Презентація лексичні і фразеологічні синоніми, антоніми.

Про матеріал
Лексичні і фразеологічні синоніми, антоніми. Презентація для учнів 10 класу, містить теоретичний та практичний матеріали
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛЕКСИЧНІ ТА ФРАЗЕОЛОГІЧНІ СИНОНІМИ, АНТОНІМИ . СИНОНІМІЧНЕ БАГАТСТВО УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ

Номер слайду 2

Пригадай!1. Що називається синонімами? Наведіть приклади.2. Яка їх роль у мові?3. Чи часто ви користуєтесь словником синонімів?

Номер слайду 3

Лексика української мови збагачувалася впродовж усього історичного поступу. Виникнення синонімічного розмаїття пов'язане з процесом пізнання людиною навколишнього світу, з дедалі глибшим осягненням ознак, властивостей, рис предметів і явищ, тому що потрібно не тільки назвати якесь явище, а й висловити свою думку про нього, виявити ставлення до нього.

Номер слайду 4

Водночас синоніми обов'язково чимось різняться між собою — відтінками значень, емоційним забарвленням, експресивністю, стилістичною віднесеністю, різною активністю в мові, здатністю сполучатися з іншими словами.

Номер слайду 5

Лінгвістичне спостереження. Запишіть речення. Підкресліть синоніми і поясніть їх значення1. Наче зачарований велетень, стояв ліс (Панас Мирний). 2. Під гаєм в’ється річенька (Л. Глібов). 3. По діброві вітер виє (Т. Шевченко). 4. Ой піду я в бір темненький (Леся Українка). 5. Могутнім спокоєм дихає праліс.

Номер слайду 6

Прочитай!Кричати, гримати — ці слова виражають відтінки значень; верещати, лементувати, горланити, горлопанити — виражають експресивність, емоційність; кричати — стилістично нейтральне слово, а вищати, галасувати — відноситься до розмовного, художнього стилів; кричати використовується активно як літературне слово, а йойкати, фукати, галакати — рідко, тому що це діалектизми.

Номер слайду 7

Фразеологічні синоніми — це варіанти фразеологічних одиниць на позначення того самого поняття. Фразеологізм співвідноситься з одним нейтральним словом або іншим фразеологізмом. Однакові — схожі; на один копил, одного поля ягода, одним миром мазані, на один аршин, два чоботи пара, з одного тіста, обоє рябоє, одним духом дишуть, волос до волоса; яке їхало, таке й здибало. Запишіть!Перегнути палку (перестаратися) — передати куті меду.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Фразеологічні антоніми — фразеологізми, що мають протилежне значення до нейтрального слова або іншого сталого вислову. На відміну від синонімів, їх набагато менше.

Номер слайду 12

Приклади запишіть

Номер слайду 13

Запам`ятайте, як правильно наголошувати слова. ДОнька, дочк. А, др. Ова, жалюзІ, заробІток.

Номер слайду 14

1. Установіть відповідність. Слово Синонім1 огрядний А широкоплечий2 кремезний Б неповороткий3 вайлуватий В тендітний4 чепурний Г опасистий Д охайний2. Установіть відповідність. Слово Антонім1 млявий А запопадливий2 мінливий Б бадьорий3 буденний В казковий4 упереджений Г зверхній Д стійкий

Номер слайду 15

3. Установи відповідність. Фразеологізм 1. ні за що ні про що2. коваль бабі рідний швець3. викреслити зі свого життя4. спекти рака Синонім. А. з доброго дива. Б. сьома вода на киселіВ. вирвати з серця. Г. готовий крізь землю провалитися. Д. майстер на всі руки

Номер слайду 16

Домашнє завдання: конспект класної роботи, виписати 5 прикладів фразеологічних синонімів (фото надіслати)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Людмила
    Дякую, шановна колего, за змістовність, наочність!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лісницька Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Шаповал Ірина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Зубенко Наталія
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
19 вересня 2021
Переглядів
18183
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку