Презентація "Країни. Столиці. Гроші"

Про матеріал

Презентація підготовлена для фінансової вікторини "Країни-столиці-гроші". Може бути використана як для уроків , так і для позакласної роботи з економіки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Global Money Week – 2018» Фінансова вікторина «Країни-столиці-гроші» Автор: Ткаченко Н. М. КУ ССШ № 7 ім. М. Савченка СМР

Номер слайду 2

Назвіть країну, її столицю і грошову одиницю.

Номер слайду 3

Респу́бліка Ко́ста-Ри́ка - Сан Хосе - колон Іспанською вона означає «багатий берег». Протягом 100 років головною експортною культурою була кава. Другою - банани. Крім цього, в країні вирощують какао-боби, цукрову тростину, тютюн, цитрусові, бавовник. Для власного споживання - кукурудзу і рис. Останнім часом швидко росте виробництво нетрадиційних експортних товарів — морепродуктів, горіхів, квітів, фруктів і овочів. Більшість працездатного населення зайнята в сільському господарстві. Останнім часом дуже добре розвивається сфера послуг. Важливого значення набуває туризм, він забезпечує до 7 % ВВП країни. Це єдина у всій Америці нейтральна держава. В 1948 році вона повністю відмовилась від використання армії.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Респу́бліка Ель-Сальвадо́р – Сан Сальвадор-сальвадорський колон Є в світі валюта, що отримала свою назву від Х. Колумба. Молоде обличчя Христофора зображено з одного боку на банкнотах любого номіналу, рідше його побачиш у похилому віці. У 2004 році цю валюту повністю замінив долар США. Цікаво, що на банкноті 1999 року зображений вулкан Ісалько - найактивніший в Америці вулкан. Виверження його повторюються кожні 2–10 хвилин, через що вулкан дістав другу назву — «Тихоокеанський маяк».

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Федерати́вна Респу́бліка Брази́лія - Бразиліа - бразильський реал За даними Банку міжнародних розрахунків, входить в топ-20 найпоширеніших за часткою торгівлі валют у світі. Офіційно валюта Бразилії з 1690 і до 1942 року, коли вона була замінена на крузейро. Сучасна грошова одиниця введена 1 липня 1994 р. На банкнотах зображені колібрі, черепаха, біла чапля, ара, тамарін, ягуар, групер.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Перу - Ліма – новий соль Це країна в Південній Америці, на узбережжі Тихого океану. Межує на півночі з Еквадором і Колумбією, на сході — з Бразилією та Болівією, на півдні — з Чилі. Експортує коку, каву, вовну альпаки та лами; рибні продукти; свинець (найбільший виробник у Південній Америці), мідь, залізо, нафту.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Мексика́нські Сполу́чені Шта́ти – Мехіко - Мексиканський песо Мексика — найбільша іспаномовна країна світу. Іспаномовного населення тут майже у два рази більше, ніж у самій Іспанії. Майже один мільйон індіанців розмовляють більш як 50 мовами і діалектами. До мов індіанців, відносяться науатль (мова ацтеків, різні діалекти якої представляють найбільший лінгвістичний масив), майя та інші.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Аргентина – Буенос-Айрес - песо Патагонський степ зображено на банкнотах цієї країни. Назва країни походить від лат. «argentum» (срібло). У часи колонізації ходили чутки, що ці землі дуже багаті на срібло, завдяки чому найбільша річка регіону отримала назву Ріо-де-ла-Плата (у перекладі — Срібна річка). Земля вниз за течією річки стала відома як Срібна, хоча значних покладів срібла там так і не знайшли.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Респу́бліка Гонду́рас - Тегусігальпа - лемпіра За однією з легенд назва цієї країни походить від вислову Х. Колумба. Під час своєї останньої, четвертої подорожі в Новий Світ у 1502 р. його корабель потрапив в сильну бурю і коли йому вдалося врятуватися він вигукнув «Gracias a Dios que hemos salido de estas honduras» (Дякую Богові, що нам вдалося вибратися з цих глибин). Цей вислів дав назву мису Ґрасіас а Діос (Cabo Gracias a Dios) та країні Гондурас (Honduras). Назва ж грошової одиниці країни походить від імені індіанського вождя, який вступив у боротьбу з іспанськими завойовниками.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Венесуела - Каракас - болівар Існує версія, що назву країні дав італійський картограф Амеріго Веспуччі, який 1499 року відвідав ці місця у складі експедиції Алонсо де Охеди. Мандрівники побачили оселі місцевого населення, встановлені на палях над водою біля озера Маракайбо. Це нагадало їм європейську Венецію, внаслідок чого виникла назва країни (Venezuela), тобто «Мала Венеція». Незалежність від Іспанії - 1830 р. після повстання, очолюваного Симоном Боліваром. Симон Болівар — найвідоміший політичний діяч Південної Америки. Він очолив боротьбу за незалежність іспанських колоній Південної Америки. Під його керівництвом від іспанського панування було звільнено не лише Венесуелу, а й Нову Гранаду (сучасні Колумбія й Панама), провінцію Кіто (нинішній Еквадор). 11 років (з 1819 по 1830) Болівар був президентом Великої Колумбії, створеної після об'єднання цих країн. У 1824 Болівар звільнив Перу, а через рік його ім'ям була названа ще одна держава Південної Америки.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Респу́бліка Парагва́й - Асунсьйон - гуарані Ця Республіка розташована в центральній частині Південної Америки, і не має виходу до моря. Країна гаряча та волога, розділена на дві нерівні частини річкою Парагвай. На захід від річки знаходиться область Гран-Чако, пустельний край, який займає близько 60 % площі країни. На сході, де зосереджена основна частина населення, знаходяться родючі рівнинні землі та субтропічні ліси. Населення займається скотарством і вирощуванням цукрової тростини, рису, кави та сої. Є унікальним прикладом дійсно двомовної країни: іспанська (державна) і гуарані.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Багатонаціона́льна Держа́ва Болі́вія – Сукре - Болівіано Економіка країни наприкінці 20 ст. відчула страшних коливань через падіння цін на олово, тому природний газ став найважливішим експортним товаром країни. Країна багата й іншими природними ресурсами, зокрема, володіє великим гідроелектричним потенціалом, який мало використовується. Офіційна столиця держави — Сукре (місцева назва Чукісака), однак резиденція уряду перебуває в Ла-Пас (місцева назва Чукіяпу).

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Чілі - Сантьяго - Чилійський песо Країна отримала свою назву від індіанського слова, що означає «край землі»; або від слова що на мові кечуа значить «холодний» або «сніг». Тут багато вулканів, часті землетруси, є пустеля, гори. Найбільший в світі виробник міді, експортує багато фруктів. Туризм став одним з основних економічних ресурсів, починаючи з середини 1990-х років. Зараз в країні — перша в історії жінка-президент, пані Веро́ніка Мішель Бачелет Херія, дипломований медик-хірург і епідеміолог, також вивчала військову стратегію.

Номер слайду 25

Висновки! Географія та економіка – найцікавіші науки у світі!

Номер слайду 26

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

ppt
До підручника
Економіка (профільний рівень) 10 клас (Крупська Л.П., Тимченко І.Є., Чорна Т.І.)
Додано
3 травня 2018
Переглядів
1483
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку