Презентація Літописні оповіді: „Про княгиню Ольгу”, „Про хрещення Києва князем Володимиром”

Про матеріал

Мета: ознайомити із змістом літописних оповідей „Про княгиню Ольгу”, „Про хрещення Києва князем Володимиром”; усвідомити душевну красу й силу наших предків, любов наших князів до своєї землі як приклад для нащадків; розвивати навички виразного читання й аналізу текстів; сприяти вихованню кращих людських якостей.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Літописні оповіді: „Про княгиню Ольгу”, „Про хрещення Києва князем. Володимиром”

Номер слайду 2

“Про княгиню Ольгу” Імператор Костянтин у творі "Про церемонії візантійського двору" розповідав про приїзд княгині Ольги у Царгород, у найвеличнішому палаці прийняв він її - "володарку і велику богиню", "ігемону і архонтису русів". Літописна розповідь не зовсім точна: подія ця відбулася 9 вересня 957 року, а не 955; імператор не міг запропонувати Ользі одруження, бо на той час вже мав жінку - імператрицю Олену. Констянтин відпустив Ольгу із щедрими дарами, але й Ольга здивувала греків подарунками русичів, які зберігалися потім у церкві святої Софії (один з них "золоте блюдо Ольги руської "бачили пізніше мандрівники-паломники).

Номер слайду 3

Світлини

Номер слайду 4

“Про хрещення Києва князем Володимиром” Щоб здобувати собі вірність і любов народу, Володимир не владарював сам-один, а прикликав на пораду старих мудрих людей, вибраних з волі народу. То не диво, що всі називали його ласкавим батечком і «Сонечком Ясним». Та найважливіше, що він зробив для України, було те, що сам прийняв християнську віру й охрестив увесь народ. Тоді найкращою і найкультурнішою державою у світі була Візантія зі столицею Царгородом (нині Константинополь або Стамбул). Тож щоби перейняти від своїх сусідів греків з Візантії ту культуру й освіту, що була вкрай необхідна для розвитку народу, князь Володимир прийняв і християнську віру. Із Візантією єднав Володимира вже раніше тісний союз, бо він був одружений з сестрою візантійського імператора, Анною, яка була християнкою. У 988 році, влітку, він запросив, грецького митрополита і священиків, і вони почали хрестити народ, найперше в Києві, а потім у цілій державі. Людей хрещено в ріці (в Києві у Дніпрі). Матері тримали дітей на руках.

Номер слайду 5

Історія промовляє... Кого охрестили, тому давали хрестик на шию. Всіх поганських ідолів (божків) казав Володимир потопити в Дніпрі. Від того часу, як держава стала християнською, почала ширитися в нас наука й освіта. Від того часу почали учені монахи писати українську історію. Побудував князь також багато церков як у Києві, так і по інших містах. Найкращою була Десятинна церква у Києві, звана так тому, що князь давав на неї десяту частину зі своїх прибутків. Володимир наказав карбувати перші срібні гроші. На одній стороні монети було зображення Володимира на престолі, а на другій державний герб-тризуб. Володимира названо Великим тому, що зробив він великою і міцною, свою державу. Він помер у 1015 р., отже, князював 35 літ. Його поховали в Десятинній церкві. Українська церква іменує його святим тому, що він освятив Україну.

Номер слайду 6

Світлини

Номер слайду 7

Світлини

pptx
Додано
5 серпня 2018
Переглядів
1744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку