Презентація "М. Вінграновський «Сіроманець». Доброта, вигадливість, рішучість Сашка, його здатність на самостійні вчинки, особливо у відстоюванні своєї позиції. Гуманізм повісті.

Про матеріал
Презентація до уроку "М. Вінграновський «Сіроманець». Доброта, вигадливість, рішучість Сашка, його здатність на самостійні вчинки, особливо у відстоюванні своєї позиції. Гуманізм повісті."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Вінграновський “Сіроманець”

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Тема. М. Вінграновський. «Сіроманець». Доброта, вигадливість, рішучість Сашка, його здатність на самостійні вчинки, особливо у відстоюванні своєї позиції. Гуманізм повісті.

Номер слайду 4

Мета:  продовжити роботу над аналізом повісті М. Вінграновського « Сіроманець», допомогти учням усвідомити її ідейно-художні особливості; дослідити, як у повісті відтворено добро і зло, порівняти характеристики позитивного і негативного героя; розвивати навички виразного читання,творчої роботи з текстом повісті; виокремлення ключових епізодів, їх коментування, висловлення власної думки з приводу прочитаного; виховувати гуманне ставлення до природи, чуйність, доброту.

Номер слайду 5

Проблемне запитання: «Скільки вовка не годуй, а він все одно в ліс дивиться»

Номер слайду 6

Визначення власних цілей: Я хочу дізнатися… зрозуміти… відчути…

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Тема та головна думка твору? Тема: про дружбу хлопчика й вовка, про гармонійні стосунки між людиною та природою; Головна думка, ідея: потрібно гуманно ставитися до беззахисних тварин;уславлення дружби, співчуття,беззастережної хоробрості та самовіддачі, засудження жорстокого поводження з тваринами та злопам’ятства .

Номер слайду 11

Питання, які порушено в повісті: - Одвічна боротьба добра і зла; - Гармонія у стосунках дюдини і природи;- Відстоювання своєї позиції;- Критерії справжньої дружби.

Номер слайду 12

Опис Сіроманця: «Високий, широкогрудий, з малими вушками на великій голові, з великими димчастими незрячими очима. …Великі срібні сльози котилися по його морді і падали на пісок під лапи».

Номер слайду 13

Порівняльна характеристика. Сашка та Василя Чепіжного

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Вирішення проблемного питання: “Скільки вовка не годуй, а він все одно в ліс дивиться” Так Ні

Номер слайду 18

Підсумок уроку: то ви дізналися… зрозуміли… відчули… те, що ви хотіли?

Номер слайду 19

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ: Д. р.: Скласти сенкан до Сашка. В. Р. : Написати власне продовження твору. 

Номер слайду 20

Дякую за увагу!

pptx
Додано
4 березня 2021
Переглядів
5674
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку