Презентація «Леонід Каденюк. Перший космонавт незалежної України»

Про матеріал
До Дня космонавтики створила презентацію «Леонід Каденюк. Перший космонавт незалежної України». У ній на анімаційному фоні надаю факти з біографії Леоніда Каденюка. Час перегляду 5 хвилин, супроводжується звучанням ніжної музики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леонід Каденюк. Перший космонавт незалежної України Підготувала. Долгова О. В.

Номер слайду 2

Немає Бога-творця, але є космос, виробляє сонця, планети і живих істот: немає всемогутнього бога, але є Всесвіт, який розпоряджається долею всіх небесних тіл і їх жителів. Костянтин Едуардович Ціолковський

Номер слайду 3

Якщо ти любиш дивитися на зоряне небо, якщо воно приваблює тебе своєю гармонією і вражає своєю неосяжністю — значить у тебе в грудях б’ється живе серце, значить воно зможе отзвучать на сокровенні слова про життя Космосу. Микола Реріх

Номер слайду 4

Космічний простір відкритий для дослідження і використання всіма державами, він вважається загальною спадщиною людства.

Номер слайду 5

9 листопада 1997 року став визначним днем в історії української космонавтики. Саме цього дня Леонід Костянтинович Каденюк став першим підкорювачем космосу за часів незалежної України.

Номер слайду 6

Значення цієї події для престижу нашої держави неоціненне, адже вперше в новітній історії прапор та герб України були доставлені на космічну орбіту, і вперше наш національний гімн лунав над планетою Земля.

Номер слайду 7

Леонід Каденюк був першим і поки що єдиним космонавтом незалежної України. У День космонавтики згадуємо біографію Каденюка та його історичний політ у космос.

Номер слайду 8

Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в сім'ї сільських вчителів.

Номер слайду 9

1967 року після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків (ЧВВАУЛ).

Номер слайду 10

Після закінчення у 1971 році ЧВВАУЛ і отримання диплома льотчика-інженера за спеціальністю «Пілотування і експлуатація літальних апаратів» працював льотчиком-інструктором ЧВВАУЛ.

Номер слайду 11

У серпні 1976 року був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран».

Номер слайду 12

1995 року відібраний до групи космонавтів Національного космічного агентства України.

Номер слайду 13

Пройшов підготовку в NASA до космічного польоту на американському космічному кораблі багаторазового використання «Колумбія» місії STS-87 як спеціаліст з корисного навантаження. Дублером Каденюка став Ярослав Пустовий.

Номер слайду 14

Каденюк з іншими астронавтами місії «STS-87» у «Johnson Space Center», вересень 1997 року

Номер слайду 15

У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87.

Номер слайду 16

У космосі українець та його колеги проводили експерименти спільного українсько-американського дослідження з трьома видами рослин: ріпою, соєю і мохом. Зокрема, вони вивчали, як стан невагомості впливає на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка тощо.

Номер слайду 17

"У космосі найбільше вражає такий чинник космічного польоту як невагомість. Вражає сам космос і весь Всесвіт. Я був вражений тим, як виглядає Земля з космосу. Це було просто неймовірно. Жодна фотографія космосу не здатна передати тієї краси Всесвіту, яку людина може побачити своїми очима", – описував своє перебування в космосі Каденюк

Номер слайду 18

Від жовтня 1997 по червень 2000 року та в грудні 2010 року — Леонід Каденюк був старшим науковим співробітником Інституту космічних досліджень НАН України та ДКА України.

Номер слайду 19

У 2002 році Каденюк також став народним депутатом України. У парламенті він виконував обов'язки заступника голови Комітету Верховної Ради України з питань нацбезпеки та оборони.

Номер слайду 20

2006 році він блискуче захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук. Загалом він став автором 5 наукових праць та художньо-публіцистичної книги "Місія – Космос".

Номер слайду 21

Книга «Місія — Космос», що вийшла 2009 року у видавництві «Пульсари», отримала перше місце на конкурсі «Книжка року 2009» в номінації «Обрії» Книжку перевидано 2017 року видавництвом «Новий друк».

Номер слайду 22

Сталось це за декілька днів після 67-го дня народження у парку «Царське село» в Києві – під час ранкової пробіжки. Перший космонавт незалежної України і почесний громадянин Чернівців Леонід Каденюк на 68-му році життя 31.01.2018 р. відійшов у вічність…

Номер слайду 23

На Байковому кладовищі в Києві відкрили пам’ ятник легендарному українському космонавту, герою України Леоніду Каденюку. Монумент було відкрито 5 грудня в 23-ю річницю повернення Каденюка з космосу на Землю на шаттлі "Колумбія". У відкритті прийняв участь президент Володимир Зеленський.

Номер слайду 24

28 січня 2021 року виповнилося 70 років від дня народження першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка. Цього дня на Байковому кладовищі в Києві відбулася урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника на могилі Леоніда Костянитиновича.

Номер слайду 25

"Космос - це не нескінченна порожнеча, як здається на перший погляд. Він переповнений унікальною інформацією, і тією, про яку ми навіть не підозрюємо, але такою нам потрібною. Нові знання будуть породжувати нові питання. І так - до нескінченності", - писав Леонід Каденюк у Facebook.

Номер слайду 26

Джерело: https://mykniga.com.ua/poradi/citati-i-aforizmi-pro-kosmos-vsesvit-zirki.htmlhttps://maximum.fm/novini_t2https://maximum.fm/leonid-kadenyuk-biografiya-pomer-pershij-kosmonavt-kadenyuk_n135229https://mala.storinka.org/%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D1%96%D0%B4-%D0%BA%D0%B0%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8 E%D0%BA-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%88%D0%B8%D0%B9-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%82-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8.htmlhttps://spacecenter.gov.ua/tag/kadenyuk

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Сєрікова Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бовкун Вікторія Вільгалімівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
11 квітня 2021
Переглядів
6362
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку