Дванадцять відомих замків і фортець України

Про матеріал
Презентація для проведення виховної години на краєзнавчу тематику. Дає змогу познайомити учнів з відомими архітектурними пам’ятками нашої батьківщини та історичними подіями, які з ними пов’язані.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

12 відомих замків і фортець України. Підготувала викладач історіїспеціаліст вищої категоріїКокош Лариса Володимирівна

Номер слайду 2

…Архітектура - також літопис світу: вона говорить тоді, коли вже мовчать і пісні, і легенди… М. Гоголь

Номер слайду 3

Луцьк. Замок Любарта. Київ

Номер слайду 4

Луцький замок Або замок Любарта - верхній замок Луцька, один із двох (частково) збережених замків, пам'ятка архітектури та історії національного значення. Один з найбільших, найдавніших і найкраще збережених в Україні замків.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Луцьк. Кам’янець-Подільський. Кам’янець-Подільська фортеця

Номер слайду 7

Кам’янець-Подільська фортеця Збудована в другій половині ХІV століття. Вона складається з двох частин: Старої фортеці (Старого замку), що захищала підхід до перешийку між півостровом, на якому розміщувалася найдавніша частина Кам'янця-Подільського — Старе місто, та «материком». Нової фортеці (Нового замку), яка прикривала Стару фортецю з боку поля.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Кам’янець-Подільський. Білгород -Дністровський. Аккерманська фортеця

Номер слайду 10

Аккерманська фортеця Історико-архітектурний пам'ятник XIII-XV ст. н.е. Фортеця будувалася на залишках грецького міста Тіра. Існувало воно до IV століття. Її засновниками більшість істориків вважають генуезців, що прийшли у Причорномор'я в ХІІІ столітті. У другій половині XIV століття генуезці втратили свій вплив у Причорномор'ї і на зміну Генуї прийшла Литва. А у литовців наприкінці XIV століття Білгород відвоювали молдавани. У XV ст. Оттоманська імперія неодноразово намагалась захопити місто. У 1485 році після 9-денної облоги фортеця впала. На 328 років тут встановлюється турецьке панування. Османський період у Білгороді закінчився у 1812 році. За Бухарестським мирним договором південь Бесарабії з Аккерманом переходять остаточно до Росії.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Білгород -Дністровський. ЧернівціМитрополичий палац

Номер слайду 13

Митрополичий палац Найвизначніший шедевр архітектури Західної України – колишня резиденція буковинських митрополитів, знаходиться в місті Чернівці і була збудована за проектом відомого чеського архітектора Йозефа Главки у 1862-1882 рр. Комплекс палаців резиденції складається з трьох монументальних споруд-корпусів: головного, духовної семінарії разом із церквою Трьох Святителів, пресвітерія. Ліворуч від входу до Резиденції у теперішньому VI корпусі університету знаходилися два духовні навчальні заклади. У корпусі, що праворуч від центрального входу, знаходилися дяківська школа, архидієцезальний музей та фабрика свічок. Зараз у приміщенні колишньої резиденції знаходиться головний корпус Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ЧернівціХотин. Хотинська фортеця

Номер слайду 16

Хотинська фортеця. Веде свій початок від Хотинського форту, що був створений у Х столітті князем Володимиром Святославичем як одне із порубіжних укріплень південного заходу Русі, у зв'язку з приєднанням до неї буковинських земель. Форт, який згодом було перебудовано у фортецю, знаходився на важливих транспортних шляхах, що з'єднували Київ із Пониззям, пізнішим Поділлям, і Придунав'ям. Наприкінці ХІ століття Хотин належав до Теребовлянського князівства. У 1140-х роках він перейшов до Галицького, а з 1199 року — Галицько-Волинського князівств. В 1340-х роках Хотин увійшов до складу Угорського королівства, а з 1375 року вже перебував у складі Молдавського князівства. В 1711 р. в Хотин приходять турки. У 1812 р. вся територія між Дністром і Прутом увійшла до складу Російської імперії, отримавши назву Бессарабія.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Хотин. Качанівка. Палацово-парковий комплекс

Номер слайду 19

Палац у Качанівці Палацовий ансамбль та парк дворянської садиби, заснована в 1770-х роках, яка на сьогодні є єдиною серед українських садиб, що збереглася в комплексі. Споруда палацу була одноповерховою з двосвітними центральними залами. Фасади декоровані романтизованими формами численних башточок, увінчаних шатрами, що переходили в шпилі, всебічними уступами та нішами. Центральна частина палацу увінчана півсферичним декоративним куполом на високому рустованому барабані. Флігелі, північний і південний (1770—1824) майже ідентичні за архітектурними формами. Побудовані одночасно з палацовим корпусом. Флігелі вирішені в стилі класицизму з елементами історизму, цегляні, 1-поверхові, прямокутні в плані, тиньковані, рустовані, перекриті трьохскатним дахом з покрівлею з листової сталі. Башта побудована в 1866—1898 роках як водонапірна споруда. Розташована на території парадного двору з торця південної служби.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Качанівка. Алупка. Воронцовський палац

Номер слайду 22

Алупкинський або Воронцовський палац. Найбільша історико-архітектурна пам'ятка середини ХІХ століття. Цей палац був споруджений для князя М. С. Воронцова. Зводився палац 23 роки (1828 - 1851 рр.). Різноманіття стилів — одна з головних особливостей архітектури палацу. Двоповерховий палац складається з п'яти корпусів, а на півдні розташовані парадні сходи, по обидва боки яких розміщено шість фігур левів. Він налічує 150 приміщень і має в своєму розпорядженні багатющу музейну колекцію, його оточує великий старовинний парк, в якому з живописними рослинними ансамблями органічно поєднуються архітектурні — ставки, каскади, фонтани, сходи, тераси, скульптурні групи. По красі ландшафтної композиції це, напевно, найкращий парк Криму.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Дубно. Алупка. Дубенський замок

Номер слайду 25

Дубенський замок Виник як фортеця волинян у Х ст. Приблизно в кінці XIV - початку XV ст. князь Федір Острозький спорудив дерев'яно-земельне укріплення. Ця споруда була оточена земельними валами, огороджена дерев'яним частоколом по периметру і тісно забудована всередині житловими та господарськими приміщеннями. 1492 рік офіційно вважається датою спорудження Дубенського замку. На початку XVII ст. каштелян краківський князь Януш Острозький реставрував замок у стилі пізнього Ренесансу. На території замку знаходяться два палаци: з південного - палац князів Острозьких, а навпроти нього, з північної сторони - палац князів Любомирських. У палаці свого часу зберігалися цінні архіви князів Острозьких, Заславських, Любомирських, Сангушків й навіть Конецпольських. Деякий період тодішні володарі замку зберігали тут золото, діаманти, зброю, харчі, посуд, обладунки...

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Олесько. Дубно. Олеський замок

Номер слайду 28

Олеський замок Є, можливо, найвідомішим замком Львівщини, відродженим з цілковитої руїни. Понад шість століть стоїть він на високому пагорбі і є свідком та учасником багатьох подій, що навічно увійшли в історію. Вперше Олеський замок згадується в письмових джерелах, датованих 1327 роком. Розташування замку на кордоні Литви і Польщі зумовило постійну боротьбу за нього та часті зміни власників. Олеський замок відомий у польській історії тим, що 1629 року тут народився онук Даниловича, майбутній король Польщі Ян ІІІ Собєський. Лише з 70-х років минулого століття розпочалося активне відновлення Олеського замку. Нині це відділ Львівської галереї мистецтв. У музеї представлено: галицько-волинський іконописний живопис ХV–XVIII ст., український портретний живопис XVI–XVIII ст., європейське малярство XVII–XVIII ст., львівську скульптурну школу XV–XVIII ст., різноманітні європейські інтер'єри, а також унікальна колекція творів одного з найталановитіших європейських скульпторів ХVIII століття – Йогана Георга Пінзеля.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Олесько. Меджибіж. Фортеця у Меджибожі

Номер слайду 31

Фортеця у МеджибожіЗведена між річками Південний Буг і Бужок, – одна з найбільших і найдавніших фортифікаційних споруд України. Розташовані в мальовничому куточку Хмельниччини, могутні мури і башти фортеці нікого не залишають байдужим. Перші древньоруські укріплення на місці нинішньої фортеці були зведені ще до монгольського нашестя, проте в середині ХІІІ століття вони були знищені за наказом монголів. Ослаблені протистоянням з Золотою Ордою галицько-волинські землі в XIV століття підпадають під владу литовських князів. Меджибіж стає королівським замком, який передавався у володіння прикордонним старостам, що повинні були стримувати наскоки татар. І вже у 1516 році у Меджибожі був мурований замок. На початку ХVІІІ ст. Меджибіж постраждав від місцевого населення, коли повстанці у 1702 р. обложили замок. З 1730 року містом володіли Чарторийські, а у 1831 їх майно було конфісковано за участь в польському повстанні, з того часу в замку були так звані «таборові збори» (казарми). На сьогоднішній день у Меджибізькій фортеці, яка отримала статус заповідника, тривають реставраційні роботи.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Меджибіж. Судак Генуезька фортеця

Номер слайду 34

Генуезька фортеця Фортеця в місті Судак (Крим, Україна), побудована генуезцями з 1371 по 1460 рік. Фортеця розташована на стародавньому кораловому рифі, що є конусоподібною горою (Киз-Кулле-Бурун або Кріпосна), біля Судацької бухти Чорного моря. Площа фортеці майже 30 гектарів. Перші кріпосні споруди побудували тут візантійці у VІ - VІІ століттях. Потім фортецею заволоділи хазари, в Х - ХІІ століттях — знову візантійці. В ХІІІ столітті Сугдея стає центром венеціанської колонії, але поступово генуезці витіснили своїх суперників із Криму. В 1365 році вони захопили Солдайю (генуезька назва Судака), а потім і весь південний берег. У 1475 році після падіння фортеці Судак і частина Криму ввійшли до складу Оттоманської Порти і керувались турецьким намісником султана. Після приєднання Криму до Росії тут був розквартирований Кирилівський полк і за наказом Потьомкіна побудовані дві казарми, руїни яких збереглися. Зі сходу і півдня цитадель була неприступна, із заходу — важкодоступна, з північного сходу доступ перегороджував глибокий рів. Фортеця має два яруси оборони між якими розташовувалось місто. Сьогодні це головна визначна пам'ятка Судака.

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Судак Чигирин Чигиринська фортеця

Номер слайду 37

Чигиринська фортеця. Після того, як Чигирин став столичним містом нової держави, чигиринська приватна резиденція (двір) Хмельницьких перетворилася на офіційну резиденцію гетьмана як глави цієї новопосталої держави. Давня гетьманська резиденція містилася не в замку, який увінчував Кам'яну гору, що панувала над Чигирином, а була на території міста, під горою і під захистом цього замку. З історичних джерел відомо, що цей двір правив за резиденцію і наступним гетьманам – І. Виговському, Ю. Хмельницькому, П. Тетері та П. Дорошенку. На жаль, усі споруди резиденції славного гетьмана були знищені під час руйнування Чигирина турками 1678 року. Наразі автентичною спорудою залишився відбудований бастіон Дорошенка, який був побудований як наріжна частина фортеці для захисту бічних стін.

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Чигирин Київ

Номер слайду 40

Луцьк. Кам’янець-Подільський. Білгород-Дністровський. Чернівці Хотин Качанівка Алупка Дубно Олесько Меджибіж Судак Чигирин Замок Любарта. Кам’янець-Подільська фортеця. Аккерманська фортеця. Митрополичий палац. Хотинська фортеця. Палацово-парковий комплекс. Воронцовський палац. Генуезька фортеця. Олеський замок. Дубенський замок. Фортеця у МеджибожіЧигиринська фортеця

Номер слайду 41

Якщо ви любите історію і хочете дізнатися якомога більше про архітектуру, більше пізнати її пам’ятки, потрібно виробити в собі бажання зберігати і примножувати матеріальні та духовні багатства своєї Батьківщини, сприяти її зміцненню і процвітанню.

Номер слайду 42

Україна вражає!rrrr

pptx
Додано
18 листопада 2021
Переглядів
2147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку