Презентація "М.В.Гоголь "Ніч перед Різдвом"

Про матеріал
Презентація містить тестові питання для повторення фактів з біографії і творчості М.В.Гоголя, короткий переказ сюжету повісті "Ніч перед Різдвом", аналіз твору - анкета, завдання на відповідність, таблиці, хмарки слів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Правила роботи в інтернеті

Номер слайду 3

Психологічне налаштування

Номер слайду 4

Ми маємо найкраще знати свою історію, свою культуру, свою Україну. Т. Шевченко. М. В. Гоголь«Ніч перед Різдвом»

Номер слайду 5

Мета уроку. Згадати сюжет повісті М. Гоголя «Ніч перед Різдвом», зробити аналіз твору.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Полтавщина – батьківщина Гоголя

Номер слайду 8

Самостійна робота. Микола Гоголь народився та навчався в: Україні Росії МолдовіЗбірка, до якої увійшла "Ніч перед Різдвом": "Миргород"  "Петербурзькі повісті" "Вечори на хуторі біля Диканьки"

Номер слайду 9

Тестові запитання. Коли була надрукована збірка Миколи Гоголя «Вечори на хуторі біля Диканьки»?1831-1832 роки1833-1834 роки1839-1841 роки. Яка композиція збірки «Вечори на хуторі біля Диканьки»? складається з трьох томів, кожен з яких включає по 2 повістіскладається з двох томів, кожен з яких включає по 4 повістіскладається з одного тома

Номер слайду 10

Самостійна робота. Хто є оповідачем у збірці «Вечори на хуторі біля Диканьки»?реальний персонаж – дід Панас з хуторавигаданий персонаж – пасічник Рудий Панькоголовний персонаж – Вакула. Твори М. В. Гоголя:«Майська ніч, або Утоплена»«Сорочинський ярмарок»«Вій»«Тарас Бульба»«Полтава»

Номер слайду 11

Анкета твору «Ніч перед Різдвом»Автор – Микола Гоголь. Рік написання – 1830-1832 Жанр: казково-фантастична повість. Час дії: ніч перед Різдвом і наступного дня. Місце дії: ело Диканька Полтавської губерніїНастрій твору: веселий, урочистий, різдвяний. Сюжет. Три лінії: перша — лінія чорта, друга — лінія залицяльників Солохи, третя — лінія Вакули й Оксани.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Заповнення таблиці{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Реальні героїФантастичні персонажіНапівфантастичні герої

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Заповнення таблиці{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Реальні героїФантастичні персонажіНапівфантастичні героїОксана, Вакула, голова, дяк, Корній Чуб. Чорт. Солоха, Пацюк

Номер слайду 16

Сюжет твору. Сюжет твору розгортається в Диканьці, в Україні. Ніким не помічені, в небі кружляють двоє: відьма на мітлі, яка набирає в рукав зірки, і чорт, який ховає місяць в кишеню, думаючи, що наступивша тьма утримає вдома багатого козака Чуба, запрошеного до дяка на кутю, що ненависний чорту коваль Вакула (який намалював на церковній стіні картину Страшного суду що осоромлює чорта) не наважиться прийти до Чубової доньки Оксани.

Номер слайду 17

Сюжет твору. Чуб із кумом не знають, чи йти в такій темряві до дячка, однак наважуються і йдуть. Вдома залишається красуня Оксана. Приходить Вакула. Оксана насміхається над ним. Чуб відправляється до матері Вакули, Солохи, та відьма, яка крала з неба зірки. До Оксани приходять її подруги. Оксана зауважує на одній з них розшиті золотом черевички (черевички). Оксана гордо заявляє, що вийде заміж за Вакулу, якщо той принесе їй черевички, «які носить цариця».

Номер слайду 18

Сюжет твору. Вакула з мішком за плечима, у якому сидів чорт, іде з села. Приходить до запорожця Пузатого Пацюка, який «трохи подібний чорту», і отримує туманну відповідь, що чорт у нього за плечима. Передчуваючи славну здобич, чорт вискакує з мішка і, сівши на шию коваля, обіцяє йому цієї ж ночі Оксану. Хитрий коваль, вхопивши чорта за хвіст і, під загрозою того, що перехрестить його, стає господарем становища і велить чорту везти себе «в Петербург, просто до цариці».

Номер слайду 19

Сюжет твору. Опинившись у Петербурзі, коваль приходить до запорожців і домагається, щоб його взяли на прийом до цариці. Коваль виявляється перед царицею і просить у неї царських черевичків. Зворушена такою простодушністю, Катерина Вакулі дарує черевички. Зникнення Вакули бентежить Оксану, вона всю ніч не може заснути, а до ранку «закохалася по вуха в коваля». Повернувшись, коваль відправляється до Чуба з проханням віддати за нього Оксану. Чуб відповідає згодою. Йому вторить і Оксана, готова вийти за коваля «і без черевиків».

Номер слайду 20

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 21

Композиція твору{8 A107856-5554-42 FB-B03 E-39 F5 DBC370 BA}Експозиція. Зав’язка. Розвиток дій. Кульмінація. Розв’язка

Номер слайду 22

Композиція твору{8 A107856-5554-42 FB-B03 E-39 F5 DBC370 BA}Експозиція. Зав’язка. Розвиток дій. Кульмінація. Розв’язка{8 A107856-5554-42 FB-B03 E-39 F5 DBC370 BA}Селом розлітається плітка про те, що Вакула втопився чи повісився. Колядування, умова Оксани. Різдвяний ранок: сватання Вакули. Знайомство з героями. Різдвяний вечір. Різдвяна ніч: Вакула потрапляє до цариці, отримує черевички

Номер слайду 23

{21 E4 AEA4-8 DFA-4 A89-87 EB-49 C32662 AFE0}Реальне. Фантастичне. Традиції святкування Різдва; місця подій (Диканька, Петербург); природа України; побутові деталі; опис деталей одягу; історичні особи, козацтво; характери героїв. Відьма верхи на мітлі краде зорі, запихає їх до рукава; чорт краде місяць, місяць вилітає крізь димар і повертається на небо; вареники слухняно залітають Пацюку до рота; політ Вакули на спині в чорта до Петербурга й назад; помело відьми літає в повітрі, чорт перетворюється на коня; чорт зменшується і ховається у кишеню Вакули; Вакула дістає черевики самої цариці.

Номер слайду 24

Художні засоби. Метафори: подивилися зірки, місяць зазирав крадькома у вікна хат; місяць викликав дівчат на вулицю; зірки грали у жмурки; ніч, що весело сміється; доми вп’ялися в нього своїми незчисленними вогняними очима і дивились. Епітети: ясна (ніч), кришталеві (зорі); рипучий (сніг): замерзлий (сніг) добрі (люди). Порівняння: так було тихо, що рипіння морозу під чоботом чути було за півверсти; Вакула, як муха, пролетів, під самим місяцем. Гіперболи: скрип морозу під чоботом було чутно за півверсти; ще трохи і зачепив би місяць шапкою; мости дрижали; карети літали.

Номер слайду 25

«Ніч перед Різдвом»Повість М. В. Гоголя вчить нас: нічого не бояться, а сміливо йти до своєї мети; не зловживати своєю владою над іншою людиною;мужності, рішучості, умінню долати перепони.

Номер слайду 26

Емоційне налаштування

Номер слайду 27

Самостійна робота. У кросворді відгадайте 6 персонажів твору. Кожний правильний варіант – 2 бали. Максимальна кількість балів – 12.https://wordwall.net/uk/resource/66461339

Номер слайду 28

Підсумок уроку. Згадати сюжет повісті М. Гоголя «Ніч перед Різдвом», зробити аналіз твору.

Номер слайду 29

Рефлексія

Номер слайду 30

Домашнє завдання. Виконати тестові завдання за покликанням.

Номер слайду 31

Джерелаhttps://academia-nikolenko-6klas.com.ua/https://dovidka.biz.ua/nich-pered-rizdvom-syuzhet/https://dovidka.biz.ua/nich-pered-rizdvom-analiz/

pptx
Додано
10 січня
Переглядів
220
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку