Презентація "Леся Українка. Життєвий та творчий шлях"

Про матеріал
Презентація з української літератури для 10 класу. Містить інформацію про письменницю, її життя та творчість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Леся українка. Життєвий і творчий шлях

Номер слайду 2

«… Я жива, я буду вічно жити, я в серці маю те, що не вмирає…»Леся Українка

Номер слайду 3

Лариса Петрівна Косач-Квітка

Номер слайду 4

Народилася Леся 25 лютого 1871 року в місті Новограді-Волинському. Вона була другою дитиною в сім’ї голови повітового з’їзду мирових посередників Петра Антоновича Косача. Мати Лесі, Ольга Петрівна Косач, письменниця Олена Пчілка, походила зі старовинного роду Драгоманових.

Номер слайду 5

Батьки Лесі Українки: Ольга та Петро Косачі 

Номер слайду 6

Росла і виховувалась у великій родині – мала трьох сестер і двох братів. Читати почала в чотири роки. З п'яти років складала музичні твори.

Номер слайду 7

Кажуть, що справжній поет не повинен бути щасливим. Для письменників кохання – наче світло в кінці тунелю: без нього життя перетворюється на темряву, бруд та вічні пошуки себе.

Номер слайду 8

Максима Славінського називають першим справжнім коханням письменниці. Юнак запав тендітній дівчині в серце, але на її почуття мовчав. Він завжди шанобливо говорив і про Ларису Косач, і про Лесю Українку. 

Номер слайду 9

«Хтось когось хотів би поцілувати і погладити, і багато чогось сказати, і багато подивитися, і багато подумати…» — зверталася у своєму листі Леся Українка до Ольги Кобилянської. Листування двох видатних українських письменниць є одним із найзагадковіших епістолярних творів.  

Номер слайду 10

«Твої листи завжди пахнуть зів’ялими трояндами …»

Номер слайду 11

1907 році письменниця приїхала до Криму, щоб лікувати свого друга Климента Васильовича Квітку. Згодом ця людина стане її чоловіком.

Номер слайду 12

Драма-феєрія “Лісова пісня”, в яку Леся Українка вклала «цвіт душі», вражає нас красою мрій, глибиною думки, музикою слова.

Номер слайду 13

Останні роки життя Л. Косач-Квітки пройшли в подорожах на лікування до Єгипту й на Кавказ. Разом із чоловіком, Климентієм Квіткою, вона працювала над зібранням фольклору, інтенсивно опрацьовувала власні драми.

Номер слайду 14

Леся Українка померла 1 серпня 1913 року в грузинському містечку Сурамі. Тіло її перевезли до Києва і поховали на Байковому кладовищі.

Номер слайду 15

Канада. м. Торонто. Хай-Парк

Номер слайду 16

«До тебе, Україно, струна моя перша озветься.»

pptx
Додано
13 березня
Переглядів
48
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку