Презентація" Липа серцелиста"

Про матеріал

Дана презентація може використовуватися на уроках Природознавства , Основи здоров'я та Літературного читання.Підібраний матеріал допоможе дітям дізнатися багато цікавого про застосування липи серцелистої у медицині, косметології,бджільництві та інших галузях.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель початкових класів Урсуляк Ж.М. Липа серцелиста Презентація

Номер слайду 2

Липа серцелиста Липа серцелиста (tilia cordata); родина Липових (ТІІіасеае); При згадці про липу відразу виникає образ старої липової алеї у парку, посадженої сто чи двісті років тому. Липа — листопадне дерево, досягає висоти 25, рідко — 45 м. Для неї характерний великий діаметр стовбура — 2-3, інколи до 5 м. Кора молодої липи сіро-бура, на старих стовбурах темна, глибоко розтріскується. Крона дерева — куляста, циліндрична чи пірамідальна, густо вкрита листям. Листки чергові, дворядні, великі, округлосерцеподібні чи широкояйцеподібні, зубчасті, черешкові. Квітки двостатеві, білі чи жовтуваті, духмяні. Зібрані у щиткоподібні суцвіття. Цвітуть зазвичай у липні. Плід — горішок.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Це дерево живе довго: деякі особини доживають до віку 1200-1300 років, а в середньому — 300-400 років. Липа серцелиста утворює майже чисті липові ліси на західному схилі Уральських гір та у лісостеповій зоні Європейської частини Росії. Інші види липи (амурська, маньчжурська, сибірська) зростають у відповідних географічних регіонах. В Україні, крім липи серцелистої, яка є найпоширенішим видом і трапляється по всій території у лісах та чагарниках, ростуть такі види: липа кавказька (T. begoniifolia) — у горах Криму; липа пухнаста (71 tomentosa) -у широколистяних лісах та серед чагарників в Одеській області й Закарпатті; липа широколиста (Т. platyphyllos) — у мішаних і широколистяних лісах Західної України. Усі види липи широко використовуються в озелененні міст — вирощуються в садах та парках, ботанічних садах і мають ті ж властивості, що й липа серцелиста.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Хімічний склад Хімічний склад. Квітки липи містять ефірну олію (0,05%), глікозиди гесперидин і тиліацин, кумарин фраксин, сапоніни, дубильні речовини, слиз, каротин, аскорбінову кислоту, цукри та інші сполуки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Липа Дерево з чорним, ледь зморщеним стовбуром і міцними товстими гілками. Зимою на гілках липи можна знайти плоди – маленькі, круглі горішки з одним крильцем.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Фармакологічні властивості і використання Приготовлені з липового цвіту галенові препарати підвищують потовиділення і діурез, активізують виділення шлункового соку, збільшують секрецію і поліпшують відтік жовчі, виявляють протизапальну та м'яку заспокійливу дію. Настій з липового цвіту (Infusum florum Tiliae) застосовують при гарячкових і простудних захворюваннях (грип, катар бронхів), запаленні нирок і сечового міхура та при підвищеному нервовому збудженні у хворих молодшого і похилого віку. В народній медицині липовий цвіт використовують при непритомності, головному болі, істерії та епілепсії, а також при кашлі, болях у шлунку й кишкових коліках. Місцево настій липового цвіту використовують для полоскання при запаленнях слизової оболонки рота і дихальних шляхів (стоматит, гінгівіт, ангіна, ларингіт), а у вигляді припарок і примочок — при опіках, виразках, запаленні гемороїдальних вузлів, ревматичних і подагричних болях у суглобах. При нервових захворюваннях приймають ванни з липового цвіту. Липовий цвіт входить до складу потогінних чаїв і чаїв для полоскання горла, до складу сумішей, якими лікують хвороби шлунка, печінки, кишок, нирок і сечового міхура, нирковокам'яну хворобу, запальні захворювання жіночих статевих органів та ін. Розім'яті до консистенції тіста бруньки липи прикладають до опіків, на гемороїдальні вузли і абсцеси, використовують для компресів при маститі й подагрі. Порошком з плодів спиняють кровотечі з носа (в лежачому положенні) і з ран. Плоди липи їстівні, за смаком подібні до горіхів. З бруньок і молодих зморщених листочків готують весняні вітамінні салати.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Застосування липового цвіту в народній медицині У народній медицині настій липового цвіту використовують для лікування головного болю, істерії; допомагає він і при епілепсії, а також кашлі, шлункових і кишкових болях. Зовнішньо настій липових суцвіть використовують для полоскань при стоматиті, гінгівіті, ангіні, ларингіті, а у вигляді примочок і припарок — при набряках, шкірних виразках, запаленні гемороїдальних вузлів, ревматизмі та подагрі. Крім того, цей засіб застосовують при запальних захворюваннях жіночих статевих органів. Для полегшення стану хворих при нервових недугах приймають ванни з липового цвіту. Суцвіття липи входять до складу потогінних і сечогінних чаїв, зборів для лікування захворювань шлунка, кишечнику, печінки, нирок і сечового міхура.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Лікарські форми і застосування Внутрішньо — настій липового цвіту (10 г або 3 столові ложки сировини на 200 мл окропу) п'ють гарячим по 1—2 склянки 2—3 рази на день після їди; настій столової ложки суміші (порівну) липового цвіту, насіння льону звичайного, коріння солодки голої й аїру тростинового, листя м'яти перцевої та фенхелю звичайного на склянці окропу п'ють по 2—3 склянки на день до їди при підвищеній кислотності шлункового соку; настій 2 чайних ложок суміші липового цвіту (40 г), плодів фенхелю звичайного (20 г) і квіток ромашки лікарської (20 г) на склянці окропу п'ють по 1—3 склянки на день до їди при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки; настій столової ложки суміші (порівну) липового цвіту, квіток ромашки лікарської і бузини чорної, трави звіробою звичайного та листя ожини сизої на склянці окропу (проціджують охолодженим) п'ють на ніч по 2 склянки при запальних захворюваннях нирок і сечовивідних шляхів; салат: очищені від лусочок бруньки або молоді листочки липи миють у холодній воді, подрібнюють (бруньки розрізають навпіл), поливають приготовленим з круто зварених посічених яєць, вершків, оцту та гірчиці соусом, солять і посипають дрібно нарізаним листям петрушки і кропу (на 500 г бруньок і листя беруть двоє яєць, склянку вершків, столову ложку гірчиці й оцту та сіль). Зовнішньо — настій липового цвіту (20 г сировини на 200 мл окропу) для полоскання ротової порожнини і горла та протирання обличчя при жирній шкірі; 4 столові ложки суміші липового цвіту (40 г) і квіток ромашки лікарської (60 г) настоюють 15—20 хвилин на склянці окропу, проціджують і використовують для спринцювань зранку і ввечері при запальних захворюваннях жіночих статевих органів; відвар липового цвіту (100 г сировини на 2 л окропу, кип'ятять 5 хвилин) для лікувальної загальної ванни.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Закарпатський чай

Номер слайду 20

Застосування квіток липи у косметичних цілях.

Номер слайду 21

Соляний скраб ,, Липа” м’якої дії для любої шкіри.

Номер слайду 22

Нічний крем для обличчя ,,Біорегенерація”

Номер слайду 23

Засіб для зняття макіяжу, м’яке молочко.

Номер слайду 24

Бальзам для губ ,,Медова липа”

Номер слайду 25

Мило гліцеринове з ніжним, делікатним запахом квітів липи ручної роботи.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Легенда про липу Жила собі козачка Горпина і мала вона двох синів. Ніби від серця їх відривала, виряджаючи на Січ. — Дуже гірко мені виряджати вас, але йдете ви на святе діло — боронити нашу землю. Не осоромте ні пам'яті батька, що загинув, ні землі, яка вас зростила. А, щоб пам'ять про вас лишилась, посадіть поруч з батьковою ви по липці, я буду приходити до них і молитися за вас. Коли будуть в'янути листочки, то знатиму, що важко вам, коли пробиватиметься сік із котроїсь з них, знати, що ранений один із вас, як стануть всихати, знатиму, немає вас на світі. Поливатиму їх сльозами своїми, щоб ожили. Скільки посаджено лип, стільки хоробрих мужів пішли на війну. Приготувала я вам торбинки цвіту з батьківської липи. Чи застуда, чи ще якась хвороба, у пригоді стане липовий цвіт. Під липою нікого ще не вбило грозою. Заварений липовий цвіт допоможе від застуди, головного болю, нерви заспокоїть, вгамує біль у животі.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Липа – найулюбленіше дерево бджіл. Липа — чудовий літній медонос, найулюбленіше дерево бджіл. Вони наче забувають про інші квіти, всі прямують туди, де жовтіють джерельця смачного нектару. Хто не чув про липовий мед? Золотаво-жовтий, іноді зеленуватий, прозорий, з тонким та ніжним запахом липового цвіту. Липовий мед вважається найсмачнішим, найкориснішим. Через багаті медові врожаї називають липу "медоносним деревом". Майже 800 кілограмів меду збирають бджоли з одного гектара липових насаджень. У листках липи багато вітаміну С, є каротин, таніни, безазотисті екстрактивні речовини, небагато клітковини. Але, мабуть, найважливіше призначення липи — медичне. Липовий чай, настояний на суцвіттях, — дуже давні, дуже поширені й улюблені народні ліки від різних хвороб. Столова ложка висушених квіток, запарених у склянці окропу, - чудовий засіб проти нежитю. Липовий цвіт - чи не найкращий потогінний засіб. Настій з нього має ще й бактерицидні властивості.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Липа - медовиця Здавна липа – медовиця, Лісу нашого цариця! Назва в дерева навік, Бо у липи липкий сік. Вітамінний, лікувальний З цвіту чай від грипування. Мед цілющий та смачний З цвіту липи запашний! Ще оздоби виробляють, Візерунком мережають.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

Мед з липи

Номер слайду 38

Смачного

Номер слайду 39

Сосна годує, а липа взуває Мало є рослин на землі, які можуть суперничати ароматом і нектаром із розквітлою липою. Недаремно вже у давні часи її називали щедрою медоносицею. Липа – дерево наших дібров, супутник лісового царя- дуба. Липові алеї прикрашають вулиці, сади і парки нашої країни. І люди всюди складають подяку дереву, що здатне квітувати не одне століття. Липа — найсолодше дерево для бджіл. Цей чудовий матеріал у руках народних умільців не тріскається і не коробиться. Її деревиною народні майстри оздоблювали царські палаци, з неї виготовляли іграшки (ведмедики, ковалі, матрьошки). Найпоширенішим взуттям раніше були личаки, які виробляли з липового лика. Носили їх у будь-яку пору року. Личаки швидко зношувалися, тому на рік одній людині потрібно було 12—15 пар, а на пару личаків витрачали лика з 2—3 молодих липок. Ось і стояли в лісах обідрані, зовсім голі дерева. Звідси, мабуть, і приказка — «Обдерли, як липку». А Недарма в народі тоді говорили: «Сосна годує, а липа взуває».

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Липа – символ універсальної привабливості, благословенне Богом дерево.

Номер слайду 42

ppt
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
27 червня 2018
Переглядів
4642
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку