Предмет дослідження – користь гарбуза. Завдання дослідження - встановлення рівня цінність гарбуза, збір рецептів страв, в яких використовують гарбуз, складання меню на тиждень для школяра, комплекс вправ з гарбузом. Мета дослідження – популяризувати гарбуз як цінний, корисний і смачний продукт.
Гарбуз дуже корисний для нашого здоров'я. Знаходити корисне застосування гарбузу люди почали давним-давно. Адже за вмістом поживних і цілющих речовин плід перевершує багато городніх культур. У гарбузовій м’якоті містяться найважливіші мікроелементи — калій, кальцій, магній, фосфор. Є в ній і вітаміни В1, В2, В12. Але особливо багатий гарбуз на провітамін А — бета-каротин. Це з’єднання захищає організм від шкідливого впливу навколишнього середовища, а клітини — від ракового переродження.
Гарбуз містить у собі величезну кількість речовин, необхідних для нормальної роботи нашого організму. До його складу, крім води, входять азотисті і білкові речовини, органічні кислоти, клітковина, крохмаль, каротин, глюкоза, фруктоза, сахароза, солі міді, фосфору, заліза, цинку, а також у достатній кількості вітаміни С , D, Е, РР і більш рідкісний Т . Крім того, у м’якоті гарбуза багато пектинів — харчових волокон, що м’яко очищають кишківник. Ще гарбуз корисний при серцевих недугах, захворюваннях нирок та печінки, безсонні, застудних захворюваннях, нервових розладах, проблемах із зором.• Гарбуз виводить з організму шлаки і токсини. • Покращує обмінні процеси, що відбуваються в організмі. • Особливо цінний гарбуз тим, що в ньому міститься вітамін К, який сприяє згортанню крові, цей вітамін практично відсутній в інших овочах.
Факти харчування. Гарбуз - неймовірно поживна їжа. Він щільний до поживних речовин, тобто має багато вітамінів і мінералів і порівняно мало калорій. Одна чашка вареного гарбуза забезпечує: Калорійність: 49 Вуглеводи: 12 грам. Волокно: 3 грами. Білок: 2 грами. Вітамін К: 49% РДІВітамін С: 19% РДІКалій: 16% РДІМідь, марганець і рибофлавін: 11% РДІВітамін Е: 10% РДІЗалізо: 8% РДІФолат: 6% РДІНіацин, пантотенова кислота, вітамін В6 та тіамін: 5% РДІ
Фізичні та нервово-психічні навантаження на організм спортсмена під час тренувань та змагань є значно вищими, ніж на організм звичайної людини в умовах повсякденної діяльності. Вимоги до харчування спортсменів Позаяк, при занятті спортом усі метаболічні процеси проходять інтенсивніше, і організм потребує більше енергії і поживних речовин.
Добова потреба юних спортсменів у вітамінах. Види спорту. Вік (роки)Стать. А (мг)В1 (мг)В2 (мг)С (мг)Гімнастика, настільний теніс, стрибки на лижах, стрільба, фехтування, фігурне катання.11-13 Хлопці2,12,32,5115 Дівчата222,210014-17 Хлопці2,42,73135 Дівчата2,12,32,5115 Гімнастика, настільний теніс, стрибки на лижах, стрільба, фехтування, фігурне катання.11-13 Хлопці2,42,73135 Дівчата2,32,62,812814-17 Хлопці2,62,93,3146 Дівчата2,22,52,8124 Велогонки, гребля, лижні гонки, кінний спорт.11-13 Хлопці2,42,73135 Дівчата2,32,62,812814-17 Хлопці3,13,53,8173 Дівчата2,62,93,2147 Спортивна діяльність потребує більшої кількості вітамінів. Наприклад, вітамін В1 сприяє підвищенню спортивної працездатності і покращенню витривалості під час виконання фізичних навантажень. Добова потреба спортсменів у цьому вітаміні становить 5-10 мг.
Харчова цінність раціону харчування спортсменів. У спортсменів-новачків, зазвичай, тренувальні навантаження протягом доби є меншими, ніж у високваліфікованих спортсменів, позаяк, енергії витрачається менше, і добова норма споживання білків, також, зменшується до 1,5-2 г/кг. Проте, незважаючи на спеціалізацію та кваліфікацію спортсмена, 17% усієї калорійності раціону харчування повинна забезпечуватись за рахунок білків. Що стосується жирової частини раціону, то 80-85% повинні становити тваринні жири, а іншу частину — рослинні олії. Ненасичені жирні кислоти є дуже важливими для організму спортсмена, містяться вони саме у рослинних оліях. Найбільшою кількістю ненасичених жирних кислот необхідно забезпечити раціон спортсменів, що зазнають тривалих інтенсивних навантажень (наприклад, займаються бігом на довгі дистанції, спортивною ходьбою на лижах, велогонками, лижним спортом, тощо). Вуглеводна частина спортивного раціону повинна забезпечуватись 65% крохмалю (складний вуглевод) та 36% простих цукрів (цукор, глюкоза, тощо).
Види спорту. Вік (роки)Стать. Калорійність (ккал)Білки (г)Жири (г)Вуглеводи (г)Гімнастика, настільний теніс, стрибки на лижах, стрільба, фехтування, фігурне катання.11-13 Хлопці305011290448 Дівчата2650977938814-17 Хлопці3600132106528 Дівчата305011290448 Біг на 400,1500,300 м, бокс, боротьба, гірськолижний спорт, плавання, спортивні ігри (волейбол, теніс,футбол, хокей).11-13 Хлопці3600132106528 Дівчата340012510049914-17 Хлопці3900134126522 Дівчата3300114107444 Велогонки, гребля, лижні гонки, кінний спорт.11-13 Хлопці3600132106528 Дівчата340012510049914-17 Хлопці4600157148627 Дівчата3900134126533 Добова потреба спортсменів у поживних речовинах (на 1 кг ваги)
Раціон харчування спортсменів зіставляється із урахуванням енерговитрат для різних спортивних навантажень. При швидкісних навантаженнях, таких як біг на короткі дистанції, метання, стрибки або спортивні ігри, перевага надається білкам, вуглеводам та фосфору. Тривалі навантаження — біг на довгі дистанції, лижний спорт, тощо — потребують більшу кількість вуглеводів та підвищене споживання вітамінів групи В і С. Спортивний раціон, збагачений білками, є доречним при розвитку силових якостей. Для спорту, що має підвищені вимоги до стану нервової системи — фехтування, гімнастика, бокс, гірськолижний спорт, тощо — раціон харчування спортсменів потребує збільшеної кількості білків, фосфору та вітамінів групи В. При значних тепловтратах під час занять спортом — плавання, зимові види спорту — раціон харчування збагачується жирами. У спорті, що ставить високі вимоги до органів зору — стрільба або фехтування — потрібно у повній мірі забезпечити організм спортсмена вітаміном А.
Обережно! • З обережністю до гарбуза потрібно ставитися при цукровому діабеті. • При розладах кишечника гарбуз також протипоказаний. • При індивідуальній непереносимості гарбуза або алергії на гарбуз. Гарбуз - це ціла аптека, в якій містяться ліки від багатьох хвороб. Про користь гарбуза кажуть всі лікарі. Однак гарбуз може принести як користь, так і шкоду нашому здоров’ю. Давайте розбиратися!
Західна і американська традиція використовує гарбуз як ліхтар на свято Геловін 31 жовтня. Називається цей ліхтар Джек-о-лентерн. Він відлякує нечисту силу від будинків. Цікаве про гарбуз. Найбільший у світі гарбуз виростив фермер Кріс Стівенс з США у 2010 році. Вага цього дива – 1040,7 кг.
Гарбузовий суп-пюре. Складові:гарбуз (неочищений) – 1,5 кг,картопля – 3–4 шт.,вода або бульйон – 2 склянки,цибуля ріпчаста (велика) – 1 шт.,морквина – 1 шт.,часник – 2 зубчики,вершки нежирні – 1/2 склянки,олія – для смаження, сіль і перець чорний мелений – за смаком,каррі (за бажанням) – 2 ч. л. Приготування: Гарбуз очистити від шкірки і насіння, порізати великими шматками. Картоплю також порізати кубиками. Моркву натерти на крупній тертці, а цибулю порізати брусочками. Часник порубати ножем. У сковороду налити олію і добре розігріти. Викласти цибулю і обсмажувати її доти, поки не стане прозорою. Потім додати часник і моркву. Обсмажити овочі ще хвилин п’ять, поки вони не стануть м’якими. Перекласти нарізану картоплю в каструлю і додати до неї обсмажені овочі. Гарбуз викласти в сковороду і обсмажити хвилин п’ять, щоб він розм’якшився. Відправити гарбуз у каструлю з овочами і додати дві склянки води або бульйону. Овочі повинні бути трохи прикриті водою. Якщо води буде занадто багато, суп може вийти рідкуватим. Варити овочі доти, поки картопля не стане м’якою (хвилин 30–40), з відкритою кришкою, щоб вода випаровувалася. За допомогою блендера перемолоти суп до стану пюре. Влити в суп-пюре півсклянки вершків, посолити і додати спеції. Ретельно перемішати суп-пюре, довести до кипіння, варити ще хвилин п’ять, після чого накрити кришкою і дати трошки настоятися. Подавати суп-пюре краще гарячим. За бажанням можна присипати його гарбузовим насінням, рубаною зеленню або подати з часниковими грінками. Смачного!
Дієтичне суфле з гарбуза. Складові:гарбуз - 500 гр.молоко (будь-якої жирності) - 150 мл світлий родзинки - 30 гр. або 1 ст. ложкаяйце куряче - 2 шт.вершкове масло - 1.5 ст. ложкиванілін - за смаком. Приготування: Запечений гарбуз подрібнити в блендері. Жовтки яєць необхідно відокремити від білків. Білки окремо збити до піни віночком або міксером. Родзинки потрібно запарити в гарячій воді, щоб він прийняв округлу форму. Для цього залийте його окропом і залиште на 10-15 хвилин. У вже охолоджене гарбузове пюре, безперервно помішуючи, додаємо цукор, яєчні жовтки, молоко, ванілін, родзинки і вже збитий яєчний білок, все обережно перемішуємо столовою ложкою. Залишити отриману суміш на пару хвилин настоятися. Формочки для випікання змащуємо вершковим маслом. Суфле обережно викладаємо в формочки і запікаємо в духовці при 200 градусах 20 хвилин. Смачного!
Гарбузовий салат. Складові:яблука зелені – 270 г;гарбуз – 320 г;морква – 210 г;буряк – 200 г;світлий мед – 20 г;лимон – 1/2 шт.;паличка кориці. Приготування: Очистити кожен ключовий компонент, натерти крупною довгою соломкою. Змішати. Зігріти мед, додати близько чайної ложки лимонної цедри, сік з цитрусовою м’якоті, корицю. Через 1,5 хвилини зняти з вогню, вийняти паличку кориці. Заправити салат. Смачного!
Гарбузові котлети Складові: Гарбуз – 500 г;яйце;ріпчасту цибулю, головка часнику;спеції (сіль, перець);борошно - 2 столові ложкиолія соняшникова – 50 г;свіжа зелень (цибуля, петрушка, кріп);панірувальні сухарі. Приготування: У чашу з подрібненими овочами додати перетертий в блендері часник, нарізану свіжу зелень (цибуля, кріп, петрушка), все перемішати. Дати овочевої суміші настоятися 5 хвилин буде достатньо. Після додати трохи борошна, щоб було зручно формувати гарбузове котлети;Столовою ложкою взяти гарбузовий «фарш», сформувати котлету, присипати паніровкою. На розігріту сковороду обережно викласти отримані котлети. Смажити до появи золотистого кольору скоринки;Можна приготувати котлети, злегка обсмаживши на рослинному маслі, потім запекти в духовці. Так, вони виходять більш соковитими і зберігають корисні властивості гарбуза. Випікати 30 хвилин, температуру духовки виставити на 200 градусів. Смачного!
Цукати з гарбуза. Складові: гарбуз – 1 кг;вода – 500 мл;цукр – 400 г;мелена кориця – 0,5 ч.л.;меленого імбиру – 0,5 ч.л.;коробочки кардамону – 3-4 коробочки. Приготуання: Очистіть гарбуз від шкірки і насіння, наріжте невеликими шматочками близько 3 на 3 см і додайте коробочки кардамону. Додайте корицю і імбир. Потім додайте цукор, залийте водою, доведіть до кипіння і проваріть 20−25 хвилин на середньому вогні. Гарбуз має просочитися сиропом і стати прозорою. Після залиште гарбуз в сиропі до повного охолодження. Викладіть гарбуз на решітку і сушіть в духовці при температурі 80 ° C протягом 4−5 годин. Охолодіть цукати з гарбуза і приберіть в герметично закривається ємність. Цукати готові!Смачного!
Оладки з гарбуза. Складові:гарбуз — 500 гкефір — 220 гяйце — 2 шт.цукор — 10 ч. л.борошно — 6 ст. л.содаванілінкориця Приготування. Очищаємо гарбуз від шкірки і насіння. Нарізаємо гарбуз шматочками середньої величини. Якщо гарбуз м’який, натираємо його на дрібній тертці і кладемо овоч в каструлю. Заливаємо гарбуз окропом і відварюємо близько 3−5 хвилин. Якщо гарбуз дуже твердий, складаємо шматочки гарбуза в каструлю, заливаємо холодною водою і варимо близько 10 хвилин після закипання води. Коли гарбуз охолоне, подрібнюємо його в блендері до стану пюре. Змішуємо яйця з кефіром і цукром. Додаємо щіпку соди, ваніліну і кориці. Поступово додаємо просіяне борошно і замішуємо тісто. Коли тісто буде готове, додаємо гарбуз і перемішуємо. Розігріваємо в сковороді олію і викладаємо тісто. Смажимо оладки на середньому вогні приблизно 2 хвилини з одного боку, потім перевертаємо, і даємо зарум’яниться з іншого боку. Оладки подаємо зі свіжим медом і горіхами. Смачного!
Каша з гарбуза. Складові:1 склянка пшона2 склянки води2 склянки молока200 грамів м'якоті гарбуза2 столових ложки цукру. Сіль, ваніль та інші приправи за смаком2 столових ложки вершкового масла (за бажанням)Приготування: Пшоняну кашу промийте водою або ненадовго замочіть. Промите пшоно залийте окропом в каструлі та поставте на вогонь, щоб каша закипіла. На повільному вогні варіть кашу, доки не вбереться вода. Гарбуз подрібніть — на тертці або за допомогою блендера. Подрібнений гарбуз додайте в каструлю з кашею та залийте попередньо закип'яченим молоком. Додайте сіль, цукор і ваніль. На маленькому вогні варіть кашу, поки не вбереться вся рідина. Після цього каструлю з кашею можна укутати та залишити на півгодини, щоб каша «дійшла». За бажанням, в кашу можна додати вершкове масло. Через півгодини смачну кашу можна подавати на стіл! Подавати таку кашу можна з родзинками, яблуками або горіхами. Смачного!