Презентація "Логічні блоки З.Дьенеша в роботі з дошкільниками"

Про матеріал
Одним з найважливіших завдань виховання маленької дитини - це розвиток його розуму, формування таких розумових умінь і навичок , які дозволяють з легкістю опановувати нове. На вирішення цього завдання мають бути спрямовані зміст і методи підготовки мислення дошкільнят до шкільного навчання, зокрема, і логіко – математичний розвиток. Одним з найбільш ефективних посібників з розвитку логічного мислення - є логічні блоки, розроблені угорським психологом і математиком Золтаном Дьенешом для раннього логічного розвитку, і, перш за все, для підготовки мислення дітей до засвоєння математики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Логічні блоки З. Дьенеша

Номер слайду 2

Про автора методики. Золтан Пал Дьенеш - угорський математик, психолог і педагог, професор Шербрукского університету. Автор ігрового підходу до розвитку дітей, ідея якого полягає в освоєнні дітьми математики за допомогою захоплюючих логічних ігор . Радикально змінив стереотипне сприйняття математики як рутинної і нетворчої наукової дисципліни.

Номер слайду 3

ЛОГІЧНІ БЛОКИ З. ДЬЕНЕША Логічні блоки представляють собою набір з 48 логічних блоків, які розрізняються чотирма властивостями: формою (круглі, квадратні, трикутні, прямокутні),кольором (червоні, жовті, сині), розміром (великі і маленькі),товщиною (товсті і тонкі).

Номер слайду 4

Актуальність методики. Одним з найважливіших завдань виховання маленької дитини - це розвиток його розуму, формування таких розумових умінь і навичок , які дозволяють з легкістю опановувати нове. На вирішення цього завдання мають бути спрямовані зміст і методи підготовки мислення дошкільнят до шкільного навчання, зокрема, і логіко – математичний розвиток. Одним з найбільш ефективних посібників з розвитку логічного мислення - є логічні блоки, розроблені угорським психологом і математиком Золтаном Дьенешом для раннього логічного розвитку, і, перш за все, для підготовки мислення дітей до засвоєння математики.

Номер слайду 5

ПРО МЕТОДИКУДидактичний матеріал ґрунтується на методі заміщення предмета символами і знаками (метод моделювання). Блоки відносяться до типу іграшок, з якими грати можна не один рік шляхом ускладнення завдань від простого до складного.

Номер слайду 6

ОСНОВНА МЕТА ВИКОРИСТАННЯ ЛОГІЧНИХ БЛОКІВ У РОБОТІ З ДІТЬМИОзнайомити з формою, кольором, розміром, товщиною об’єктів;Розвивати логічне мислення; Формувати уявлення про математичні поняття - алгоритм, кодування інформації; Розвивати уміння виявляти властивості в об'єктах, називати їх; Ознайомити з формою, кольором, розміром, товщиною об'єктів; Розвивати просторові уявлення (орієнтування на аркуші паперу); Розвивати знання, вміння, навички, необхідні для самостійного вирішення навчальних і практичних завдань; Виховувати самостійність, ініціативу, наполегливість в досягненні мети, подоланні труднощів; Розвивати творчі здібності, уяву, фантазію; Розвивати здатність до моделювання та конструювання;Розвивати уміння виділяти ознаки предмета, називати їх, пояснювати схожість та відмінність об’єктів, обґрунтовувати свої судження.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

ЯК ПРАЦЮВАТИ З ЛОГІЧНИМИ БЛОКАМИ

Номер слайду 9

Перший етап “Знайомство”Перш ніж приступити до ігор і вправ, потрібно надати дітям можливість самостійно познайомитися з логічними блоками. Нехай вони використовують їх на власний розсуд в різних видах діяльності. В процесі різноманітних маніпуляцій з блоками діти встановлять, що вони мають різну форму, колір, розмір, товщину.

Номер слайду 10

конструювання. Цей творчий напрям діяльності неможливо обійти стороною ні для однієї іграшки з геометричними фігурами.

Номер слайду 11

Другий етап “Правила гри”На другому етапі відбувається плавний перехід дитини на вивчення правил гри. Вивчення правил є важливим навчальним моментом, оскільки малюк не зможе без знань правил гри вирішити поставлені завдання від початку до кінця. У правилах міститься найважливіша інформація для дитини, яку педагог прагне йому донести.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Третій етап “Порівняння”Діти спочатку опановують вміння виявляти і абстрагувати в предметах одну властивість (колір, форма, розмір, товщина), порівнювати, класифікувати і узагальнювати предмети по кожній з цих властивостей;за двома властивостями (колір і форма, форма і розмір, розмір і товщина і т. д.);за трьома (кольором, формою і розміром; формою, розміром і товщиною; кольором, розміром і товщиною);за чотирма властивостями (колір, форма, розмір і товщина). При цьому в одній і тій же вправі легко можна міняти міру складності завдання з урахуванням можливостей дітей.

Номер слайду 14

Ігри з блоками Дьенеша. НА ПОРІВНЯННЯНА ЗАКОНОМІРНОСТІ«Дружать - не дружать» «Пригости тістечком» «Доміно» «Доріжка» «Знайди пару»«Продовжи ряд » «Який блок зайвий?» Гра «Ланцюжок»

Номер слайду 15

Четвертий етап “ Мова символів”Автор системи назвав цю стадію символічною. Пропонуються ігри та вправи , де властивості блоків зображені схематично , на картках . Це дозволяє розвивати здатність до моделювання і заміщення властивостей , вміння кодувати і декодувати інформацію. Для опису карт ігор необхідно використовувати спеціальний мову у вигляді різних символів. Дитина може створювати в процесі гри власні символічні системи.

Номер слайду 16

Дидактичні ігри з логічними блоками Дьенеша. Гра «Змагання»Діти загадують один одному фігуру, яку потрібно знайти, придумують свою кодову схему. У гру з блоками включається елемент змагання. Виграє той , хто жодного разу не помилиться як при кодуванні, так і при пошуку закодованої фігури.

Номер слайду 17

Шостий етап “Варіативність”«Заперечення»Ігри з блоками ускладнюються за рахунок введення значка заперечення «не». Такі ігри формують у дітей поняття про заперечення

Номер слайду 18

Дидактичні ігри з блоками. Шифрування або кодування. Кодування або декодування.«Авто - гараж» «Лабіринт»«Засели блок в будинок» тощо

Номер слайду 19

ВПЛИВ ЛОГІЧНИХ БЛОКІВ З. ДЬЕНЕША НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯІгри з блоками Дьенеша сприяють розвитку мовлення: діти вчаться міркувати, вступають в діалог зі своїми однолітками, будують свої висловлювання, використовуючи в реченнях сполучники «і», «або», «не» та інші. Вони охоче вступають в мовленнєвий контакт з дорослими, збагачується словниковий запас, пробуджується жвавий інтерес до навчання.

Номер слайду 20

Дякую за увагу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Морозова Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 жовтня 2020
Переглядів
15629
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку