Презентація "М.Стельмах "Гуси-лебеді летять" Звичаї та традиції українців."

Про матеріал
Презентація до уроку за повістю М. Стельмаха "Гуси-лебеді летять" "Звичаї та традиції українців." містить структурований матеріал для організації роботи за окресленою темою, цікавий ілюстративний та текстовий матеріал, що спонукає висловлювати та обгрунтовувати власну думку, розвивати навички абстрактного та логічного мислення, формувати навички уважного та осмисленного читання художнього твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звичаї та традиції українців в повісті «Гуси –лебеді летять»Все, що рідне, хай нам буде. Найдорожче і святе,Рідна віра, рідна мова,Рідний край наш над усе. Юрій Шкрумеляк

Номер слайду 2

Стельмах прийшов у прозу, взявши з собою поезію. Питомі риси Стельмаха – поета органічно влилися у творчість Стельмаха-прозаїка ... Ці риси – справжня закоханість у рідну природу з її тонами, звуками, барвами, пахощами, сердечна й гаряча увага до людини і до її творчої праці на землі. М. Рильський. Мотиваційна розминка. Прочитайте вислів про творчу манеру М. Стельмаха. Що дало підстави для такого судження?

Номер слайду 3

Загальнолюдські цінності та звичаї в родині Михайлика. Прийом «Щоденник подвійних нотаток».{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Цитата. Перед тим як зайти в церкву, бабуся побожно перегнулася…Чого тiльки не вмiв мiй дiдусь! Залiзо й дерево аж спiвали в дiда…Жодна крихiтка житейського бруду не виповзла з двору моїх дiдiв, недобре слово з їхнiх уст не торкнулося жодної людини. Коли дiдусь пiзно повертався з роботи чи заробiткiв, то шкодував будити свою дружину, а сiдав на призьбi коло її вiкна i отут, припадаючи росою, засинав до ранку. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Втисновки{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Втисновки. Набожність, відвідування церкви. Майстровитість, талант до різного ремісництва. Висока моральність та духовність. Шанобливі подружністосунки

Номер слайду 4

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}В маминих устах i душi "насiння" було святим словом. Мати вiрила: земля усе знає, … i на самотi тихенько розмовляла з нею, довiряючи свої радощi, болi й просячи, щоб вона родила на долю всякого: i роботящого, i ледащого…Було так цiкаво слухати, коли бабуся, наче з рiднею, розмовляє з деревами, тому я й ув'язуюсь за нею. Коли на городi з'являвся перший пуп'янок огiрка чи зацвiтав повернутий до сонця соняшник, мати брала мене, малого, за руку i вела подивитися на це диво…Вона перша в свiтi навчила мене любити роси, легенький ранковий туман, п'янкий любисток, м'яту, маковий цвiт, осiннiй гороб i калину…{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Побожне ставлення до землі, природи й до насіння. Одухотворення природи. Родинне виховання. Мати – берегиня роду.

Номер слайду 5

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}…батька, який одного прихмареного ранку поставив мене, малого, радiсного i схвильованого, до плуга, а сам став бiля коней. Я не дуже кривлюсь, коли треба щось робити, охоче допомагаю дiдусевi, пасу нашу вреднючу коняку, рубаю дрова, залюбки гострю сапи, люблю з мамою щось садити або розстеляти по веснянiй водi i зiллю полотно, без охоти, а все-таки потроху цюкаю сапкою на городi i не вважаю себе ледащом.— Снiг не снiг, а вчитися треба. Пiдемо, Михайле, до школи, — вiн узяв мене на руки, вгорнув полами киреї, а на голову надiв заячу шапку. Отак перші дні зими тато заносив мене у школу, а після уроків знову загортав і ніс длдому... Якби тепер  запитали, яку найкращу одіж довелося мені бачити по всіх світах, я, не вагаючись, відповів би: кирея мого батька.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Хліборобська праця споковіку від батька до сина. Виховання прцелюбства (діти працюють разом з батьками). Прагнення до освіти.

Номер слайду 6

Християнські та народніі звичаї та традиції …жила всяка нечиста сила, вона, як могла, збиткувалась над хлiборобом, його худiбкою та посiвами.…Бабуся ніколи чорта не назве своїм ім'ям, а тільки — Гнатом-безп'ятком або «тим, хто в греблі сидить. Вона (Мар’яна) якось у нас трохи вишивала, i не дiвочу, а парубочу сорочку. Мабуть, у неї вже є молодий. Народознавчий контекст

Номер слайду 7

Християнські та народніі звичаї та традиції З щедрiвок, якi взимку виспiвувались пiд вiкнами добрих людей, я знав, що за плугом навiть сам бог ходив, а богоматiр носила їсти орачам.“Хоч убога-убога наша хатина, та в цей вечір вона покращала, побагатшала. Її бідність скрасили і вишиті рушники, і кетяги калини, і запашне сіно на покуті, й свят-вечірній стіл. На ньому зараз лежать три хлібини, грудка солі, височіє стос гречаних млинців і стоять з різними пісними стравами ті святешні мальовані полумиски, що бажають добрим людям і здоров’я, і щастя, і червоного цвіту.”

Номер слайду 8

Християнські та народніі звичаї та традиції — Де ж я цих биток наберу?— Натовчемо на цвинтарi! — впевнено каже Гива. — Я тобi до Великодня зроблю вощанку, i ти нею роздобудеш цiлу торбу крашанок, що торбу — цiлiсiнький мiшок!... Я пам'ятаю, як урочусто проводжали в поле плугатарiв iз раннiм плугом. Коли ж вони повертались увечерi додому, їх стрiчали старi й малi. А яка то була радiсть, коли орач виймав тобi з торби шматок причерствiлого хлiба i казав, що вiн од зайця. Це був найкращий хлiб мого дитинства! 

Номер слайду 9

Через три днi спочивав у домовинi. На подушцi бiля його голови востаннє лежали любисток, материнка й шальвiя...коли почула свою смертну годину, пiдвелася, сама вибiлила стiни, помастила долiвку, принесла з городу прив'ялих чорнобривцiв, купчакiв i панiстки, розкидала по хатi i звелiла увечерi скликати рiдню. Християнські та народніі звичаї та традиції 

Номер слайду 10

Шила в мішку не втаїш. Правда завжди випливе. Праця облагороджує душу людини. Роботящі руки гори вернуть. Грамотний – видющий і на все тямущий Письменного голова годує. У нього не розживешся і серед зими льоду. Тіло в золоті, а душа в болоті. Біль душі – найстрашніший біль. Життя має свою дорогу. Зоря іде – долю веде. Народна мудрість в прислів’ях та приказках. Народознавчий контекст. Знайдіть у тексті епізод, який яскраво проілюстрував би народні прислів’я та приказки:

Номер слайду 11

Чи потрібно сьогодні дотримуватися звичаїв і традицій ?Рефлексія1. Я вважаю ...2. Тому, що ...3. Наприклад, ....4. Отже, ... Прийом «Точка зору»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Волошкова Алла Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
5826
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку