Презентація "Краса і виразність предметів у живописі. Музика і театр: опера-балет

Про матеріал
Презентація до уроку № 26 "Краса і виразність предметів у живописі. Музика і театр: опера-балет" допоможе учням навчитися розрізняти види натюрмортів, визначати настрій натюрмортів. Також учні ознайомляться з оперою, різними номерами в опері, різновидами опери.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Краса щоденного життя у живописі. Музика і Театр: Опера – балет. Мистецтво 6 Клас Урок 26 Вчитель КЗО «СЗШ № 98» Дніпровської міської ради. Кузьменко Еліна Петрівна

Номер слайду 2

У натюрморті, як і у пейзажі, можна не лише зобразити красу життя звичних нам речей, а й відтворити настрій, стан душі. Влучно обране освітлення, кольорова гама, оточення — і «учасники» натюрморту ніби оживають, наповнюються диханням життя, відповідним настроєм. Вільям Гарнет. Натюрморт зі скрипкою

Номер слайду 3

Такими є загадкові і тендітні квіткові натюрморти, яскраві й радісні овочеві натюрморти, що оспівують багатство й щирість дарів землі; умиротворені й спокійні «чайні» та «кавові» натюрморти тощо. Кузьма Петров-Водкін. Ранковий натюрморт

Номер слайду 4

У натюрморті важливо підібрати «учасників» і вибудувати з них композицію, продумуючи варіанти колориту, освітлення. При цьому треба враховувати вплив середовища, у якому розміщуються предмети, їх взаємодію між собою та з оточенням. Сергій Сиденко. Чайний натюрморт

Номер слайду 5

Катерина Білокур. Натюрморт з колосками

Номер слайду 6

Валерій Сильянов. Мисливський натюрморт. У живописному натюрморті надзвичайно важливим засобом виразності є колір. Художник прагне гармонійнопоєднати всі елементи натюрморту не лише за формою та розмірами, а й за кольором.

Номер слайду 7

Окрім тематики, живописні натюрморти розрізняють за:колоритом (теплий, холодний),кольоровими сполученнями (нюансний чи контрасний),місцем розташування в середовищі (на столі, на підвіконні, на полиці) Натюрморт, більш ніж будь-який жанр живопису, не залежить від зовнішнього сюжету, він уникає словесних описів. Його потрібно уважно розглянути, поступово занурюючись в нього. У цьому сенсі натюрморт є ключем до будь-якої картини, він вчить нас не відволікатися на зовнішнє, звертати увагу на сам живопис, милуватися красою зображення, його барвистістю, силою виразності.

Номер слайду 8

За ілюстраціями визначте натюрморти, побудовані на кольорових контрастах і нюансах. Охарактеризуйте колорит картин. Зверніть увагу на середовище, у якому розміщені зображені предмети1. Мартирос Сар'ян. Дарунки осені.2. Макс Шодл Натюрморт зі срібним чайником.3. Жан Батист Шарден. Натюрморт з атрибутами мистецтва.4. Петро Кончаловський. Бузок на підвіконні.3214

Номер слайду 9

Мистецька скарбничка. Світло тінь – контрастне виявлення освітлених і тіньових місць на формі, що сприяє сприйманню об'ємності предмета. Намалюйте натюрморт «Глечик на підвіконні» або «Чайник на столі» (акварель). Намагайтеся передати вплив середовища на предмет зображення.

Номер слайду 10

Розкажіть про значення кольору у живописному натюрморті. Чому при написанні натюрморту важливо враховувати і відображати середовище. Освітлення предметів?Поміркуйте, чому не бажано розміщувати натюрморт із предметів теплого кольору на яскраво помаранчевому тлі?А ви знали, що можна малювати кавою?

Номер слайду 11

МУЗИКА І ТЕАТР: ОПЕРА-БАЛЕТХарактери героїв опери найбільш повно розкриваються в сольних номерах — арія, аріозо, аріетта, каватина, монолог, балада, пісня, речитатив та різних видах вокальних ансамблів — дуетах,тріо, квартетах тощо.

Номер слайду 12

Хор в опері може бути фоном, не пов’язаним з основною сюжетною лінією; іноді своєрідним коментатором того, що відбувається;його художні можливості дозволяють показати монументальні кар-тини народного життя , виявити взаємовідносини героя і мас.

Номер слайду 13

В оперному спектаклі часто є хореографічні сцени, де пластичні образи поєднуються з музичними.

Номер слайду 14

Залежно від сюжету існують різновиди опери: велика опера, комічна, романтична, опера-казка, опера-балет тощо. Сцена з опери «Дитя і чари»

Номер слайду 15

Моріс Жозеф Равель 1875 - 1937 Французький композитор, автор опери-балету «Дитя і чари»В опері-балеті , яку композитор визначив як ліричну фантазію, оповідається про неслухняного шестирічного хлопчика. У розпачі він намагається зламати і зіпсувати все навкруги.

Номер слайду 16

Під час його сну світ невпізнанно перетворюється, і хлопчик починає розуміти, що усе навколо нього наповнене життям — важко зітхає поранене ним дерево, білка скаржиться, що хлопчик мучить її подружку. Дитина щиро дивується раптовим перевтіленням зазвичай мовчазних речей, що були навколо нього — чайник, крісло та інші. Він дивиться на співаючий і танцюючий світ, хоче до усього доторкнутися, погратися із живими предметами, включитися в їхній танець. Під впливом навколишнього в дитині прокидається любов до всього живого і доброго.

Номер слайду 17

Речитатив — напівспів, напіврозмова.

Номер слайду 18

1. Назви складові оперного спектаклю. Характер образу головного героя опери найкраще розкривається в арії, ансамблі чи хорі?2. Чи є в опері самостійні оркестрові номери? Назви їх.3. Поміркуй, що потрібно зробити, щоб зацікавити твоїх однолітків оперою. 4. У вільний час поцікався, які композитори писали опери для дітей.5. Колективна робота. «Музичний натюрморт»: за поданими ілюстраціями придумайте й виконайте мелодії персонажів музичного натюрморту.

Номер слайду 19

Використані джерела:1. «Мистецтво. 6 клас» Л. М. Масол, 2014, видавництво «Світоч»2. Ютюб відео6 Клас Урок 26 Вчитель КЗО «СЗШ № 98» Дніпровської міської ради. Кузьменко Еліна Петрівна

Номер слайду 20

Дякую за урок!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Chiligina (Чилигіна) Viktoriya (Вікторія) Viktorivna (Вікторівна)
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 квітня 2021
Переглядів
2926
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку