Презентація "Козацькі клейноди, Зброя . Одяг"

Про матеріал

Військо Запорізьке мало добре упорядкований державний апарат,тому важливим складником їхньої ідеології стала символіка.Кожна з козацьких клейнод унікальна, адже мала своє призначення, символізувала певну гілку влади на Запорозькій Січі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Козацькі клейноди. Зброя. Одяг.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Військо Запорізьке мало добре упорядкований державний апарат,тому важливим складником їхньої ідеології стала символіка. Кожна з козацьких клейнод унікальна, адже мала своє призначення, символізувала певну гілку влади на Запорозькій Січі.

Номер слайду 5

Козацькі клейноди1- Хоругва2-Бунчук3-Пірнач4-Булава 5-Печатка

Номер слайду 6

Герб Війська Запорізького –  постать козака, озброєного мушкетом і шаблею — виник приблизно в другій половині XVI ст. Узаконив його Стефан  Баторій у 1578 р. Цей герб вперше зображено на печатці Війська Запорозького в 1595 р. за гетьманування Григорія Лободи. Упродовж існування козацтва цей символ залишався незмінним. Він зображався на головних печатках Війська Запорозького та Гетьманщини, на прапорах, портретах, іконах, у рукописах, друкованих виданнях.

Номер слайду 7

Прапор (хоругва, корогва) - символ війькового і полкового обєднання. Зазвичай зберігалося у військовому храмі і виносилося в таких особливих випадках, як свято, смерть отамана тощо. Корогви були шовкові яскравих кольорів,найчастіше червоного,з одного боку була Богородиця ,а з іншого хрест з списом та з написом ,до якого полку належала корогва,ким і коли. Коругва

Номер слайду 8

Булава Булава– найважливішою ознакою влади кошового отамана. Це була палиця з горіхового дерева довжиною 50 – 70 см. зі срібною чи визолоченою кулею на кінці. Вона завжди розкішно оздоблювалась коштовним камінням.

Номер слайду 9

Пірнач. Курінні ж отамани носили жезли-пірначі — різновид булави, металева головка з гострими виступами, насадженими на держало.

Номер слайду 10

Бунчук. Бунчук - гетьманська відзнака, що символізувала владу та перемогу над невірними. Древко з металічним яблуком на кінці, з якого звисав кінський хвіст. Під час війни бунчуки ставили в таборі перед наметами старшини.

Номер слайду 11

Печатка. Печатка - символ повноважень писаря. Печатка запорожців відрізнялася тим ,що біля козака була ще зображена могила (курган) зі списом на ній,що означало прикордону службу запорожців.

Номер слайду 12

Каламар Каламар  – символом влади військового писаря. У козацьких канцеляріях чорнильниці-каламари мали найрізноманітніші форми й були, як правило, мистецькими витворами народних умільців. Виготовлялися вони з металу (бронза, срібло), скла або кераміки.

Номер слайду 13

Литвари. Литаври  –відзнака довбиша. Без ударів довбиша в литаври не можна було скликати січову раду.

Номер слайду 14

ОТЖЕ, козацька символіка мала велике значення й була унікальною, тож недаремно точилася боротьба за клейноди Богдана Хмельницького: якщо без верби й калини нема України, то без атрибутів козацької символіки немає й самого козацтва.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Шабля-лицарю сестриця, з нею він в бою, мов криця. Зброя честі козака, гарна і дзвінка яка.

Номер слайду 20

Основний вид озброєння-вогнепальна зброя

Номер слайду 21

Гармати мали козаки малі, середні та важкі: залізні, мідні, ломові, і польові, й городові.

Номер слайду 22

Пістолі

Номер слайду 23

Та й козаки уміли вправно стріляти з лука у боях. А стріли поміщали гарно за спиною у сагайдак.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Дякуємо за увагу!

pptx
Додано
21 січня 2019
Переглядів
16893
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку