Презентація ЛІНЗИ. ОПТИЧНА СИЛА І ФОКУСНА ВІДСТАНЬ ЛІНЗИ.

Про матеріал
Матеріал дозволить розширити і поглибити знання учнів про явище заломлення світла та використання цього явища в різних оптичних приладах і системах, таких як лінзи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок 9. ЛІНЗИ. ОПТИЧНА СИЛА І ФОКУСНА ВІДСТАНЬ ЛІНЗИ. Мета. Розширити і поглибити знання учнів про явище заломлення світла та використання цього явища в різних оптичних приладах і системах, таких як лінзи. Сформувати поняття про різні види лінз, оптичні властивості збиральної та розсіювальної лінзи. Звернути увагу на практичне використання цього навчального матеріалу. Демонстрації. 1. Хід променя у лінзах. 2. Утворення зображень за допомогою лінзи. Тип уроку. Урок вивчення нового навчального матеріалу.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань учнів 1. У чому полягає суть закону прямолінійного поширення світла? 2. Які явища є доказом прямолінійного поширення світла? 3. Що таке світловий промінь? Як він позначається графічно? 4. Що таке світловий пучок? Як він позначається графічно? Які типи світлових пучків вам відомі? 5. За якої умови людина може бачити предмет або його зображення? 6. Що називають заломленням світла? 7. Коли можна спостерігати заломлення світла? 8. Сформулюйте закони заломлення світла. 9. Що таке показник заломлення світла? Як його визначають?

Номер слайду 3

Явище заломлення світла широко використовується в різних оптичних приладах, таких як мікроскоп, телескоп, бінокль, зорова труба, окуляри, лінзи тощо. Головною частиною більшості цих приладів є лінзи.

Номер слайду 4

Лінза — це прозоре тіло, обмежене двома сферичними (або близькими до сферичних) поверхнями.

Номер слайду 5

Лінза — це прозоре тіло, обмежене двома сферичними (або близькими до сферичних) поверхнями.

Номер слайду 6

Як правило, лінзи виготовляють зі скла. Лінзи бувають двох типів: збиральні та розсіювальні. Потовщені до середини скляні лінзи є збиральними: вони перетворюють паралельний пучок променів у збіжний. Потовщені до країв скляні лінзи є розсіювальними: вони перетворюють паралельний пучок променів у розбіжний.

Номер слайду 7

Лінзи бувають двох типів: збиральні та розсіювальні.

Номер слайду 8

Пряма АВ, яка проходить через центри О1 і О2 сферичних поверхонь, що обмежують лінзу, називається головною оптичною віссю лінзи. Точка О — оптичний центр лінзи

Номер слайду 9

Головна оптична вісь перпендикулярна до обох поверхонь лінзи. Тому світловий промінь, який поширюється вздовж головної оптичної осі лінзи, не відхиляється. Це випливає із закону заломлення світла при куті падіння 0°.

Номер слайду 10

Точку лінзи, яка розташована на головній оптичній осі і через яку будь-який промінь світла проходить, не змінюючи свого напрямку, називають оптичним центром лінзи. Будь-яку пряму, проведену через оптичний центр під невеликим кутом до головної оптичної осі, називають побічною оптичною віссю.

Номер слайду 11

Паралельні промені, заломлюючись у збиральній лінзі, перетинаються в одній точці. Точку, у якій збираються після заломлення промені, паралельні головній оптичній осі збиральної лінзи, називають дійсним фокусом збиральної лінзи.

Номер слайду 12

Внаслідок оборотності світлових променів кожна лінза має два фокуси — по одному з кожного боку. Ці фокуси є дійсними, бо в них перетинаються реальні пучки світла.

Номер слайду 13

Паралельні промені, заломлюючись у розсіювальній лінзі, розходяться. Однак їхні продовження зберуться в одній точці на головній оптичній осі лінзи . Цю точку називають уявним фокусом розсіювальної лінзи.

Номер слайду 14

Розсіювальна лінза теж має два фокуси. Але ці фокуси утворюють не самі промені, а їх продовження. Тому розсіювальна лінза має уявні фокуси. Аналогічно до збиральної лінзи визначають основні характеристики розсіювальної лінзи.

Номер слайду 15

Уявний фокус розсіювальної лінзи — точка F Відстань від оптичного центра лінзи до фокуса називають фокусною відстанню лінзи; її також позначають буквою F . Дійсний фокус збиральної лінзи — точка F

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Якщо пучок променів, паралельних головній оптичній осі, спрямувати на розсіювальну лінзу, то після заломлення вони вийдуть розбіжним пучком

Номер слайду 18

Промені світла, паралельні побічній оптичній осі збиральної лінзи, заломившись у ній, збираються в точці, що є точкою перетину побічної оптичної осі та фокальної площини (площини, яка перпендикулярна головній оптичній осі та проходить через фокус).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Заломлюючу здатність лінзи характеризують фізичною величиною — оптичною силою лінзи. Оптична сила лінзи є оберненою величиною до її фокусної відстані: За одиницю оптичної сили лінзи взято діоптрію. Діоптрія — оптична сила лінзи з фокусною відстанню 1 м. Фокусну відстань збиральної лінзи домовилися вважати додатною (F>0), а розсіювальної — від'ємною (F <0).

Номер слайду 22

Закріплення вивченого матеріалу 1. Що таке лінза? Яке фізичне явище лежить в основі її дії? 2. Назвіть два основні типи лінз. У чому полягає їх основна відмінність? 3. Назвіть основні характеристики лінз. Дайте визначення кожної з них. 4. Чому сміття: скляні пляшки, скло від битих пляшок можуть спричинити лісову пожежу? Подумайте, що треба зробити після завершення прогулянки для запобігання цього лиха? 5. Чому не можна поливати рослини в жаркий літній сонячний день?

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Завдання додому: опрацювати навчальний матеріал про лінзи. Вивчити основні поняття: Лінза, типи лінз. Головна оптична вісь лінзи. Оптичний центр лінзи. оптичний центр лінзи. побічна оптична вісь. фокус лінзи. фокусна відстань лінзи оптичною силою лінзи. одиниця оптичної сили лінзи.

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Сиротюк В.Д.)
Додано
20 січня 2019
Переглядів
7976
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку