Презентація "Зустріч жанрів у музичному творі. Етюд-картина"

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва в 6 класі "Зустріч жанрів у музичному творі. Етюд-картина" за підручником Масол Л. М. спрямована на допомогу вчителю при поясненні теми "Жанри об'єднуються". Даний матеріал стане добрим помічником у проведенні цікавих та змістовних уроків мистецтва в 6 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗУСТРІЧ ЖАНРІВ У МУЗИЧНОМУ ТВОРІ: ЕТЮД-КАРТИНА30 урок

Номер слайду 2

У музиці є чимало творів, які поєднують ознаки різних жанрів. Тоді їх назва складається з двох частин — фантазія-увертюра, поема -легенда, вальс-скерцо, етюд-картина. Петро Чайковський. Увертюра-фантазія «Ромео і Джульєта»

Номер слайду 3

Етюд у музиці, так, як і в образотворчому мистецтві, — це підготовчий етап у роботі митця. Етюди за­звичай призначені для оволодіння певними технічними прийомами: пасажами, акорда­ми, штрихами. Не випадково юні музиканти постійно грають етюди, щоб досягти майстер­ності, виконавської вправності.

Номер слайду 4

Відомо, що етюди видатних художників сприймаються як справжні витвори мис­тецтва. Одне з найпоширеніших значень, які мають на увазі, вимовляючи слово "етюд", відноситься до області живопису. У цьому сенсі під ним мають на увазі твір, яке зазвичай виконується з натури і може являти собою пейзаж, натюрморт, портрет або інший жанр образотворчого мистецтва, заснований на відображенні реальної дійсності. Найчастіше етюдом називають малюнок, ступінь опрацьованості якого не надто висока, оскільки він служить одним з варіантів майбутнього закінченого твору. Левітан. Етюд «Осінь»Етюд у живописіТому серйозний художник, як правило, робить кілька етюдів до одного великого твору.

Номер слайду 5

Етюд в музиці і театріСлово "етюд" застосовується також для позначення музичних творів, які, в свою чергу, мають яскраво виражені особливості. Так, цей твір найчастіше має невелику тривалість і написаний для одного музичного інструменту або голосу. Його основною метою, як правило, є розвиток технічних навичок виконавця. Схоже значення має слово "етюд" в театральному середовищі: воно являє собою невелику за обсягом постановку, в якій передбачається участь обмеженої кількості акторів, і застосовується для розвитку техніки акторського виконання. При цьому етюд в театральному середовищі найчастіше включає в себе значну частину, засновану на імпровізації, що дозволяє поліпшити гру акторів.

Номер слайду 6

Етюд в шахах. Ще одне поширене значення цього слова пов'язане з грою в шахи. У цій сфері застосування цього терміну також має відтінок, що відображає навчальний характер даного поняття. Так, словом "етюд" серед шахістів прийнято позначати спеціально складену фахівцем ситуацію на дошці, яку людині, що вчиться грати у шахи необхідно вирішити на свою користь або добитися нічиєї.

Номер слайду 7

Етюди видатних композиторів тежсприймаються як справжні витвори мис­тецтва. Пре­красну музику етюдів Ф. Шопена, Ф. Ліста, С. Рахманінова піаніс­ти часто виконують на концертах, і нікому не спадає на думку, що це — вправи. Такі етюди, що виконуються на естраді, називають концертними.

Номер слайду 8

Нікколо Паганіні — Ференц Ліст. Етюд №6

Номер слайду 9

Назва жанру «етюди-картини» («звукові картини») належить Сергію Рахманінову. Це — 17 творів, об'єднаних у два цикли («зо­шити»). З-поміж них є ліричні й мрійливі або бурхливі й героїчні без прямих сюжетних асоціацій. Музика багатьох етюдів-картин наділена рисами зображальності, адже народилася вона від яскра­вих вражень композитора, втілених у звуковій палітрі. Одні тво­ри — це враження від краси природи його улюбленої батьківщи­ни — тих місць, де виріс і жив композитор, або масових народних гулянь із відтворенням святкової атмосфери ярмарку. Інші — на­віяні живописними картинами або враженнями від казки (напри­клад, «Червона Шапочка і Сірий Вовк»). Етюд-картина

Номер слайду 10

Сергій Рахманінов. Етюд-картина «Червона Шапочка і Сірий Вовк»

Номер слайду 11

Портрет митця. Сергій Рахманінов.

Номер слайду 12

Сл. Р. Алдоніної, муз. Є. Карпенка «Навчайте мене музики»

Номер слайду 13

Підсумуймо!ОЛЕНА ВАЛЬЧИШИН

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

pptx
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 6 клас (Масол Л.М.)
Додано
25 квітня 2021
Переглядів
4198
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку