Презентація "Література і мистецтво в Україні в роки незалежності 1991 - 2021рр."

Про матеріал
Презентація "Література і мистецтво в Україні в роки незалежності 1991 - 2021рр." з історії України для 11 класу охоплює основні галузі культури України в роки незалежності до сьогоднішнього дня.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЛІТЕРАТУРА І МИСТЕЦТВО В УКРАЇНІ В РОКИ НЕЗАЛЕЖНОСТІ1991 – 2021 рр.Історія України, 11 клас

Номер слайду 2

ЛІТЕРАТУРАВагомий внесок у відтворення історичної пам'яті та повернення забутих імен діячів культури і мистецтва зробили Спілка письменників України та її друковані органи: газета "Літературна Україна", часопис "Вітчизна", "Жовтень" (з 1990 р. — "Дзвін"), "Київ", "Прапор", "Народна творчість і етнографія", тижневик "Україна" . Сьогодні перше місце посіла публіцистика, яка висвітлює політичні процеси і зміни, що відбуваються в суспільстві. Доречно відзначити наповнену високим громадянським пафосом творчість О. Гончара, І. Драча, Д. Павличка, П. Мовчана, В. Яворівського, І. Дзюби, Р. Лубківського, Р. Іваничука, О. Сизоненка, О. Мусієнка, Ю. Щербака, П. Осадчука та ін.

Номер слайду 3

У літератору ввійшло нове покоління, зокрема Ю. Андрухович, О. Забужко, О. Пахльовська, В. Цибулько, Ірен Карпа, В. Шкляр, Лесь Подерев′янський, О. Жадан та ін. Воно намагається по-новому вирішувати мистецькі проблеми, йти в ногу зі світовим літературним процесом. Відновлено випуск таких відомих журналів, як "Київська старовина", "Літературно-науковий вісник", "Світло і тінь", з 1992 р. в Україну перенесено видання щомісячного часопису незалежної думки "Сучасність". З'являються нові видавництва: "Знання" та "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА" в Києві, "Червона калина" у Львові, "Джура" в Тернополі та ін. ЛІТЕРАТУРА

Номер слайду 4

Сучасний літературний процес в Україні свідчить про якісно новий етап розвитку української літератури, який характеризується, з одного боку, збереженням і досить помічним продовженням літературних традицій, з іншого – вибухом абсолютно нової, гранично різноманітної прози та поезії, представленої творчістю митців молодої генерації. Різноспрямований пошук, сміливі експерименти в змістовній, образній, композиційній сферах, у царині мови, тексту свідчать про внутрішню духовну і творчу розкутість, яка виступає надбанням культури років незалежності. Бурхливий і стрімкий розвиток сучасної літератури виплеснувся за межі національної культури, а художні досягнення літераторів, про які свідчать численні міжнародні премії і нагороди, дають змогу говорити про ФЕНОМЕН УКРАЇНСЬКОЇ ЛІТЕРАТУРИ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ І СВІТОВОМУ КОНТЕКСТАХ. ЛІТЕРАТУРА

Номер слайду 5

МИСТЕЦТВОНе зважаючи на мізерне фінансування з боку держави, українське мистецтво подекуди навіть нарощує свій потенціал. Так ,у Полтаві в 1999 р. була відкрита галерея сучасного українського мистецтва, у Києві – “Мистецький арсенал ” ,у Запорожжі відкрито муніципальний театр “Хортиця ” . Високий рівень майстерності продемонстрували українські кінематографісти. Серед них фільми Ю.Іллєнка ” Лебедине озеро. Зона ”,К . Муратової “ Три історії”, Г . Кохана “ Тупик ” .

Номер слайду 6

МИСТЕЦТВО На початку 1990-х рр. в Україні з’явилась когорта молодих режисерів, які творили альтернативне мистецтво не в студіях, а в системі державних театрів: на малій сцені Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка поставив свою першу виставу А. Жолдак; Державний угорський театр у Береговому очолив А. Вінянський (нині головний режисер Національного театру в Будапешті). У Київському академічному театрі драми й комедії на лівому березі Дніпра під керівництвом Е. Митницького виросла плеяда режисерів-експериментаторів (Д. Богомазов, Ю. Одинокий, Д. Лазорко), які нині успішно працюють у різних театрах України і за кордоном.

Номер слайду 7

МИСТЕЦТВОПрагнення обновити театральне мистецтво, розширити глядацьку аудиторію відбилося у формуванні нового для українського театру явища — мюзиклу. Першість у цьому належала Одеському музично-драматичному театру. У 1991 р. відбулася прем’єра першої української рок-опери «Біла ворона» Г. Татарченка і Ю. Рибчинського. Українська рок-опера “Біла ворона”

Номер слайду 8

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВОНайбільш примітним явищем став фестиваль "Червона рута". Весь тягар творчого процесу щодо створення національного стилю поп-музики взяла на себе дирекція цього фестивалю.

Номер слайду 9

ЄВРОБАЧЕННЯ Україна дебютувала на пісенному конкурсі «Євробачення» 2003 року. Її представив співак Олександр Пономарьов із піснею «Hasta la Vista», де посів 14 сходинку. У 2004 році співачка Руслана з піснею «Wild Dances» здобуває перемогу й право на проведення ювілейного 50-го Пісенного конкурсу Євробачення в Україні. 2016 року Україну представляла співачка Джамала з піснею «1944», яка здобула перемогу, набравши 534 бали. Це друга перемога України на пісенному конкурсі Євробачення (включно з перемогою 2004 року).

Номер слайду 10

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО

Номер слайду 11

МУЗИЧНЕ МИСТЕЦТВО Розмаїття музичних фестивалів: Atlas Weekend, ZAXIDFEST, Файне місто, Leopolis Jazz Fest та інші. Ці заходи відкривали Україні нові імена: The Hardkiss, Бумбокс», MOTANKA, alyona alyona, «Друга Ріка» та ін.

Номер слайду 12

В Україні «постмодерністська ситуація була ультра-модерністською і транс-модерністською водночас. У цьому і полягає специфіка розгортання постмодерної творчості в Україн. На початку 2000-х роках українське мистецтво почало поступовий процес самоусвідомлення та музеєфікації. «В умовах публічної амнезії фігура художника набуває нового значення, яке полягає уже не тільки в деконструктивній риториці та дослідженні приватних чи колективних наративів, а виступає передусім за відновлення соціальної цілісності та «проговорювання» болючих тем в історичній свідомості та сьогоденні». ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО Анатолій КриволапІван Марчук Ілля Чічкан

Номер слайду 13

ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВООЛЕКСАНДР РОЙТБУРДОдеський художник, картини якого є найдорожчими серед робіт українських митців. Його творіння "Прощавай, Караваджо" продали за $97 тис.; він виставлявся в одному з найпрестижніших музеїв світу – Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку. ВІКТОР СИДОРЕНКОЯскраві та експресивні роботи автора. Він – кандидат мистецтвознавства і професор Харківської державної академії дизайну і мистецтв, а також засновник Інституту проблем сучасного мистецтва. Одну з його картин "Без назви" із серії Reflection into the unknown продали на британському аукціоні за $32 800. БАРИНОВА-КУЛЕБА ВІРА ІВАНІВНА. Заслужений діяч мистецтв України (з 1989 року), народний художник України (з 2009 року), член-кореспондент Академії мистецтв України (з 2006 року).

Номер слайду 14

Після здобуття незалежності було створено Національний олімпійський комітет (НОК) на чолі з С. Бубкою. Перше Олімпійське золото для незалежної України здобула Оксана Баюл (фігурне катання). Здобули світове визнання також Лілія Подкопаєва (спортивна гімнастика), Яна Клочкова (плавання), Андрій Шевченко (футбол), Віталій та Володимир Клички (бокс)СПОРТ І ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА Уперше в історії Олімпійських ігор гімн України пролунав після перемоги спортсмена з Луганщини Олега Кучеренка, який здобув «золото» у греко-римській боротьбі у ваговій категорії до 48 кілограмів. 1993 рік. Український легкоатлет Сергій Бубка став першою людиною, яка в стрибках із жердиною продемонструвала результат вище за 6 метрів. Його називали «царем небес» та «містером рекордів». У 1993 році він у Донецьку встановив рекорд у закритих приміщеннях, стрибнувши на 6,15 метра. Цей результат протримався непобитим 21 рік.2000 рік. На Олімпіаді у Сіднеї Україна виборола 3 золоті медалі, 2 з яких дістала «рибка» Яна Клочкова – у коронних дисциплінах 200 та 400 метрів комплексним плаванням, а також «срібло» у 800 метрів вільним стилем.

Номер слайду 15

2004 рік. Ірина Мерлені стала першою у світі олімпійською чемпіонкою з вільної боротьби у ваговій категорії до 48 років. СПОРТ І ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА2008 рік. У Пекіні на Олімпійських іграх Україна виборола 24 нагороди – 7 золотих, 4 срібних та 13 бронзових. Олімпійським чемпіоном у ваговій категорії до 57 кілограмів став Василь Ломаченко. 2011 рік. Брати Клички зібрали усі пояси. Другого липня Володимир у поєдинку з англійцем Девідом Хеєм завоював чемпіонський титул WBA, і таким чином, вперше в історії боксу всі найпрестижніші пояси у надважкій ваговій категорії опинилися в руках двох рідних братів. На той момент, Володимир був чемпіоном за версіями IBF/IBO, WBO, WBA-суперчемпіон, а також володів поясом The Ring від авторитетного американського однойменного журналу, а Віталій – володарем поясу WBC.

Номер слайду 16

2014 рік. Паралімпійці не лише вибороли 25 нагород, 5 із них золоті, але й показали патріотичний характер та принциповість. Спочатку вони готові були бойкотувати Ігри в Росії, на Паралімпіаду все ж таки поїхали, але проукраїнський настрій демонстрували. Наприклад, випадково зіпсували настрій президенту Росії. У чоловічій гонці на 7,5 кілометрів у біатлоні серед спортсменів з вадами зору всі прогнозували «золото» російському атлету Миколі Полуніну, якого хотів привітати особисто президент Росії Володимир Путін, але неочікувано для росіян українець Віталій Лук’яненко випередив Полуніна на 11 секунд та здобув «золото». СПОРТ І ФІЗИЧНА КУЛЬТУРА2016 рік. На Олімпійських іграх в Ріо Україна виборола дві золоті нагороди, одна з них на рахунку Юрія Чебана. З результатом 39.279 український каноїст подолав дистанцію 200 метрів та став дворазовим олімпійським чемпіоном. А ось паралімпійці у Ріо завоювали 117 медалей – 41 золоту, 37 срібних та 39 бронзових. Крім того, встановили 109 рекордів у трьох видах спорту: плавання, легка атлетика та пауерліфтінг. З них 22 рекорди світу, 32 паралімпійські рекорди і 54 рекорди Європи.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Климпуш Марія
    Тема культури Украіни сучасності - дуже об"ємна, різнобічна... Дана презентація відтворює всі напрямки і галузі діяльності сучасних творців мистецтва Украіни; матеріал подано послідовно, логічно ,підібрано і подано оригінальні твори митців,які відповідають темі...
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Струкевич О.К., Романюк І.М., Дровозюк С.І.)
Додано
17 листопада 2021
Переглядів
7324
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку