Презентація краєзнавчої роботи «Степан Турик - збирач народного фольклору»

Про матеріал
Всеукраїнсько-краєзнавча експедиція учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» (секційна робота за напрямком “Духовна спадщина”) Кременецька гімназія №3 Кременецької міської ради
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Краєзнавча конференція“Роде наш красний , роде наш прекрасний”Всеукраїнсько-краєзнавча експедиція учнівської молоді «Моя Батьківщина – Україна» (секційна робота за напрямком “Духовна спадщина”)Кременецька гімназія №3 Кременецької міської ради«Степан Турик - збирач народного фольклору»

Номер слайду 2

Степан Іванович Турик народився 5 січня 1893 року в с. Шкроботівці Кременецького повіту на Волині

Номер слайду 3

Навчався у Дедеркальській середній школі, в 1907 році - у Дедеркальській учительській семінарії

Номер слайду 4

У 1916 році вчиться в Житомирі в школі прапорщиків, а після закінчення отримує молодше офіцерське звання - прапорщик. Після закінчення війни навчався у Києві на Вищих педагогічно-інструкторських курсах при Київському університеті. "У серпні, після закінчення курсів, був призначений інспектором шкіл Бердичівського повіту".

Номер слайду 5

30 квітня 1923 року в житті Степана Турика відбулася важлива і радісна подія, - він одружився з дочкою місцевого священика Марфою Григорівною. З 1925 по 1938р. С. Турик працює у с. Суражі, с. Шумбарі, с. Бірки. За цей час його родина поповнилася старшою донькою Мирославою, сином Ярославом і меншою донькою Ольгою.

Номер слайду 6

У 1944-1948 роках Турик продовжує працю інспектором шкіл Кременецького району. Вже в зрілому віці заочно навчається на філологічному відділенні Кременецького педінституту. Його було призначено інспектором шкіл Кременецького міськ. ВНО.

Номер слайду 7

З 1948 року аж до виходу на пенсію Степан Іванович - учитель і завуч спочатку Кременецької середньої школи №3, а згодом - школи №1. Маючи майже 43 роки педагогічної праці, йде на відпочинок.

Номер слайду 8

Праця збирача фольклору – безкорислива, за неї не отримаєш матеріальних цінностей, зате духовні здобутки - неоціненні. Кременеччина може гордитися тим, що саме тут народилась людина, яка все своє життя присвятила вивченню та збиранню українського фольклору, а особливо збиранню української пісні. Його ім’я - Степан Іванович Турик .

Номер слайду 9

"Безцінна колекція народних пісень Степана Івановича Турика нараховує понад 1000 пісень. Сюди входять такі жанри пісень: біблійно-сатиричні, побутові, веснянки та приспівки, весільні, ліричні пісні та балади. Яких же пісень за жанром зібрано найбільше? Перш за все - весільних - близько 400. Далі йдуть побутові - понад 100, романси - 60, народні балади -56, приспіви до танців - 86, веснянки і гаївки - 20, ліричні пісні - понад 40. Також народна дума про Олексу Довбуша - на 125 сторінок."

Номер слайду 10

27 жовтня 1967 року Степан Турик надсилає збірку весільних пісень в Інститут мистецтвознавства, фольклору та етнографії ім. М. П. Рильського. Через деякий час отримує лист від співробітника відділу фондів цього інституту Григорія Рубая. У цьому листі йому висловлюють вдячність за зошит №12 (весільні пісні) і , зокрема, зазначають: "Всі Ваші записи, як ці, так і попередні, справляють на нас дуже хороше враження, саме відбір, систематизація та оформлення показують, з якою любов’ю і теплотою Ви ставитесь до скарбів народної мудрості. Ваші матеріали ми дуже цінуємо".

Номер слайду 11

Окремою безцінною сторінкою великої спадщини Степана Івановича є збірка - дослідження «Весілля на Дубенщині», що складає 4 товстих повних зошити, які містять багато пісенного матеріалу, записаного з вуст кременчанки Марії Архипівни Островської. Понад 240 пісень увійшло до цієї збірки.

Номер слайду 12

Записуючи народні пісні, Степан Іванович Турик побував майже у всіх районах Тернопільської області! Найбільшу кількість побутових пісень та балад він записав в Лановецькому районі в селі Влащинці від громадянки Євгенки Василівни Гуцелюк. У 1970 році він записав такі пісні, проспівані Євгенкою Василівною: "Зайшло сонце, зайшло ясне" (народно - побутова пісня), "Повіяв вітер степовий" (балада), "Рушив поїзд в далеку дорогу" (пісня з часів війни), "У моєму саду" (романс). Усі вони різного жанру та характеру. Також у цьому ж році 21 червня Степан Іванович побував в селі Млинівці Кременецького району Тернопільської області. Тут він познайомився із надзвичайно цікавою людиною - Мартохою Марківною Попілевич, яка народилася в 1891 році. З її уст він записав пісні: "Сідає рекрут на лавочку" (рекрутська пісня з царських часів), "Ой, у полі береза стояла" (балада про знищення природи царськими солдатами), "Сидить голуб на березі" (балада), "Ой, у полі криниця-безодня" (побутова з давніх часів). В тому ж селі він записав пісні від Ганни Пилипівни Попілевич: "Прощався стрілець", "Сонце світить, вітер віє", "Прощайте, сади мої і села". В селі Старий Олексинець Кременецького району записав пісні від громадянки Цимбалюк Теклі Василівни: "Ой, люлі, люлі". У такому варіанті ця колискова більше ніде не зустрічається.

Номер слайду 13

Надзвичайно цікавою баладою є "Ой, чия то хата стоїть на долині", її також записано з уст Драпелюк Любові Маркіянівни. Вона складається з 20 куплетів. Ще одна балада подібного змісту - "Летіла зозуля", записана в Шумському районі в селі Малі Дедеркали від Мехальчук Ольги Іванівни.

Номер слайду 14

Отже, краєзнавча спадщина Степана Івановича Турика надзвичайно багата, різнопланова, точно передає самобутність кожного регіону України. Отже, завдяки феноменальному працелюбству та безконечній і самовідданій любові до України, її культури Степан Турик зібрав понад 1000 фольклорних творів, різноманітних за жанром та тематикою. Учитель-пенсіонер відвідав майже всі регіони України, десятки міст та сіл. Але дуже прикро, що це славетне ім’я знають лише на його батьківщині. Пошукова робота дала змогу зробити основний висновок: праця людей в ім’я свого народу не може минути безслідно, майбутнє немислиме без минулого.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!Підготували: Собчук Діана, ученця 7-Б класу. Мороз Олександра Віталіївна , учитель музичного мистецтва

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, Виховна робота
Додано
5 червня 2020
Переглядів
833
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку