Презентація на тему:"Солотвіно"

Про матеріал
В розробці розповідається про Солотвінські копальні: географічне положення, минуле та сучасне копалень, прогноз на майбутнє. Матеріал до уроків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Солотвинські соляні копальніСолотвіно -  селище міського типу Тячівського району Закарпатської області, розташоване в Мармароській котловині на правому березі Тиси.

Номер слайду 2

Історія копалин. Відомо, що сіль у цій місцевості добували ще в І-ІІ ст. н. е., за часів римського імператора траяна. Знайдені залишки древньої шахти, римські монети ІІ-І ст. Перша письмова згадка про солотвино – від 1359 року. Тутешні соляні копальні перебували у власності угорської корони. Зазвичай видобуток вели відкритим способом – копальні являли собою величезні ями конусоподібної форми (глибиною до 150 м). На дно такої ями спускалися зв’язаними між собою драбинами, а сіль підіймали за допомогою мотузки й мішка. Будувати справжні шахти почали в останній чверті 18 століття, коли ці землі відійшли до габсбургів. У 19 столітті на копальнях працювали вже кілька сотень робітників.

Номер слайду 3

Колись тут було море, із-за цього в Солотвино багате скопичення солі. З часом при зштовхуванні літосферних плит, з'явилися гори Карпати, а при їх уторилися соляні відкладини, де подалі були засновані соляні копалини. А ось озера утворилися, тому, що в 1902 році одна з шахт обвалилася й утворила кратор. Цей кратор залили водою й отворилося соляне озеро.

Номер слайду 4

Основні загрози й ризики. На данний момент солотвинські копалини виглядають ось так. Так як у 2000-х роках. Через збільшення ґрунтових вод, більшість шахт було затоплено й зачинено. Є виликі ризики, Тому що якщо знову відкриють ці копалини, є шанс, що грунт може просісти й з ним під землю можуть уйти великі частки живих секторів

Номер слайду 5

В Солотвіно знаходяться не тільки соляні копалини, а ще й солені озера. На які приїзжають з усієї країни, щоб полікуватися на цих озерах й відпочити. Отже Солотвіно становить озера, копалини й житлові райони.

Номер слайду 6

Економічні та рекреаційні можливостіУ солотвіно побудована алергологічна лікарня. Яка знаходиться у соляних копалинах. Повітря в шахтах неймовірно чисте - воно містить велику кількість корисних мікроелементів. Найдрібніші частинки солі сприяють загоєнню шкірних покривів і слизової оболонки дихальних шляхів, алергени та інші шкідливі фактори не проникають в глибину приміщень. Також з солотвинської солі робили соляні лампи. У солотвіно можно не тільки лікуватися, а ще відпочивати, завдяки соленим озерам. Спелеотерапія - метод лікування, що використовує атмосферу соляних печер. В Україні існує лише один центр спелеотерапії - селище Солотвино, куди їдуть за міцним здоров'ям люди, які страждають на астму, туберкульоз і алергією.

Номер слайду 7

Висновок. Отже зараз Солотвинські копалини не працюють, бо якщо знову відкрити їх, то є шанс, що може статися теж саме, що було й у 2000-х роках. Але Солотвіно виступає як курорт з соляними озерами. На який приїзжать люди з усієї країни. І в майбутньому я бачу, Солотвіно як великий Євпропейский соляний курорт, на який будуть приїжджати люди с усієї Європи.

pptx
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
347
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку