Презентація "Лабіринтами художньої абстракції. Орфізм"

Про матеріал
Мета: Ознайомити учнів з особливостями стилю абстракціонізм та його представниками. Очікувані результати: Після вивчення теми учні зможуть називати особливості стилю абстракціонізм, образний зміст мистецьких творів,називати його представників у живопису; Розробка містить клоуз-тест до теми "Кубізм. Футуризм"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку лабіринтами художньої абстракції. орфізм

Номер слайду 2

Мистецтво саме по собі є реальністю, тому завдання митця – не наслідувати дійсність, а конструювати її.

Номер слайду 3

Клоуз-тест (9 б)«Авангард: кубізм, футуризм, кубофутуризм»Художня техніка, сукупність якої полягає у використання в композиції різних наклейок і пласких або об’ємних матеріалів – це…Модерністський художній напрям із переважанням геометричних форм – це…Художній напрям, представники якого оспівували майбутнє як еру техніки, високих швидкостей і темпу життя. Митці прагнули відобразити рух і швидкість. Це…Хто найвідоміший художник-авангардист?Художній напрям, що об’єднував авангардні напрями кубізму і футуризму – це…Назвіть українських художників-авангардистів.

Номер слайду 4

Ключ: Колаж. Кубізм. Футуризм. Пікассо. Кубофутуризм. О. Богомазов, Д. Бурлюк

Номер слайду 5

Абстракціонізм. Абстракціонізм (від лат. abstractus— абстрактний) — один з головних художніх напрямів XX ст., безпредметне не фігуративне мистецтво, в якому структура твору живопису, графіки чи скульптури не відображає реальність, а ґрунтується на формальних елементах (лінії, плямі), та абстрактних конфігураціях.

Номер слайду 6

Абстракціонізм виник одночасно в декількох європейських країнах. Його засновниками й натхненниками стали Василь Кандинський, Казимир Малевич, Піт Мондріан.

Номер слайду 7

Існувало 2 основні течії: Лірико-емоційна а)орієнтація на експресію кольору, вільні форми і ритм; Б)імпровізація в виразі емоцій; Синестезія- сприйняття кольорів як звукових символів.

Номер слайду 8

Завдання: Винайдіть лініїї, кольори, плями й силуети, у яких Кандинський передає рух козаків.

Номер слайду 9

Геометрична або холодна, інтелектуальна. В ній художники створюють художній простір шляхом поєднання різних геометричних фігур, кольорових площин, прямих і ламаних ліній. Ця течія мала такі розгалуження, як: Неопластицизм Орфізм Суперматизм

Номер слайду 10

Творчий проєкт. Абстракціонізм. Синестензія. Геометрична. Неопластицизм. Орфізм. Суперматизм. Лірико-емоційна

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Орфізм- Це течія в європейському абстрактному живописі 1910-х рр., якій притаманна єдність світла, кольору та руху. Назвав дана в 1912 французьким поетом Гійомом Аполлінером на відкритті виставки Робера Делоне в Берліні в 1912 р. поллінер порівнював вплив живопису художників-новаторів з музикою давньогрецького героя Орфея, який звуками своєї ліри міг пересувати камені, втихомирювати хвилі, зачаровувати тварин і рослини. І, хоча Роберу Делоне ця назва не подобалася, з легкої руки Апполінера термін прижився. Делоне називав свої композиції «симультанними», тобто заснованими на одночасному контрасті відтінків (спочатку малася на увазі одночасна робота фарбами і поетичними текстами прямо на полотні або папері). Симультанізм- єдність кольору, світла і руху. Зіставлення контрастних кіл, дисків (без світлотіні) з’являлася глибина простору, що створювала ефект руху.

Номер слайду 16

Засновниками орфізму є подружжя. Соня терк-делоне і Робер Делоне«Ринок в Міньо», 1915 р. паризькому аукціоні Calmels Cohen в 2002 році за 4,59 мільйона євро. 

Номер слайду 17

Основні риси орфізму: Багатство палітри. Нефігуративна геометрична пластика. Музикальність ритміки. Робер Делоне – знаменитий французький художник модернізму. Він захоплювався творчістю Сезана, але поступово відійшов відкубізму до нової форми абстрактного живопису – орфізму. Жоден художник не насмілювався розглядати колір, як основний і єдиний елемент живопису. Саме такі ідеї обстоював Делоне. Вінназивав колір абсолютно самоцінним, здатним замінити всі Інші елементи – малюнок, об’єм, перспективу і світлотінь

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Одним із послідовників орфізму став художник, скульптор і винахідник із України, вихованець Одеської художньої школи Володимир Баранов-Россіне (1888-1944). Експериментування в царині різних стилів і напрямів від імпресіонізму і кубізму до абстракціонізму сприяли пошуку власного живописного почерку. Згодом вони привели митця до новаторства у скульптурі й створення перших рухових композицій. Під впливом ідей синтезу мистецтв він досліджує взаємодію звуку і кольору, створює оптофон (тип піаніно), який під час програвання музики проектував на екран багатобарвні зображення.

Номер слайду 20

Творчий проєкт. Абстракціонізм. Синестензія. Геометрична. Неопластицизм. Орфізм. Суперматизм. Лірико-емоційна

Номер слайду 21

Підсумок уроку. Рефлексія: 1 Сьогодні на уроці я дізнався про… 2 Мене вразила картина…. 3 Для мене було відкриттям те що…. VII Домашнє завдання: Опрацювати (стор.62-67)підручника.

Номер слайду 22

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Барабанчук Віра Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Боєчко Розалія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Gnatenko Irina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Сидоренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Степанюк Любовь
    Дякую за таку цікаву і оригінальну презентацію. Дуже гарний і доступний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Жгута Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Мистецтво 9 клас (Масол Л.М.)
Додано
16 листопада 2021
Переглядів
14275
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку