Презентація. "Культура і розвиток освіти в Україні"

Про матеріал

У цій презентації містяться матеріали, які допоможуть вчителю розповісти учням про культуру і розвиток освіти в Україні. Можна ознайомити дітей про книгодрукування та першим друкарем Іваном Федоровим.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Перший музей книги

Номер слайду 3

1976 року в приміщеннях колиш- нього Онуфрієвського монастиря у Львові був відкритий музей за назвою Музей імені Івана Федорова, у якому було поховано українського першодрукаря. 1997 року музей одержав корпус бі- ля палацу Потоцьких.

Номер слайду 4

Серед експонатів рукописні книги й стародруки

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

З 1978 року музей проводить міжнародну наукову конференцію по історії рукописної й стародрукова- ної книги – Федоровський семінар у Львові.

Номер слайду 8

ПЕРЕД МУЗЕЄМ ВСТАНОВЛЕНИЙ ПАМ`ЯТНИК ПЕРШОДРУКАРЯМ-ЦЕ ТЕМАТИЧНА ТРИФІГУРНА КОМПОЗИЦІЯ “ ДРУКАР І ПІДМАЙСТРИ “

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Діти на власні очі можуть побачити, як саме створювались перші книги.

Номер слайду 11

Яка техніка при цьому використовувалась. Побачити перші друкарські верстати.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Вплив ідеології Відродження і Реформації знайшов відображення у розвитку літератури і книгодрукування. Винахід Й.Гуттенберга, перехід від папірусу і пергаменту до паперу у XV столітті були передумовами активного розвитку книжкової справи у Європі. Більшість книг, особливо наукових, в цей період друкувалися латиною.У кінці XV - на початку XVI століття перші книги церковнослов'янською мовою надруку- вали Швайпольт Фіоль у Кракові і Франциск Скорина у Празі. В Україні поштовх для роз- витку книгодрукарства дав Іван Федоров. Власне, Іван Федоров відновив занедбане книгодрукарство, який втік з Москви від переслідування реакційного духовенства.

Номер слайду 14

ПЕРЕСОПНИЦЬКЕ ЄВАНГЕЛІЄ Пересопницьке Євангеліє — визначна рукописна пам'ятка староукраїнської літературної мови й мистецтва, переклад Євангелія так званою простою мовою, досить близькою до народної. Як свідчить приписка в рукопису, переклали євангеліє 1556-1561 син протопопа М.Василевич та архімандрит Пречистенського монастиря Григорій у с.Двірці й м.Пересопниці (тепер Рівненська обл.). Замовила книгу княгиня А.Заславська. Пересопницьке Євангеліє — розкішна книга, вагою 9 кг. 300 гр., писана пізнім уставом на пергаменті форматом 380 х 240 мм. Книга складається з 482 аркушів. Рукопис богато орнаментований, прикрашений високохудожніми кількакольоровими заставками й мініатюрами. За красою й богатством оформлення "П.Є." не має рівних собі серед українських рукописів.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Оксана Іваненко «Друкар книжок небачених» Тобі присвячую оцю нехитру повість про друкаря небачених книжок. Книжки – це наша праця, наша совість, Цілющої води живий струмок. Не знаю досі, де твоя могила, Чи ти в боях, чи в катівнях поліг, Та я робитиму, поки в руках є сила, Усе, що ти в своїм житті не встиг…

ppt
Додано
26 липня 2018
Переглядів
980
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку