Презентація "М. Куліш і Л. Курбас"

Про матеріал
Додатковий матеріал до теми "Модерна драматургія" (11 клас). Дає змогу більш цікаво викладати навчальний матеріал здобувачам освіти
Зміст слайдів
Номер слайду 1

„М.Куліш – Л.Курбас, драматург – режисер” ДНЗ “БЦПТО” Викладач української мови та літератури Сагірова Г.О.

Номер слайду 2

Проблемне питання: Чим збагатила українську культуру творча дружба М.Куліша і Л. Курбаса?

Номер слайду 3

Вони зустрілися у 1925 році. Лесь Курбас - тоді вже знаменитий досвідчений режисер Микола Куліш - драматург, перша п'єса якого, недавно поставлена у Харкові, принесла йому всеукраїнське визнання. Курбасу було 38, Кулішу - 32)

Номер слайду 4

Лесь Курбас вважав Миколу Куліша провідним українським драматургом і неодноразово говорив про це у численних виступах, диспутах, статтях. Курбас був серед найглибших і найтонших аналітиків творчості Куліша і лишив багато цінних спостережень про його п'єси.

Номер слайду 5

Микола Куліш вважав Леся Курбаса видатним режисером і мислителем. Курбас для Куліша був митцем, котрий не просто давав сценічне життя його творам (п'єси Куліша ставили й інші режисери), а робив це надзвичайно талановито і своєрідно.

Номер слайду 6

"... по-людському Курбас і Куліш були навдивовижу різні, зовсім не подібні один до одного, я б навіть сказав - абсолютні антиподи: Курбас - витончений інтелігент, Куліш... - обрубкуватий сільський дядько. Чого було в одного надміру, того не тільки бракувало, а взагалі не було в другого...". Юрій Смолич

Номер слайду 7

Висновок: Твори Куліша сприяли еволюції сценічної естетики Леся Курбаса, збагаченню його фундаментальних режисерських принципів. Глибоке розуміння Курбасом законів сцени, драматургії, аналітичне сприймання художнього твору відбилися на Кулішеві, який вносив уточнення в п'єси, що бралися до постановки "Березолем".

ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
26 грудня 2019
Переглядів
3166
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку