Презентація "Лінгвістичний диктант "Складнопідрядне речення" 9 клас

Про матеріал
Лінгвістичний диктант містить тестові, теоретичні й творчі завдання. Тема - День Соборності України. Використано відео "Уoutube", матеріали Вікіпедії, картинки з інтернет-мережі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Двадцять друге січня. Класна робота. Лінгвістичний диктант «СПР»

Номер слайду 2

1. День соборності відзначають в Україні щороку 22 січня в день проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося 1919 року. СХЕМА!!

Номер слайду 3

2. Спишіть, підкресліть гр.осн.: Цього дня прийнято також згадувати подію, яка відбулась на рік раніше, 22 січня 1918, — прийняття IV Універсалу УЦР, що проголошував повну незалежність УНР.

Номер слайду 4

Ідея соборності бере свій початок від об'єднання давньоруських земель навколо князівського престолу в Києві, а її філософське коріння сягає часів Візантії. Протягом віків її практичним втіленням займались українські гетьмани Богдан Хмельницький, Іван Мазепа, Петро Дорошенко, Пилип Орлик.

Номер слайду 5

3. Коли українські землі були поділені між Польщею, Московією, Румунією, Австро-Угорщиною, ця ідея відбилася в працях вітчизняних мислителів, бо для боротьби за національні інтереси Україні була вкрай важливою територіальна єдність. СХЕМА!!!

Номер слайду 6

4. Який вид підрядного обставинного: День 22 січня 1919 року видався погідним та гарним, хоча й хапав легкий морозець. Н а с т у п н и й с л а й д – в і д е о

Номер слайду 7

Номер слайду 8

5. Який вид підрядного обставинного: 21 січня 1990 р., коли додихав СРСР, патріотичні сили організували «живий ланцюг» між Києвом, Львовом та Івано-Франківськом як символ духовної єдності людей східних і західних земель України.

Номер слайду 9

А часу Б місця В причини Г мети Д порівняльне Е допусту Є наслідку Ж умови З способу дії

Номер слайду 10

1990

Номер слайду 11

6. Спишіть, підкресліть гр.осн.: «Балтійський шлях» — масова акція в балтійських республіках СРСР 23 серпня 1989, коли 2 млн громадян цих республік утворили між Таллінном, Ригою та Вільнюсом «живий ланцюг» завдовжки майже 600 км. Це був мирний протест проти наслідків «пакту Молотова—Ріббентропа», укладеного того дня 50 років тому: розділу Європи й радянської окупації Балтійських країн. Учасники акції прагнули привернути увагу світової спільноти до боротьби балтійських народів за незалежність.

Номер слайду 12

Литва Естонія Латвія

Номер слайду 13

7. Який вид підрядного: Наприкінці 2000-х відроджується традиція «живих ланцюгів», що символізують єдність 2011 українського народу

Номер слайду 14

А означальне Б з’ясувальне. В обставинне

Номер слайду 15

8. Який вид підрядного обставинного: Акт злуки двох Україн радше символічний знак прагнення єдності, бо в керівництві країни спільності тоді не було.

Номер слайду 16

А часу Б місця В причини Г мети Д порівняльне Е допусту Є наслідку Ж умови З способу дії

Номер слайду 17

9. «Безпорадність проводу впливала на загальний настрій, — писала сучасниця тих подій Наталя Полонська-Василенко. — Україна між Антантою з півдня і большевизмом з півночі, — не мала сил для боротьби. Військо розбігалося, ширилося безладдя. У таких умовах пройшла майже непоміченою подія, яка мала велике ідейне значення: свято Соборності України. 22 січня 1919 на Софійській площі проголошено злуку УНР і ЗУНР… Але під тиском невідрадних подій свято пройшло сухо, тихо». Складіть СПР за матеріалами свідка

Номер слайду 18

10. Накресліть схему до свого речення (п.9)

Номер слайду 19

11. Що означає слово «синтаксис», яке дало назву мовознавчому розділу, в грецькій мові, звідки прийшло до нас?

Номер слайду 20

12. Доведіть (спростуйте) думку: оволодіння синтаксисом, схоже на вивчення математики.

Номер слайду 21

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
21 січня 2020
Переглядів
862
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку