Презентація "Лірика"

Про матеріал
Даний матеріал допоможе систематизувати та закріпити знання учнів з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Поетичні твори. Світ поезіїПідготувала: Я. В. Кеба

Номер слайду 2

Лірика – це поезія (вірші). Лірика виникла у Стародавній Греції і названа на честь музичного інструмента – ЛІРИ. Раніше виконували вірші під супровід цього інструмента.

Номер слайду 3

Образ людини, чий внутрішній світ розкрито в ліричному творі. Ліричний герой

Номер слайду 4

Зупинюся над рікою —замилуюся красою,де вербичка невеличкаплаче срібною росою. Де всі зорі розкотились,і ніхто їх не збирає. Лиш у травах, ледь прив'ялих,коник жалібно співає. Не зітхну і не заплачу. Зупинюся і постою. Сльози зовсім мало значатьв порівнянні із красою. Ганна Чубач. Чим милується ліричний герой? Чи погоджуєшся ти з думкою, що спілкування з природою і розуміння її краси допомагають людині подолати смуток?

Номер слайду 5

Це поетичні твори, в яких зображено олюднену, одухотворену природу. Пейзажна лірика

Номер слайду 6

ПЕЙЗАЖІ

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Весняний день. Вологий вітер. Хмари. Гримлять струмки. Ламаються льоди. Граки в садах влаштовують базари. В полях — озера талої води. То дощ. То сніг. То пролісків іскринки. То перший грім. То пломінка блакить…Усе мінливе, наче настрій жінки: Не добереш, чого чекать за мить. (Микола Луків)Зразок пейзажної лірики

Номер слайду 9

епітетипорівнянняуособленнязвукопис. ХУДОЖНІ ЗАСОБИ У ВІРШАХ

Номер слайду 10

Епітет. Відповідає на запитання який? яка? яке? Приклад. Славна Україна, садок вишневий

Номер слайду 11

Ледве ясне сонечко. Скотиться додолу,Ледве вечір присмерком. Вкриє ліс і поле,Як на небі синьому,Понад цілим світом,Ми, веселі зірочки,Вогники засвітим. Безліччю ліхтариків. Сяєм над землею,Сонну землю пестимо. Ласкою своєю. У степах мандрівникамІ плавцям у моріМи дорогу вкажемо. В синьому просторі. А маленьким діточкам,Що лягають спати,Ми хорошу казочку. Будем повідати,Щоб їм сни приснилися. Радісні й бадьорі: Квіти та метеликиІ блискучі зорі. Наталя Забіла• Які слова-ознаки використовує поетеса, описуючи сонечко, зорі, сни? Зауваж, що такі слова називаються епітетами.

Номер слайду 12

Порівняння. Пояснення одного предмета, явища через зіставлення його з іншим. Приєднується сполучниками як, мов, немов, наче, ніби.

Номер слайду 13

СЕЛОСело! І серце одпочине: Село на нашій Україні —Неначе писанка, село. Зеленим гаєм поросло. А кругом широколистії тополі,А там і ліс, і ліс, і поле,І сині гори за Дніпром. Сам Бог витає над селом. Тарас Шевченко- З чим порівнюється село у вірші? - Так, воно таке красиве і мальовниче, ніби писанка! Цей прийом називається порівнянням.

Номер слайду 14

Уподібнення речей, явищ, тварин людським якостям. Олюднення або уподібнення.

Номер слайду 15

Спокоєм повиті сплять простори нив, і свічки в блакиті вечір засвітив. Щось шепоче вітер, спить в ставку вода, і в вікно розкрите місяць загляда. Володимир Сосюра— Назвіть слова, за допомогою яких поет олюднює вечір, ниви, вітер, водуі місяць. Вечір засвітив. Ниви сплять. Вітер шепоче. Місяць загляда. Вода спить— Це прийом уособлення.

Номер слайду 16

Імітація різних «природних» звуків — співу птахів, шуму лісу, ударів грому, завивання вітру тощо.

Номер слайду 17

Простеж, які звуки повторюються в прочитаному вірші. Зауваж: автор дібрав ці звуки, аби створити певне враження. Такий художній прийом називається звукописом. Чапля зшила черевичкиі мерщій пішла до річки.— Чапу-лапу, чапу-лапу,в мене гарні черевички!Поки хвастала ходила,черевичок загубила.І стоїть вона в лозіна одній своїй нозі,другу вгору підіймає —черевичка немає. Платон Воронько

Номер слайду 18

ВЕЧІР ІДЕСонце спить давно вжеза білою горою,а вечір зорі нижениткою золотою. Мороз ходить по дворі,на льоду іскри креше,на снігу світить зорі,на вікнах квіти пише. А місяць сіє світлопо стінах, по помості1 —так тихо, так привітнойде вечір до нас в гості. Марійка Підгірянка Які художні засоби є у вірші?

Номер слайду 19

У віршах слова добираються так, щоб кінці рядків звучали однаково або подібно. Це – рими. Рима – це співзвучне закінчення слів у віршованих рядках. Любіть Україну, як сонце, любіть,як вітер, як трави, як води... В годину щасливу і в радості мить,любіть у годину негоди…В. Сосюра

Номер слайду 20

Паралельне. Захиталась гілочкаі з’явилась білочка: Я запас роблю на зиму,у надійну комірчину. Перехресне. Чом, вітриську, розходився,хазяйнуєш у саду?Це я в листі заблудивсяі дороги не знайду. Види римування:

Номер слайду 21

БІЛИЙ ВІРШ – вірш без рим. Зірка. Заслухалась зірка цвіркуна,вихилилась через віконце –хотіла ружечку кинутита й сама впала. Підібрав її лопух,думав, що світлячок. Сидить зірка на листкові,до неба високо,до землі чужинно. Ще й очіяк у Дзвінки.– Як ти називаєшся?А вона:– А я цвіркуна слухала.І. Калинець

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Кисиолар Артём
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 травня 2020
Переглядів
7074
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку