Презентація "Літературне "шістдесятництво"".

Про матеріал
Презентація має на меті повторити та узагальнити матеріал, який вивчався протягом теми, підготувати учнів до ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літературне «шістдесятництво»Українська література11 клас. Підготувала Вчитель української мови та літератури. Одеської загальноосвітньої школи №46 I-III ступенів. Семзенись Юлія Петрівна

Номер слайду 2

Шістдесятники – творче молоде покоління 1960-х років, сформоване в період тимчасової «відлиги» радянського режиму, засудження сталінізму й часткової реабілітації деяких представників «розстріляного відродження».{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}критика інакшістю, тобто заперечення соцреалізму власною творчістю;відстоювання свободи митця, естетична незалежність, самобутність;єдність традицій і новаторства;витончений інтелектуалізм, естетизм. РИСИ

Номер слайду 3

Літературний рід: лірика Жанр: ліричний вірш (колискова) Тема:  відтворення материнського співу над колискою дитини, в якому висловлюється тривога жінки за долю сина, чистоту його душі. Ідея : уславлення материнської любові, яка буде супроводжувати її дитину протягом життя; мати, як і Батьківщина, єдина, неповторна для кожної людини. Основна думка: Можна все на світі вибирати, сину, Вибрати не можна тільки Батьківщину. Художні засоби•Повтор: Можна все на світі вибирати, сину, Вибрати не можна тільки Батьківщину. •Епітети: «білява хата», «лебеді рожеві», «тихі зорі», «золоте сузір’я», «хмільні смеркання», «сиві очі». •Метафори: «мріють криками… лебеді», «темряву тривожили… півні», «танцювали лебеді», «заглядає в шибку казка», «лебеді… лоскотали марево», «…будуть мандрувати очі материнська і білява хата», «прий- дуть верби і тополі», «стануть… листям затріпочуть… душу залоскочуть». •Порівняння: «лебеді, як мрії».«Лебеді материнства»Василь Симоненко(1935-1963)

Номер слайду 4

«Ти знаєш, що ти — людина?»Тема : роздуми письменника про швидкоплинність життя, протягом якого кожний повинен встигнути покохати, зробити добрі справи. Ідея: заклик раціонально використовувати час, відведений на життя, поспішати жити. Основна думка: людина — велике створення на землі, вмій з гордістю носити це ім’я, кожна людина неповторна. Художні засоби•Повтори: Усмішка твоя — єдина, Мука твоя — єдина, Очі твої — одні.•Риторичні запитання: «Ти знаєш, що ти — людина?» «Ти знаєш про це чи ні?» Риторичний оклик: «Гляди ж не проспи!» •Епітети: «люди добрі, ласкаві, злі», «усмішка, мука єдина». Проблематика:• людина і суспільство (призначення людини на землі);• індивідуальність кожної людини;•швидкоплинність часу і життя. Рід літератури: лірика. Жанр: ліричний вірш Василь Симоненко(1935-1963)

Номер слайду 5

«Задивляюсь у твої зіниці»Вид лірики: громадянська, патріотична. Жанр: ліричний вірш.Ідея: показати щирі синівські почуття поета до своєї Батьківщини. Тема: звеличення рідної землі, її історії. Провідний мотив: синівська любов до України-матері. Художні засоби: •епітети «червоні блискавиці», «мама, горда і вродлива», «святе синівське право», «дні, занадто кучі та малі», «зіниці, голубі, тривожні», «розпука вікова», «хмари бурякові», «священне знамено» змальовують тривожний світ, у якому ми живемо; •метафори «пливе за роком рік», «перли в душі сію», «мовчать америки й росії», “чорти живуть на небі”, «палають хмари», «сичать образи»•порівняння: «зіниці, голубі, тривожні, ніби рань»; •звертання: «Україно!», «недруги лукаві», «друзі», «мене»; •гіпербола «битви споконвічний грюк;• риторичне питання «Як же я без друзів обійдуся, без лобів їх, без очей і рук?»;• риторичні оклики «Ти для мене диво!», «Одійдіте, недруги лукаві!», «Друзі, зачекайте на путі!», «Чуєш — битви споконвічний грюк!»; •літота «Я проллюся крапелькою крові» змальовує думку про те, що кожен із нас — це немов маленька крапелька, але всі ми — частина матері-України. Василь Симоненко(1935-1963)

Номер слайду 6

«У синьому небі я висіяв ліс»Жанр: ліричний вірш. Тема:вірш-посвята любові ліричного героя. Ідея: відтворити щирі почуття закоханості, які роблять такі речі, що важко навіть уявити. Художні засоби • Епітети: «синє небо», «любов люба», «дубовий костур», «вечірня хода», «дорога тверда»; • Метафори:  «У синьому небі я висіяв ліс»,  «У синьому небі я висіяв сни». Микола Вінграновський(1936-2004)

Номер слайду 7

«Два кольори»Художні засоби: •епітети: «незнані шляхи», «щасливі і сумні дороги», «вишите життя»; метафори: «водило в безвісти життя», переплелись… мої дороги, «війнула в очі сивина»; •символи: «червоне — то любов, чорне — то журба», вишита сорочка — символ материнської любові, дорога — символ життєвого шляху; •рефрени «два кольори мої, два кольори», “червоне — то любов, а чорне — то журба” утверджує читача у думці, що все життя — то і є поєднання двох його кольорів: червоного — символу любові та чорного — символу журби. Дмитро Павличко(нар.1929 р.) Жанр : пісня (народна пісня літературного походження). Вірш легко ліг на музику О. Білаша. Провідна тема: роздуми про долю людини, про те, що для неї найдорожче, це вияв любові до рідної матері, яка своїми руками вишила синові сорочку червоними і чорними нитками, що стала ліричному герою й оберегом на все життя, і нагадуванням про рану домівку. Ідея:заклик не забувати про своє коріння, про батьків, про те, що є основою життя. Композиція твору: вірш написаний у формі монологу сина, у якому він висловлює свою любов до матері й  подяку за її любов і турботу.

Номер слайду 8

«Балада про соняшник»Іван Драч(1936-2018)Літературний рід: ліро-епос Жанр: балада (модерна) Провідний мотив: талант бачити красу в повсякденні. Тема: народження людини-творця, людини-поета. Ідея: поет повинен прагнути високості в поезії, укорінюючись при цьому в рідному ґрунті, у національній творчості; тільки той творець може відкрити сонце поезії, хто, поглянувши на це сонце, навіки ним захоплюється. Віршовий розмір: верлібр. Образи: соняшник (майбутній митець), сонце (поезія, джерело натхнення); природи: груші-гнилиці, горобці; предметів і явищ: велосипед, млин. Художні засоби •Епітети: тіло шорстке і зелене; красиве засмагле сонце; золоті переливи; червона сорочка;золоте німе захоплення;сонце оранжеве; •Метафора (перевтілення, метаморфоза): В соняшника були руки і ноги, Було тіло шорстке і зелене. Він бігав наввипередки з вітром, Він вилазив на грушу і рвав у пазуху гнилиці. І купався коло млина, і лежав у піску, І стріляв горобців з рогатки. Він стрибав на одній нозі… •Риторичне звертання: Поезіє, сонце моє оранжеве; дайте покататись, дядьку! Риторичне питання: Дядьку, хіба вам шкода?

Номер слайду 9

«Страшні слова, коли вони мовчать…»Тема: слово в житті людини, сутність поезії. Ідея: показати силу слова. Художні засоби: •епітети: «страшні слова», «безсмертний дотик»; •метафори «слова мовчать, причаїлись», «хтось ними (словами) плакав, мутився, болів»; •анафора: «коли»;•оксиморон «слова мовчать»;•антитези: «краса й потворність», «асфальти й спориші». Вид лірики: філософська. Жанр : ліричний вірш. Напрям: модернізм. Течія: неоромантизм. Провідний мотив твору: значення слова в житті людини, сутність поезії. Ліна Костенко(нар.1930р.)

Номер слайду 10

«Господи, гніву пречистого…»Василь Стус(1938-1985) Літературний рід: лірика Вид лірики: філософська (релігійна)Жанр: вірш-медитація. Провідний мотив: утвердження сили людського духу. Тема: звернення ліричного героя до Всевишнього з проханням не осудити його за глибоку віру і надію, бо утверджує безсмертя людського духу. Ідея: утвердження сили людського духу, прагнення не загубити у тяжких випробуваннях своєї самототожності, неповторності своєї долі. Художні засоби •Епітети: «гнів пречистий», « мале людське життя»; •Риторичне звертання: «Господи, гнiву пречистого»; •Метафори: «думою тугу розвіюю»; «надiєю довжу його в вiки».

Номер слайду 11

«Три зозулі з поклоном»Григір Тютюнник(1931-1980)Літературний рід: епос. Жанр: новела. Тема  : складність людських стосунків, виражена через історію нещасливого кохання. Ідея:  возвеличення любові як найвищої духовної цінності, яка піднімає людину над буденністю, очищає її душу. Символічні образи  •«Три зозулі з поклоном» (символ самотності; традиційна народна формула-прохання не любити);• сосна, посаджена Михайлом на піску біля дому (символ самотності й водночас для тих, хто любив (син, Марфа, Софія) Михайла, — пам’ять про нього; для односельців — спогад про загублене життя; для самого Михайла — символ рідного дому); •піджак (символ радянської бідності); •Сибір неісходима (символ-перегук із творами Тараса Шевченка). Головні герої: студент, його мати Софія, чоловік Софії – Михайло, поштар дядько Левко, Марфа, чоловік Марфи – Карпо.

Номер слайду 12

Василь Симоненко. Микола Вінграновський. Ліна Костенко Василь Стус Іван Драч. Дмитро Павличко Григір Тютюнник. Хто на фото?

Номер слайду 13

З’єднай автора і назву твору«Балада про соняшник» «У синьому небі я висіяв ліс»«Два кольори»«Задивляюсь у твої зіниці…»

Номер слайду 14

З якої поезії рядки та хто автор?1. Мене водило в безвiстi життя, Та я вертався на свої пороги. Переплелись, як мамине шиття, Щасливi i сумнi мої, щасливi i сумнi мої дороги.2. Можна все на світі вибирати, сину,Вибрати не можна тільки Батьківщину.3. І застиг він на роки й століття. В золотому німому захопленні:— Дайте покататися, дядьку!А ні, то візьміть хоч на раму. Дядьку, хіба вам шкода?!«Балада про соняшник»  «Лебеді материнства»«Два кольори»  Василь СимоненкоІван Драч. Дмитро Павличко

Номер слайду 15

Які рядки належать кожному з поетів? Яка назва поезії?Думою тугу розвіюю,щоб був я завжди такий,яким мене мати вродилаі благословила в світи. Україно, ти моя молитва,Ти моя розпука вікова... Гримотить над світом люта битва. За твоє життя, твої права. Все повторялось: і краса, й потворність. Усе було: асфальти й спориші. Поезія - це завжди неповторність,якийсь безсмертний дотик до душі.«Господи, гніву пречистого...»«Задивляюсь у твої зіниці...»«Страшні слова, коли вони мовчать»123113322

Номер слайду 16

Література1. Авраменко О. М., Блажко М. Б. Українська мова та література (І частина). Довідник. Завдання в тестовій формі.— К. : Грамота, 2019. — 496 с.2. Борзенко О. І. Українська література (рівень стандарту) : підруч. для 11 класу закл. заг. серед. освіти / О.І. Борзенко — Харків : Вид-во «Ранок», 2019. — 240 с. https://dovidka.biz.ua/

Номер слайду 17

Бажаю успіхів!

pptx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
4324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку