Презентація "Кримський похід П. Болбочана"

Про матеріал
Презентаційний матеріал до уроку з історії України в 10 класі про особливості та значення походу полковника П.Болбочана у Крим в 1918 році.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НВК «Домінанта»ВИГНАННЯ БІЛЬШОВИКІВ ТА РОЗВИТОК УНР ВЗИМКУ-НАВЕСНІ 1918 Р. Урок з історії України,10 клас. Київ - 2020 Вчитель – Пушняк Олена Анатоліївна

Номер слайду 2

1. Укладення мирного договору УНР із Центральними державами та вигнання більшовиків із її території.2. Кримська операція 1918 р. Похід П. Болбочана у Крим.3. Законодавча діяльність УЦР навесні 1918 р. Основні положення Конституції УНР.4. Криза у стосунках між УЦР і німецькою окупаційною адміністрацією. ПЛАН

Номер слайду 3

УКЛАДЕННЯ МИРНОГО ДОГОВОРУ УНР ІЗ ЦЕНТРАЛЬНИМИ ДЕРЖАВАМИ ТА ВИГНАННЯ БІЛЬШОВИКІВ ІЗ ЇЇ ТЕРИТОРІЇУНР підписала мирний договір із Центральними державами у Бресті-Литовському 09 лютого 1918 р. Голова делегації УНР – Олександр Севрюк! Він став першим у новітній історії міжнародним договором, укладеним Україною.

Номер слайду 4

1. Країни Центральних держав визнають УНР та її уряд УЦР.2. Стан війни між воюючими сторонами скасовувався.3. Відновлювалися державні кордони України (Холмщина і Підляшшя визнавалися її територією), економічні зв’язки і дипломатичні відносини.4. УНР отримує військову допомогу для боротьби з більшовиками.5. УНР надасть Німеччині та Австро-Угорщині 60 млн пудів хліба, 2750 тисяч пудів м’яса, 400 млн штук яєць, круп та іншої сільськогосподарської продукції.

Номер слайду 5

27 лютого 1918 р. 450 тис. німецько-австрійських військ розпочали просування в Україну, наступаючи на Київ. Перед ними, за домовленістю з УЦР, рухалися українські частини. 1 березня 1918 р. більшовики без бою залишили Київ, і кияни побачили на вулицях нечисленні загони українського війська - Січових стрільців Є. Коновальця, гайдамаків Симона Петлюри й вояків окремого Запорозького загону Костянтина Прісовського. Наступного дня до Києва прибула німецька армія.12(25) лютого 1918 р. УЦР ухвалила закон про встановлення григоріанського календаря з 16 лютого, тобто з 01 березня за новим стилем.01 березня 1918 р. – закон про грошову одиницю – гривню.02 березня – закон про громадянство. ВСТУП НІМЕЦЬКО-АВСТРІЙСЬКИХ ВІЙСЬК В УКРАЇНУБільшовики, під тиском переважаючих німецько-австрійських сил, поступово залишали Україну. Наприкінці квітня 1918 р. вся територія УНР опинилась під контролем німецької та австро-угорської армій.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

БОРОТЬБА БІЛЬШОВИКІВ ЗА КОНТРОЛЬ НАД УКРАЇНОЮІ. На сході і півдні України були проголошені регіональні республіки: Донецько-Криворізька радянська республіка; Одеська радянська республіка; Радянська соціалістична республіка Таврида. ІІ. Більшовики намагались організувати партизанську боротьбу. Участь радянських частин у бойових діях в Україні дала привід німецькому командуванню просунути свої війська значно далі на схід та південь за кордони України, захопивши Бєлгород, Ростов тощо.ІІІ. Фактично вся Україна була окупована. !!! Командувач збройних сил Німеччини Людендорф пізніше так визначив їхні головні цілі: «В Україні треба було придушити більшовизм і створити там такі умови, щоб мати можливість видобувати з неї воєнні вигоди й вивозити хліб і сировину».!!! Австро-Угорщина зайняла південь - Західну Волинь, Подільську, Херсонську й Катеринославську губернії, а Німеччина - решту території.

Номер слайду 8

КРИМСЬКА ОПЕРАЦІЯ 1918 Р. ПОХІД П. БОЛБОЧАНА У КРИМ. Полковник Армії УНР Болбочан Петро

Номер слайду 9

Петра Болбочана призначили командиром Кримської групи Армії УНР. Він отримав таємний наказ уряду УНР випередити німецькі війська і захопити Крим. Метою Кримської операції 1918 р. було встановлення на півострові української влади та взяття під контроль Чорноморського флоту. Під керівництвом П. Болбочана 22 квітня українські війська форсували Сиваш й розгорнули наступ на Сімферополь.24 квітня 1918 р. вранці загін П. Болбочана майже без опору оволодів Сімферополем, а також Бахчисараєм. Німецькі війська генерала фон Коша оточили війська Болбочана в Криму і вимагали від нього скласти зброю. П. Болбочан відмовився, але намагався уникнути військового зіткнення з німцями, усвідомлюючи, що його програє. КРИМСЬКА ОПЕРАЦІЯ 1918 Р. ПОХІД П. БОЛБОЧАНА У КРИМ.

Номер слайду 10

Більшовицький наступ на Сімферополь у квітні 1918 р. змінив ситуацію, змусивши німців звернутися за допомогою до П. Болбочана. Наприкінці квітня 1918 р. міністр військових справ УНР віддав наказ про виведення з Криму групи Петра Болбочана. Не отримавши вказівок, куди саме відходити, полковник спрямував свою частину до Мелітополя, де й отримав повідомлення про гетьманський переворот у Києві. Під впливом Кримської операції П. Болбочана 29 квітня 1918 р. Чорноморський флот у Севастополі підняв українські національні прапори й оголосив про підпорядкування владі у Києві.

Номер слайду 11

ЗАКОНОДАВЧА ДІЯЛЬНІСТЬ УЦР НАВЕСНІ 1918 Р. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ КОНСТИТУЦІЇ УНР.!!! Після повернення до Києва спеціальним зверненням Центральна Рада оголосила про незмінність політичного курсу, визначеного III та IV Універсалами і, зокрема, закону про землю, ухваленого тоді, коли вона вимушено перебувала за межами столиці.1. запроваджувалися в обіг українські гроші — гривні;й був затверджений новий державний герб — тризуб князя Володимира Великого;3. закон про державну мову;4. 29 квітня 1918 р. Центральна Рада прийняла Конституцію УНР. 5. Вища законодавча влада належала Всенародним зборам, виконавча — Раді Народних Міністрів, а судова — Генеральному суду. 6. Місцеве самоврядування здійснювалося виборними радами та управами земель, волостей і громад.7. Прапор УНР – блакитно-жовтий.

Номер слайду 12

КРИЗА У СТОСУНКАХ МІЖ УЦР І НІМЕЦЬКОЮ ОКУПАЦІЙНОЮ АДМІНІСТРАЦІЄЮПовернувшись до влади, УЦР продовжила політику, яку вона проводила до більшовицької навали. Німецько-австрійське командування побоювалося, що аграрні перетворення, започатковані УЦР, ускладнять отримання передбачених умовами договору сільгосппродукції. Крім того, у суспільстві було чимало противників ліквідації приватної власності на землю. Перспектива конфлікту між УЦР та окупаційною адміністрацією стала неминучою.24 квітня керівник штабу німецьких військ генерал Греннер провів нараду у Києві за участю дипломатів Німеччини та Австро-Угорщини з обговорення майбутнього України. Він також зустрівся з делегацією «Української народної громади», яку очолював генерал Павло Скоропадський, та обговорив ситуацію в Україні. Це стало передвісником майбутніх змін.

Номер слайду 13

26 квітня фельдмаршал Айхгорн наказав роззброїти Синьожупанну дивізію, що прибула до Києва у березні 1918 р., й заарештувати декількох членів УЦР. Головнокомандувач німецькими військами генерал-фельдмаршал Германн фон Айхгорн, відверто говорячи про слабкість української влади, на свій розсуд видав наказ про засів полів, а також про створення військово-польових судів. Водночас 29 квітня 1918 р. Всеукраїнський з’їзд землевласників вирішив встановити монархічне правління у формі Гетьманату. Гетьманом було обрано генерала Павла Скоропадського — одного з найвідоміших організаторів українізованих військових частин, почесного отамана Вільного козацтва.

Номер слайду 14

ВИСНОВКИДоговір УНР з Центральними державами допоміг Центральній Раді звільнити Україну від більшовиків і, одночасно, поставив її у скрутну ситуацію залежності від німецько-австрійської окупаційної влади. На тлі численних політичних прорахунків і військових поразок Кримська операція 1918 року, здійснена полковником П. Болбочаном, стала блискучою військовою кампанією, що мала значне геополітичне значення й зробила можливим майбутній перехід Чорноморського флоту у підпорядкування України. Навесні 1918 р. Центральна Рада здійснила важливі законодавчі заходи і, зокрема, ухвалила Конституцію УНР. Однак вони залишилися нереалізованими через зміну влади, що відбулася в Україні за сприяння окупаційної адміністрації.

Номер слайду 15

1. Коли Центральна Рада підписала Брестський (Берестейський) договір з державами Четверного союзу?2. Як відбулося відновлення влади Центральної Ради над територією УНР?3. Охарактеризуйте Кримську операцію 1918 р. У чому полягає її історичне значення?4. Чим була важлива для становлення української державності законодавча діяльність УЦР навесні 1918 р.?5. Чому німецьке командування у березні 1918 р. вирішило усунути Центральну Раду?6. Проведіть дискусію за проблемою: «Чи могла Центральна Рада уникнути конфлікту з німецько-австрійською адміністрацією?»§ 17-18, сс. 74-82, опрацювати текст, дати відповіді на дані запитання, письмово пп. 1,5,7 на с.82. ЗАВДАННЯ ДОДОМУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Більченко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хвайра Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Герасимович Ірина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
15 листопада 2021
Переглядів
9593
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку