Презентація."Літературна кав`ярня за поезією Станіслава Чернілевського"

Про матеріал

Можна коротко ознайомитися з біографією письменника; проаналізувати основні мотиви поезій “Теплота родинного інтиму” та “Забула внучка в баби черевички”, розвивати вміння коментувати поетичні рядки.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературна кав`ярняза поезією Станіслава Чернілевського

Номер слайду 2

Мета уроку: коротко ознайомитися з біографією письменника; проаналізувати основні мотиви поезій “Теплота родинного інтиму” та “Забула внучка в баби черевички”, розвивати вміння коментувати поетичні рядки.

Номер слайду 3

Тема уроку: Висока духовність поезій Станіслава Чернілевського«Теплота родинного інтиму», «Забула внучка в баби черевички»...

Номер слайду 4

Станіслав Чернілевський народився 1950 рокув селі Жван на Вінниччині. «Я народився поміж двох річок — невеличкою річкою Жван з її мілинами та глибинами та могутнім і тихим Дністром з його вирами та потужною течією. Може, через те я так люблю водночас і найтонші, найдрібніші порухи і великі, могутні рухи.»

Номер слайду 5

Життєвий шлях Станіслава Чернілевського був непростим. Хлопчик залишився без батька у багатодітній родині, тож довелося здобувати середню освіту в школах-інтернатах.

Номер слайду 6

Не відразу Станіславу пощастило з вибором "сродної" професії. Спочатку недовго працював учителем після закінчення Вінницького педагогічного інституту, але не вважав цю роботу справді "своєю".

Номер слайду 7

З дитинства Чернілевський марив кінематографом і прагнув вступити на факультет кінорежисури. Його мрія збулася. У стінах Київського театрального інституту імені І. Карпенка-Карого він здобув фах кіносценариста.

Номер слайду 8

Працював на Київській кіностудії художніх фільмів імені О. Довженка.

Номер слайду 9

Зараз працює режисером і редактором на ТРК «Студія 1 + 1». Багато уваги приділяє студентам Київського національного університету театру, кіно й телебачення імені І. К. Карпенка-Карого.

Номер слайду 10

Є у С. Чернілевського ще одне захоплення – поезія. У 1984 році вийшла його збірка “Рушник землі”. Поет удостоєний премії ім. В. Симоненка.

Номер слайду 11

«Найдорожча на світі – мама, найцінніше в житті – щирість і теплота родинних стосунків». С. Чернілевський.

Номер слайду 12

Теплота родинного інтиму Ще на шибах досвіток не скрес.

Номер слайду 13

Встала мати. Мотузочком диму Хату прив'язала до небес.

Номер слайду 14

Весело і з ляском серед печі Полум'я гуляє по гіллю.

Номер слайду 15

Ковдрою закутуючи плечі, Мати не пита, чому не сплю

Номер слайду 16

Вже однак зникає гіркотина, Не катує серце печія. Знову я — малесенька дитина, Мати знає більше, аніж я.

Номер слайду 17

Матері розказувать не треба, Як душа світліє перед днем В хаті, що прив'язана до неба Світанковим маминим вогнем.

Номер слайду 18

Тема уроку:спогади письменника про рідну хату, власне дитинство, матір, її доброту та щирість.Ідея твору:уславлення найголовніших людськихцінностей – материнської любові,щасливих років дитинства.

Номер слайду 19

Включіть уяву 1. Яким ви уявляєте ліричного героя поезії “Теплота родинного інтиму”2. Які почуття і образи виникають у вас після прочитання поезії “Теплота родинного інтиму?”3. У яку пору року відбувається дія?4. Що відображає ілюстрація у підручнику і чи відповідає вона змісту поезії?5. Від якої особи ведеться розповідь у поезії? Про що це свідчить?6. Якими мотивами пройнятий твір “Теплота родинного інтиму” ?7. Які найголовніші духовні цінності відтворює автор у поезії?8. Що символізує вогонь у печі?9. Яка пора доби зображена у вірші?

Номер слайду 20

Асоціативний кущ. Павутинки сплетемо, потрібні слова доберемо. Дитина 1. Мати4. Дитинство. Мамине серце 6. Родина. Колискова2. Любов3. Щастя5. Дитячий сон. Сімейна злагода. Україна. Батьківська хатаppt_xppt_xppt_xppt_xppt_xppt_x

Номер слайду 21

Склади прислів’я про маму1. Нема того краму, щоб купити…серце2. У дитини заболить пальчик, а в матері…3. Дитина плаче, а матері…заслужити4. Матері ні купити, ні…болячемаму

Номер слайду 22

Забула внучка в баби черевички... Дитячим сміхом бризнувши в зело. Забула внучка в баби черевички…

Номер слайду 23

За повелінням вікової звички Перекотилось літо за село.

Номер слайду 24

Махнуло рученятко в бензовозіІ курява вляглась після коліс. А бабка все стояла на дорозі, Хустинкою торкаючись до сліз.

Номер слайду 25

І І вийшли в небо зорі-жаровички, І тихо бабка посеред села Малесенькі дитячі черевички У спорожнілу хату занесла.

Номер слайду 26

Лягла собі. І світло не світила. Торкнулась черевичків перед сном .

Номер слайду 27

І осінь їй тихенько опустила Горіховий листок перед вікном.

Номер слайду 28

Тема твору:сум та страждання за внучкою, яка поїхала додому.Ідея твору:бути уважнішими до старості та самотності наших рідних.

Номер слайду 29

Гармонійна цілісність образів поезії“Забула внучка в баби черевички”ДотиковіСлуховіЗоровіБабка … дитячі черевички у спорожнілу хату занесла. Махнуло рученятко в бензовозі,і курява вляглась після коліс. Дитячим сміхом бризнувши в зело. Торкнулась черевичків перед сном А бабка все стояла на дорозі, хустинкою торкаючись до сліз. Лягла собі. І світло не світила.

Номер слайду 30

Сенкан 1рядок – 1іменник (схема) 2рядок – 2 прикметники 3рядок – 3дієслова 4 рядок – речення з ідейним центром 5 рядок – 1 іменник (головне значення) Мама. Найдорожча, найрідніша. Любить, піклується, оберігаєБез неї немає щастяЄдина. Мама. Найдобріша, найближча. Любить, турбується, допомагаєВона завжди з тобою. Берегиня. Бабуся. Самотня, немічна. Сумує, чекає, любитьЇй потрібна турбота. Старість

Номер слайду 31

Якщо ти любиш тата й маму,Їм радість і любов………………. Достатку, щастя і …………………Для них у Господа проси. Даруй щодня любов і ласку, Щоб не було у них…Перетвори життя у …………….,Люби і слухай їх завжди. Ніколи не забудь, що ……………. -Найбільша святість у ………………. Завжд ти повертайсь до неї,Куди б не пролягли путі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Гуменюк Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ярмошенко Ірина Володимирівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Михайленко Ірина Михайлівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 липня 2018
Переглядів
5023
Оцінка розробки
4.7 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку