Презентація "Лісове господарство України та світу"

Про матеріал
Додана презентація - спроба доступно та наочно пояснити учням 9-их класів основні поняття та терміни теми "Лісове господарство України та світу" розділу ІІ "Первинний сектор економіки", зокрема,розкрити особливості виробничих зв`язків лісового господарства України та світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО СВІТУ Й УКРАЇНИ ТЕМА 2 § 15 ГЕОГРАФІЯПідручник для 9 класу загальноосвітніх навчальних закладів КОБЕРНІК Сергій Георгійович. КОВАЛЕНКО Роман Романович

Номер слайду 2

Пригадайте! 1. Яке значення має ліс у житті людини? 2. Для яких природних поясів Землі і чому найбільше характерні лісові ландшафти? 3. Чим різняться поняття «ліс» та «лісові ресурси»?

Номер слайду 3

Лісове господарство. Ліс і лісові ресурси завжди мали для людини велике значення. Окрім заготівлі деревини ліс забезпечує заготівлю грибів, дикорослих плодів, горіхів, ягід, лікарських рослин, сіна, березового соку, меду. У лісі у період полювання відбувається відстріл промислово-­мисливських тварин. Доглядом за лісом опікуються спеціальні установи – лісництва. В Україні вони підпорядковані Державному комітету лісового господарства(Держкомлісгоспу). Залежно від характеру використання ліси буваютьпромислового та непромислового призначення (мал. 56, ст.90).

Номер слайду 4

Ліси промислового призначення використовують для одержання ділової деревини, тобто придатної за розмірами та якістю для промислової переробки, а також використання кругляку. У них здійснюються вирубки лісу, а після того обов’язкове лісовідновлення. Зрілим для більшості порід дерев вважається вік 80 років. У лісах непромислового призначення можуть проводитися лише санітарні вирубки, тобто вибіркові з метою поліпшення стануьта видового складу дерев. В Україні таких лісів близько 57% від усього лісового фонду. Такі лісові ділянки залежно від використання поділяють на водозахисні, полезахисні, протизсувні, заповідні, рекреаційні, зелену зону в містах та навколо них. У місцях, де лісу немає, його за необхідності штучно насаджують.

Номер слайду 5

Лісове господарство – частина матеріального виробництва, яке проводить облік, розведення, відновлення, охорону і захист лісів, а також регулює їх використання з метою задоволення потреб господарства у лісових ресурсах. На територіях, де раніше був ліс, або для поліпшення видового складувже існуючих лісів проводять лісовідновлення. Лісовідновлення – вирощування лісів на територіях, що зазнали їх зведення внаслідок вирубок, пожеж і т. д. Існує два способи лісовідновлювальних робіт: штучний (посадка або посівлісу) та сприяння природному поновленню (створення умов для швидкогозаселення цінними деревними породами) (мал. 57, ст.93).

Номер слайду 6

Нині у багатьох частинах світу існують позитивні тенденції щодолісовідновлення. Так, за останні десятиліття майже в половині з 50 найбагатших на ліс країн світу лісові площі збільшилися. Особливо це стосується Скандинавських країн, США, ряду країн Східної Азії (зокрема Китаю, Індонезії). Можна стверджувати, що до 2050 р. глобальна кількість лісів на планеті має зрости на 10%, що відповідає площі розміром з Індію. На тих територіях, де раніше лісу не було, наприклад, у степах, на болотах, піщаних масивах, застосовують лісорозведення. Пригадайте, на яких територіях в Україні найбільш активно проводили лісорозведення та лісовідновлення. 2. З’ясуйте з джерел масової інформації, у якому стані нині перебувають ці роботи у нашій державі.

Номер слайду 7

Лісорозведення – це штучне насадження лісу в безлісих районах.Є кілька причин для лісорозведення. Передусім це закріплення ґрунтівз метою боротьби з вітровою або водною ерозією. У США, Китаї, країнахЄвропи та Африки це називають створенням зелених екологічних каркасів. По­-друге, для одержання деревини, особливо м’яких порід, що придатні длявиробництва паперу. По­-третє, для створення рекреаційних зон. Залежно від особливостей рельєфу, клімату, ґрунтів застосовують різні види посадки дерев: рядовий чи розсипний. При цьому використовують або вирощені у розсадниках з насіння саджанці,або розмножують дерева вегетативно: живцями або відводками. До земель лісогосподарського призначення належать не лише ті, що безпосередньо зайняті лісом. Також це й нелісові землі під сільськогосподарськими угіддями, болотами, водоймами, спорудами, комунікаціями, малопродуктивними землями, які використовуються для потреб лісового господарства.

Номер слайду 8

Основні лісові пояси світу та лісозабезпеченість. Лісові ресурси є частиною біологічних рослинних ресурсів планети. До лісових ресурсів належать деревина, живиця, гриби, плоди, ягоди, горіхи, промислово­мисливські та лікарські ресурси. Крім того, ліс має ґрунто-­ й водозахисні, оздоровчі та естетичні властивості. Лісові ресурси характеризуються показниками лісистості, лісового фонду та запасами деревини. Лісові ресурси є вичерпними, але відновлюваними. Лісовий фонд світустановить майже 30% площі суходолу (мал. 58, ст.93). Найвищі показники лісистості має Латинська Америка, найнижчі – Західна Європа та Австралія.

Номер слайду 9

Пригадайте сучасну кількість населення світу.2. Обчисліть середню ресурсозабезпеченість світу лісовими ресурсами, якщо під лісом зайнято 4,1 млрд гектарів, а населення світу становить 7,4 млрд осіб.3. Обчисліть ресурсозабезпеченість України лісовими ресурсами, якщо лісовою рослинністю вкрито 9,6 млнгектарів, а населення нашої держави становить 44,8 млн осіб.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Запаси лісових ресурсів зазвичай оцінюють з розрахунку на душу населення. Для цього слід площу під лісом поділити на кількість населення. Країни з високим показником лісистості розташовані у зонах екваторіального та морського тропічного клімату, а також у помірному поясі. Тому на Землі є два майже однакові за площею пояси лісових масивів:північний і південний. У північному (помірному) поясі переважають хвойні породи дерев, на які припадає 2/3 лісових площ. Там найбільші лісові площі мають Росія, Канада та США. Південний (екваторіальний і тропічний) пояс охоплює ліси басейнів. Амазонки і Конго, а також острови Південно-­Східної Азії, східні райони. Китаю та південно-­східну частину США. У лісах південного поясу переважають листяні породи, на них припадають 97% площ.

Номер слайду 12

Лісові площі щороку скорочуються на 0,6%. Найінтенсивніше вирубуються вологі екваторіальні ліси (мал. 59, ст.95). За останніх 50 років їх площаскоротилася вдвічі. Тропічні ліси зводять під ріллю, будівництво та промислове освоєння. Багато деревини йде на потреби целюлозно­-паперової та меблевої промисловості. У найбідніших країнах й донині використовують ліс як паливо. Так, за даними ООН, 70% населення країн, що розвивають­ ся, застосовують дрова для опалення помешкань та приготування їжі. Постійно зростає частка експорту тропічної деревини до розвинутих держав світу.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Найефективнішим способом боротьби із зменшенням площі лісів є лісовідновлення. Темпи його мають перевищувати швидкість вирубування лісу. Слід більше уваги приділяти комплексному використанню деревини, тобто зробити виробництво безвідходним. Розпочато наукові роботи щодо пошуків замінників деревини для целюлозно­паперової промисловості.

Номер слайду 15

Лісове господарство в Україні. Україна має низький рівень лісистості території: природними лісами вкрито 14,3% території України та 2,6% – штучними лісонасадженнями. Через те рівень забезпеченості діловою деревиною в нашій державі недостатній. До 80% її імпортується. Високим рівнем лісистості вирізняються лише Карпати (40,2%) та Полісся (25,5%). Ліси зростають у різних природних умовах, що мають істотні відмінностіщодо методів ведення лісового господарства і використання лісових ресурсів. В Україні значення лісів є переважно екологічним та високою є їх частка з режимом обмеженого лісокористування. Частина лісів зростає у зоні радіоактивного забруднення, де їх використання можливе лише з науковоюметою.

Номер слайду 16

Сосна звичайна. Сосна кримська. Ялина звичайна. Ялиця біла. Модрина

Номер слайду 17

Дуб звичайний. Дуб скельний. Дуб пухнастий. Бук звичайний. Бук кримський. Граб звичайний. Береза бородавчаста. Вільха клейка

Номер слайду 18

Нині в Україні половина лісів є штучно створеними і потребуютьпосиленого догляду. За рахунок них площа лісів у минулому зростала. Останнім часом темпи відтворення лісів уповільнилися. Лісове господарство страждає через неконтрольовану вирубку лісу без подальшого лісовідновлення. Ліси знищуються варварським способом навіть на території деяких національних парків. Особливо це небезпечно у горах та на стрімких схилах рівнин через зсуви ґрунту та селі. За прогнозами екологів, якщо такими темпами площа лісів скорочуватиметься й надалі, в Україні їх не залишиться у найближчі 50–70 років.

Номер слайду 19

ПЕРЕВІР СЕБЕ 1. Які існують проблеми, пов’язані з використанням лісових ресурсів людиною? Які можливі шляхи їх подолання? 2. У чому ви вбачаєте небезпеку скорочення лісів на Землі? 3. Які основні завдання лісового господарства? 4. Оцініть рівень розвитку лісового господарства України.5*. Підготуйте повідомлення про лісове господарство вашої місцевості

Номер слайду 20

ПОМІЧНИК В ІНТЕРНЕТІ 1. http://cd.greenpack.in.ua/lisove-gospodarstvo/ (Інформація про вплив лісового господарства на екологічний стан географічного середовища).2. http://subject.com.ua/textbook/geography/10klas/17.html (Інформація про лісові ресурси Землі).

pptx
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
22 серпня 2020
Переглядів
7163
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку