), найбільшого ринку рабів у Криму та звільнення невільників

Номер слайду 9

Військове мистецтво козаків. Козаки прославилися не тільки морськими походами, а й сухопутними. Вірною супутниці в будь-якому бою козака була шабля, а також козаки мали в свеем арсеналі вогнепальну зброю - рушницю і легка гармата. Козаки розробили власну організацію бою, який мав назву «табір» - спосіб ведення бою, за допомогою якого козацьке військо пересувалося похідним строєм у вигляді рушійною фортеці з кількох рядів возів, скріплених між собою ланцюгами, і одночасно відбивали атаки ворога. До бою козацька піхота періодично виходила з табору для нанесення удару, а потім поверталася під захист пересувних укріплень.

Номер слайду 10

Національно-визвольна війна. Богдан Хмельницький. До 1569 року майже всі землі України опинилися під владою Польщі (Річ Посполита). Король Польщі всіляко прагнув обмежити права козаків, гнобив церкви, освіту, українську мову. У 1648 році почалося наймасштабніше повстання, яке швидко перетворилося у всенародну війну, яка тривала десять років. Історики називають цю війну Національно-визвольну. Очолив її Богдан Хмельницький

Номер слайду 11

Козацька держава. Навесні 1648 р Б. Хмельницький здобув перші дві блискучі перемоги над польським військом в битвах на Жовтих Водах і під Корсунем. А далі була битва під Пилявцями, Зборів, Батіг. І на 1654 р частина українських земель була звільнена з-під польської влади. На звільнених землях вводилися козацькі порядки, що означало утвердження Української козацької держави. Називалося це держава Військом Запорозьким. Гетьманщина. Територія Війська Запорозького поділялася на полки і сотні, якими керували полковники і сотники. Центрами полків і сотень ставали великі міста і містечка. Територія держави охоплювала землі Чернігівщини, Полтавщини, Київщини і Східного Поділля. Столицею козацької держави за часів Хмельницького було місто ЧИГИРИН. Верховна влада в ньому належала гетьману, проте найважливіші постанови виносили на загальну військову раду. Керувати справами гетьману допомагала генеральна старшина: писар, обозний, двоє осавулів, двоє суддів. Проіснувало козацька держава більше 100 років. У 1760 р російські царі козацькі полки перетворили на полиці російської армії. У 1775 р була знищена Запорізька Січ.

Номер слайду 12

Підсумок. XV-XVII ст. це період славних воїнів, лицарів, захисників, вільних людей - українських козаків. Прославилися козаки своїми морськими і сухопутними походами проти зазіхачів на наш край. Передумовами козацьких перемог в походах і битвах стало їх військову майстерність. Козаки в період національно-визвольної війни стали на захист своєї держави, української мови і православної віри.

pptx
Додано
26 січня 2022
Переглядів
555
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку