Презентація ''Ландшафт як просторово-цілісна система. Карта «Ландшафти України»

Про матеріал
Презентація "Ландшафт як просторово-цілісна система" для 8 класу. Містить інформацію про ландшафти України, чинники їх формування. Може бути використана вчителем при поясненні нового матеріалу під час дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ландшафт як просторово-цілісна система. Карта «Ландшафти України»Вчитель географії: Дугинова В. П.

Номер слайду 2

Всі компоненти природи на тій чи іншій території перебувають у складних взаємозв’язках і взаємодії. Внаслідок цього виникають природні комплекси, які називають ландшафтами. Основні чинники формування ландшафтів: Сонячна енергія (радіаційний). Енергія земних надр (тектонічний). Циркуляційний. Антропогенний.

Номер слайду 3

Ландша́фт — складний природно-географічний комплекс, в якому всі основні компоненти: рельєф, клімат, вода, ґрунти, рослинність і тваринний світ знаходяться у великій та складній взаємодії, утворюючи однорідну за умовами розвитку нерозривну систему. Наукові до­слідження ландшафтів відбиваються у ландшафтних картах, описах територій і складаються в нову галузь географічної науки — ланд­шафтознавство.

Номер слайду 4

Народився:14 листопада 1904 року в селі Біла , Хмельницької області. Помер: 5 лютого 1984 року у Львові

Номер слайду 5

Приро́дний ландша́фт — цілісний природно-територіальний комплекс з генетично однорідними, однотиповими природними умовами місцевостей, які сформувалися в результаті взаємодії компонентів геологічного середовища, рельєфу, гідрологічного режиму, ґрунтів і біоценозів. Природний ландшафт складається з природних компонентів (гірські породи, повітря, вода, ґрунт, живі організми). Взаємодія між ними обумо­влюється фізико-географічними ландшафтоутворюючими явища­ми.

Номер слайду 6

Антропоге́нний ландша́фт (англ. cultural landscape) — географічний ландшафт, що утворюється внаслідок спрямованої діяльності людини або опосередкованого (непрямого) її впливу на природний ландшафт. Складається з природних і змінених людиною компонентів, що взаємодіють між собою. Антропогенними ком­понентами ландшафту є сільськогосподарські угіддя, меліоративні системи, населені пункти, лісонасадження, водосховища, транспор­тні шляхи тощо.

Номер слайду 7

Класифікація ландшафтів – це поділ їх на групи за певними ознаками. Класи об’єднують природні комплекси за єдністю тектонічної структури та рельєфу Класифікація ландшафтів України

Номер слайду 8

Найбільшою природною екосистемою, найбільшим природним комплексом - ландшафтом є наша планета Земля. Тож любімо цю унікальну цілісну систему та зберігаймо її рівновагу!Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Лисенко Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бєлая Оксана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Явна Надія Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
15 лютого 2023
Переглядів
7271
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку