Натюрморт у живопису

Про матеріал
У натюрморті, як і в пейзажі, можна не лише зобразити красу життя звичних нам речей, а й відтворити настрій, стан душі. Влучно обране освітлення, кольорова гама, оточення — і «учасники» натюрморту ніби оживають, наповнюються диханням життя, відповідним настроєм. Такими є загадкові й тендітні квіткові, яскраві й радісні овочеві натюрморти, що оспівують багатство й щирість дарів землі; умиротворені й спокійні «чайні» та «кавові» натюрморти .Все це можливо зрозуміти опираючись на перегляд натюрмортів відомих художників.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Натюрморт у живописіВчитель Пляка Вікторія Євгенівна

Номер слайду 2

Натюрмортом нерідко захоплювалися знамениті художники. Саме про них ми сьогодні поговоримо…Пабло Пікассо — найдорожчий художник світу. Унікальний та незрівнянний — саме так називають видатного іспанського художника ХХ ст. Пабло Пікассо. Кожна робота автора — тандем оригінального задуму та геніальності.

Номер слайду 3

Натюрморт з букетом квітів, 1908 р.

Номер слайду 4

Окрім традиційно майстерних реалістичних, наповнених світла і яскравих фарб, або ж похмурих, виконаних у блакитно-сірих тонах натюрмортів, Пікассо захоплювався кубізмом. Художник розкладав предмети, або героїв своїх картин на дрібні геометричні фігури.І хоча мистецтвознавці не визнали кубізм Пікассо, нині його роботи прекрасно продаються і належать найбагатшим колекціонерам світу.

Номер слайду 5

Гітара і ноти, 1918 р.

Номер слайду 6

Ексцентричний Вінсент Ван Гог

Номер слайду 7

Dван Гог натюрморти.

Номер слайду 8

Ваза з 12 соняшниками, 1889.

Номер слайду 9

Поряд зі знаменитою «Зоряною ніччю» серія картин із соняшниками стала унікальним символом творчості Ван Гога. Художник планував прикрасити соняшниками свій будинок в Арлі до приїзду друга Поля Гогена.«Небеса — чудового блакитного кольору. Сонячні промені — блідо-жовті. Це м'яке, чарівне поєднання небесної блакиті та жовтих тонів з картин Вермеєра Делфтського... Мені не вдається написати щось настільки ж прекрасне...» — приречено говорив Ван Гог. Можливо, саме тому художник малював соняшники незліченну кількість разів.

Номер слайду 10

Нещасливе кохання, бідність та несприйняття його творчості спонукає художника на божевільні вчинки і неабияк підриває здоров’я. Та про живопис талановитий художник вперто писав: «Навіть якщо я впаду дев’яносто дев’ять разів, я все одно піднімуся всоте».

Номер слайду 11

Натюрморт з червоними маками і ромашками. Овер, червень 1890.

Номер слайду 12

Всеохоплюючі натюрморти Поля Сезанна

Номер слайду 13

«Я хочу повернути природі вічність,» — любив повторювати великий французький художник Поль Сезанн. Митець зображав не випадкову гру світла і тіні, не мінливі, а постійні характеристики предметів. Прагнучи показати предмети з усіх боків, він змальовує їх так, що глядач милується натюрмортом немов під різними кутами. Ми бачимо стіл зверху, скатертину і фрукти — збоку, шухляду — знизу, а глечик — із різних боків одночасно.

Номер слайду 14

Персики та груші, 1895 р.

Номер слайду 15

Натюрморт з вишнями і персиками, 1883-1887 рр.

Номер слайду 16

Завдання на вибір:1) з підручника №26 Намалюйте натюрморт «Глечик на підвіконні» або «Чайник на столі» (акварель). Передайте вплив середовища на предмет зображення: колір тканини має відбиватися на посуді, підкреслюючи його форму.2)Повторити малюнок за допомогою відепояснення.

pptx
Додав(-ла)
Пляка Вікторія
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
8 квітня 2021
Переглядів
1172
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку