Презентація "Культура в роки війни. Освіта і наука. Література"

Про матеріал
Подається розвиток української культури (освіти, науки, літератури) в роки Другої світової війни. Характеристика здобутків та роль талановитих діячів культури в досягненні перемоги.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відео

Номер слайду 2

Культура. Література. Театр. Музика. Кіно. Архітектура. Техніка. Освіта. Живопис. Наука

Номер слайду 3

Культура в роки війни. Освіта і наука. Література.

Номер слайду 4

Мета:охарактеризувати розвиток української культури в роки війни (освіта,наука,література), поглибити знання учнів про її здобутки та діячів, показати значимість культурних надбань в досягненні перемоги;розвивати вміння учнів критично мислити:аналізувати і коментувати факти і документи;формувати інформаційну, мовленнєву та аксіологічну компетентності учнів;виховувати на зразках національної культури високі моральні якості і ціннісні орієнтації учнів.

Номер слайду 5

Завдання. Райхсміністр окупованих східних територій Альфред Розенберг вважав, що достатньо знищити пам’ятки культури народу, щоб…

Номер слайду 6

Розвиток освіти.

Номер слайду 7

Освіта. Онімечення українського народу4-річна народна школа. Репресії щодо працівників освіти. Професійні школи. Знищення культурної спадщини. Евакуація шкіл та ВНЗЗнищення більшовицької ідеологіїРуйнування педагогічних закладів

Номер слайду 8

Наука

Номер слайду 9

КРОСЕНС

Номер слайду 10

Література в роки війни

Номер слайду 11

У боротьбі проти фашизму українські літератори і працівники мистецтва були в перших рядах захисників України. Через декілька днів після початку війни у приміщенні штабу Київського військового округу добровільно з’явилися Андрій Головко, Іван Ле, Семен Скляренко, Яків Качура, Леонід Первомайський, Павло Усенко, Сава Голованівський та ін.

Номер слайду 12

За час війни українські письменники написали понад 120 книжок, збірок, брошур. В основному працювали військовими кореспондентами, редакторами, дивізійних видань у редакціях майже 50 газет фронтів і армій.

Номер слайду 13

Велике значення надавалось виданню літератури патріотичного змісту. Тільки в 1943р. було здійснено видання 20 тисяч примірників “Кобзаря” Т. Шевченка. Більшість книг була відправлена в партизанський край і на окуповану територію.

Номер слайду 14

В тилу працювали письменники і поети старшого покоління, зокрема: П. Тичина, М. Бажан, О. Корнійчук, М. Рильський, В. Сосюра.

Номер слайду 15

Група письменників – членів ОУН організували Спілку українських письменників на чолі з О. Телігою, яка почала видання альманаху української поезії “Литаври“, проповідуючи ідею українського націоналізму.

Номер слайду 16

Література О. Теліга О. Ольжич Ю. КленІ. Ірлявський П. Тичина. М. Рильський. В. Сосюра. О. Вишня. Ю. Яновський. М. Бажан. Дві течії в українській літературіНаціоналістична. Радянська

Номер слайду 17

Микола Бажан “Клятва” “Данило Галицький”

Номер слайду 18

Остап Вишня “Зенітка”

Номер слайду 19

Володимир Сосюра “Любіть Україну”

Номер слайду 20

Павло Тичина. Поема “Похорон друга”“Я утверджаюсь” “Йдемо на бій”“Перемагать і жить!”

Номер слайду 21

Максим Рильський “Неопалима купина” “Слово про рідну матір”“Мандрівка в молодість” поема “Жага”

Номер слайду 22

Олександр Довженко “Перед боєм” “Мати” Кіноповість “Україна в огні”

Номер слайду 23

Олег Ольжич “Підзамча” “Незнаному воякові”

Номер слайду 24

Олена Теліга “Душа на сторожі” “Прапори духу” “Сучасникам”

Номер слайду 25

Юрій Клен “Попіл імперій”

Номер слайду 26

Р - сучасний читач. О - письменникам часу війни. Ф - SMSТ - вдячність сучасних читачів Р - письменники війни О - сучасним читачам Ф - SMS Т - послання письменників війни

Номер слайду 27

Орієнтовні відповіді - Показали жахливу дійсність воєнних років; - жорстоку політику Сталіна; - піднімали бойовий дух воїнів - “Любіть Україну, як сонце, любіть як вітер, і трави, і води…” - захищайте цілісність України

Номер слайду 28

Райхсміністр окупованих східних територій Альфред Розенберг вважав, що достатньо знищити пам’ятки культури народу, щоб …щоб уже у другому поколінні він припинив існувати як нація.

Номер слайду 29

Тест. У роки війни українськими вченими. А розроблено систему залпового реактивного вогню “Катюша”;Б налагоджено автоматичне електрозварювання корпусів танків;В створено серію середніх підводних човнів “Щука”;Г сконструйовано та запущено у виробництво танк Т-34

Номер слайду 30

Тест. Препарат для згортання крові створив: А В. Філатов;Б М. Доброхотов;В О. Палладін;Г М. Стражеско

Номер слайду 31

Тест Позначте назву твору,що його стосуються слова Й. Сталіна:”…Кіноповість є антирадянською, яскавим виявом націоналізму, вузької національної обмеженості…”А “Душа на сторожі”;Б “Любіть Україну”;В “Україна в огні”;Г “Богдан Хмельницький”

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
11 грудня 2020
Переглядів
2259
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку