Презентація, "Лист.Адреса"

Про матеріал

Дана презентація містить інформацію про стилі мовлення, значення слів адреса й адрес, адресат і адресант вимоги до написання адреси на поштовому конверті.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток мовлення. Лист. Адреса * Ознайомитися з видами листів та основними правилами листування, структурою листа, його мовним оформленням, вимогами до написання адреси на поштовому конверті; * з’ясувати значення слів адреса і адрес, адресат і адресант; * формувати уміння аналізувати тексти запропонованих листів та писати власні, підписувати конверт відповідно до вимог; розвивати увагу, пам’ять, логічне мислення та зв’язне мовлення, творчі здібності учнів; виховувати мовленнєву культуру та інтерес до наслідків власної праці.

Номер слайду 2

Пишіть листи і надсилайте вчасно, Коли їх ждуть далекі адресати, Коли є час, коли немає часу І коли навіть ні про що писати. Ліна Костенко

Номер слайду 3

Словникова робота Стилістика-розділ науки про мову, що вивчає стилі мовлення

Номер слайду 4

Номер слайду 5

ОФІЦІЙНО-ДІЛОВИЙ СТИЛЬ Заява Протокол Автобіографія Оголошення Доручення Характеристика

Номер слайду 6

Лист – це писаний текст, метою якого є повідомлення про щось адресата. ЛИСТИ ОФІЦІЙНІ ОСОБИСТІ ВІТАЛЬНІ (службові) (приватні) (як, службові так і приватні)

Номер слайду 7

Запам’ятайте: Адресат – той, хто отримує лист, телеграму. Лист не знайшов адресата. Адресант – той, хто адресує, надсилає лист. Адресант повинен чітко підписуватися. Адрес – письмове ювілейне вітання особі чи установі. Ювілярові вручили вітальний адрес. Адреса – місце проживання особи або розташування установи, напис на конверті, телеграмі. Правильно пишіть адресу.

Номер слайду 8

Правила листування 1. Вчасно відповідати на листи. 2. Писати на якісному папері. 3. Дбати про почерк, охайність в оформленні листа. 4. Уживати звертання. Звертаючись до старших на Ви, писати це слово з великої букви. 5. Дотримуватися композиції листа (початок, основна частина, кінцівка) 6. Слідкувати за мовленнєвим оформленням і грамотністю. Пам’ятайте: по тому, як ви пишете (говорите), судять про ваш рівень розвитку освіти, виховання. 7. У кінці листа потрібно ставити розбірливий підпис, дату. 8. Після закінчення листа, якщо ви щось забули написати, користуйтеся постскриптумом (Р.S)

Номер слайду 9

Номер слайду 10

ПОРАДИ МАТУСІ МОВИ Слово чемне кожному ... . 2. Як ти вітаєш, так і тебе ... . 3. Лагідне слово — ключ до ... . 4. Хто людям добра бажає, той і собі... . 5. Добре діло роби ... 6. Слухай перший, говори ... .

Номер слайду 11

Будь культурним і ввічливим

Номер слайду 12

Номер слайду 13

В словах української мови Є музика, ласка й привіт, І гордість, і сила любові, І слави дзвінкий заповіт. Ти, хлопчику, виріс, і в школі Писати вже вивчився ти... Скрізь друзів у тебе доволі — Пиши українські листи! Хай лине в міста і на села — Де люд український наш є, Неначе пташина весела, В листах рідне слово твоє. Коли ж твої друзі і рідні Всі мешкають в місті твоїм, — До мене пиши, і привітно На лист я тобі відповім.

Номер слайду 14

1. Яку нову інформацію ви отримали після цього уроку? 2. Які види завдань сподобалися найбільше й чому? 3. Що допомагало вам у роботі? 4. За яких життєвих ситуацій ви могли б скористатися матеріалом сьогоднішнього уроку?

Номер слайду 15

Домашнє завдання Написати листа бабусі ( дідусю, сестрі, братові) , розповівши про відпочинок на морі.

ppt
Додано
28 березня 2018
Переглядів
10642
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку