Презентація "Література рідного краю. Мирослав Дочинець. Життя і творчість. “Вічник. Сповідь на перевалі духу”

Про матеріал

Презентація підготовлена до уроку з літератури рідного краю. Урок-літературний портрет, де учні мають змогу ознайомитися з життєвим і творчим шляхом видатного земляка, лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця та його виданнями. Короткі анотації до кожного видання (випереджувальні завдання для учнів ) супроводжуються показом слайдів картин закарпатських художників, тематично об'єднаних зі змістом анотацій, та аудіозаписом музичних композицій у виконанні Закарпатського народного академічного хору, а також Квітки Цісик.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Література рідного краю. Мирослав Дочинець. Життя і творчість.“Вічник. Сповідь на перевалі духу”

Номер слайду 2

Мета: Ознайомити учнів із життєвим і творчим шляхом письменника-земляка М. Дочинця, відкрити їм світ художнього слова, витворений письмеником;Розвивати творчі здібності учнів, навички виразного читання, образне мислення, формувати комунікативну, інформативну і творчу компетентності;Виховувати любов до рідного краю, плекати загальнолюдські моральні якості

Номер слайду 3

Тип уроку:інтегрований урок (історія, музичне мистецтво, живопис)Форма уроку:урок-літературний портрет

Номер слайду 4

Епіграф:“Найвищий для мене чин – це Книга. Та книга, де букви, як і трава, мають свою барву і свій пахощ… Треба перейти всі раї і пекла земні перед тим, як узятися за перо. Аби писемне слово було світлою тінню того Слова, що було справіку. І смисл усякого письма в тому, щоб укріпити в людності дух доброчесності – найбільше з благ. Щоб покликати людину на проблиск світла в темноті” (М. Дочинець, лауреат Шевченківської премії, письменик і журналіст)

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Золтан Шолтес “Гірське село”

Номер слайду 7

Письменники Закарпаття. Петро Мідянка. Петро Скунць. Дмитро Кешеля

Номер слайду 8

Петро Ходанич. Василь ГустіАндрій Дурунда

Номер слайду 9

Михайло Чухран. Сергій Федака. Павло Чучка

Номер слайду 10

Книги Мирослава Дочинця відкривають читачам талановитого письменника – мислителя, українського Діогена, який не соромиться удень ходити із запаленою свічкою, шукаючи Людину.Євген Баран…Мирослав Дочинець – це закарпатський “король афоризмів”. Михайло Рошко…У Мирослава Дочинця письмо густе і відшліфоване. Петро Скунць…Мирослав Дочинець у всьому розсудливий і дотепний. Його книжки читаються легко і не без задоволення. Петро Мідянка…Твори Мирослава Дочинця відзначаються неординарною манерою викладу й оригінальним стилем. Дмитро Кешеля

Номер слайду 11

Мирослав Дочинець

Номер слайду 12

Юрій Станинець

Номер слайду 13

Батьки

Номер слайду 14

Меморіальна дошка на честь Івана Дочинця в Хусті

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Літературна світлиця

Номер слайду 17

Йосип Бабинець “Осінь”

Номер слайду 18

Адальберт Ерделі “Міський пейзаж”

Номер слайду 19

В. Микита“Ягнятко”

Номер слайду 20

Василь Когутич

Номер слайду 21

Сергій Мошак

Номер слайду 22

Оксана Гавриш

Номер слайду 23

Петро Сахро

Номер слайду 24

Юрій Боднар

Номер слайду 25

Йосип Бокшай

Номер слайду 26

Адальберт Ерделі

Номер слайду 27

Адальберт Ерделі

Номер слайду 28

Йозеф Марастоні

Номер слайду 29

Михайло Митрик

Номер слайду 30

Роман Свередюк

Номер слайду 31

Федір Манайло

Номер слайду 32

Документальне фото

Номер слайду 33

Номер слайду 34

“Такої книги давно бракує в українському культурному просторі. Книги про вкраїнську людину як залишається собою на бездоріжжях ХХ віку. Мудру людину, мордовану колесом прогресу, сліпого у своїй рішучості і нещадності” (Є. Сверстюк) “Це читаєш як книгу ворожіння – з будь-якої сторінки. І вона засмоктує тебе, заворожує, веде за собою” (М. Слабошпицький)

Номер слайду 35

Тема: Життєвий шлях людини у вічній боротьбі зі світом і самим собою, її усвідомлення свого призначення на землі, досягнення духовних висот, спокою, віри в Бога, збереження скарбів свого серця на тлі сторічної історії нашого краюІдея: Утвердження вічних цінностей у сучасному модернізованому світі для скріплення людського духу, збереження гармонії, спокою. “Над усіма філософіями, вченнями і переказами підноситься рятівна наука Христа” (А. Ворон).

Номер слайду 36

Заза Буадзе. Режисер (7)1. Ніконов і Ко (серіал, 2015)2. І Бог зробив крок у порожнечу (2013) ... короткометражка3. Сонцекруг (2010)4. Червоний лотос (2009)5. Гроші для дочки (ТБ, 2008)6. Гавайский вальс (1990) ... короткометражка7. Стіна (1990)Сценарист (6)1. Урсус (2015)2. Сонцекруг (2010)3. Червоний лотос (2009)4. Абсурдістан (2008) 5. Гавайский вальс (1990) ... короткометражка6. Стіна (1990)

Номер слайду 37

Домашнє завдання. Прочитати повість “Вічник”. Скласти асоціативний кущ до образу головного героя. Дібрати цитати що ілюструють певні риси характеру героя.

pptx
Додано
28 січня 2018
Переглядів
3028
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку