Презентація «Мацуо Басьо. Хоку. Одухотворення природи – характерна ознака японської культури»

Про матеріал
Презентація «Мацуо Басьо (1644 – 1694). Хоку. Одухотворення природи – характерна ознака японської культури». У презентації містяться короткі відомості про культуру Японії, життєвий і творчий шлях М. Басьо, розкриваються особливості жанру і художньої мови хоку (використання епітетів, метафор, повторів, інверсії тощо); теми, провідні мотиви, ідеї прочитаних творів; специфіка розуміння краси в японській культурі.
Перегляд файлу

image

image              Мета:

    розкрити своєрідність японської культури і поезії;

    ознайомитися з життєвим і творчим шляхом Мацуо Басьо;

    розкрити особливості японської поезії – хоку;

    розвивати вміння працювати з текстом, виразно читати, аргументовано висловлювати свою думку;

    imageвиховувати повагу до самобутньої культури будь-якого народу як необхідну рису сучасної людини, моральні цінності, любов до природи.                                              

image

Слово вчителя

Любов до природи — головна риса японців і важлива складова їхньої національної традиції. Ніде у світі квіти не користуються такою любов’ю і повагою. Найважливішими святами в Японії вважаються ті, що пов’язані а природними циклами: споглядання вишневого цвіту (сакури), милування хризантемами, свято червоного клейового листя.

Природа — органічна частина світосприйняття японців із давніх-давен. Тому в казкових творах походження героїв та їхні пригоди нерідко пов’язані з природними явищами.

image

image

Слово вчителя

   imageЯпонці, як ніхто інший, прагнуть до злиття з природою. Вони відчувають природу живою істотою, гнів і подарунки її сприймають однаково спокійно. Японці навчилися цінувати кожну мить життя, кожну квітку, листочок, краплинку.

image

image

   imageЯпонія - острівна країна,    Японія розташована на східному узбережжі Азії, у північно-західній частині Тихого океану, там, де щоранку сонце з’являється з моря.

   Японці називають її “країною вранішнього сонця.

   Налічує чотири великих острови Хоккайдо, Хонсю, Сікоку та Кюсю, які становлять 97 % поверхні суходолу і 6848 менших островів

   Велика частина всієї площі японських островів зайнята високими горами, які вкриті лісами.

image

Фудзіяма є символом Японії. Найвища гора в країні символізує втілення зв 'язку стародавніх традицій і сучасних принципів життя. Фудзіяма має ідеальну симетрію, тому японці вважають її еталоном краси. Сюди приходять художники і поети, щоб отримати натхнення, а туристи - щоб помилуватися красою легендарної гори.

image

Сакура— символ Японії та японської культури. Це традиційний символ жіночої молодості і краси.

image

imageЦвіте сакура .

                                         Національний одяг - кімоно                                             image

image

image

Цей наряд однаково популярний як серед чоловіків, так і серед жінок. Жіноче кімоно відрізняється більш яскравими фарбами і великою кількістю незвичайних принтів і візерунків, чоловіче є більш стриманим і лаконічним.

Ікебана — традиційне японське мистецтво створення композицій з живих квітів та рослин. З японської ікебана — “живі квіти”.

image

image

image

image image

Бонсай – вирощування карликових дерев у горщиках.

Японці люблять не тільки квіти, а також ящірок, комах, жаб. У японській культурі все живе — єдиний світ.

image

imageimage Японська писемність

image                    Японська писемність

Кандзі (яп. 漢字, «китайські знаки») — ієрогліфічне письмо, складова частина японської писемності.

Запозичене японцями в Китаї у V—VI століттях. До запозичених знаків додані ієрогліфи, розроблені самими японцями (国字

кокуджі). Крім ієрогліфів, для письма в Японії також

використовуються дві складові

imageабетки: хіраґана та катакана, арабські цифри і латинська абетка ромаджі.

Японська писемність

Китайські ієрогліфи для слова кандзі перекладаються як «знаки Хань», тобто «китайські знаки».

image

Приклади деяких слів японської мови, що записуються різними системами письма:

Ієрогліфи

Хіраґана

Катакана

Ромадзі

Українська

わたし

ワタシ

watashi

Я

金魚

きんぎょ

キンギョ

kingyo

Золота рибка

煙草

たばこ

タバコ

tabako

Тютюн, цигарки

    Традиційно в японській мові використовувався китайський вертикальний спосіб письма, татеґакі — знаки розташовані зверху вниз, а рядкистовпці — справа наліво. Цей спосіб продовжує широко вживатися у художній літературі та газетах. У науково-технічній літературі найчастіше використовується європейський спосіб письма, йокоґакі — знаки ідуть зліва направо, а рядки — зверху вниз.

Мацуо Басьо -видатний національний поет Японії

    imageОдин з найвідоміших японських поетів Мацуо Басьо з’явився на світ у провінційному місті Уено в сім’ї самурая. При народженні він отримав наймення Кіндзаку, досягнувши повноліття, ще одне ім’я — Дзінісітіро. А от уславлене ім ’я Мацуо Басьо — псевдонім. У перекладі з японської «басьо» означає «банан».

    imageКоли, покинувши державну службу, поет став учителем віршування, заможний учень подарував йому невеличку хатинку. Біля неї митець посадив бананове деревце. Звідси й походить його псевдонім. Згодом пожежа знищила оселю поета, і він вирушив у тривалі мандри, під час яких продовжував складати вірші. Мацуо Басьо увійшов в історію світової літератури як майстер хайку.

image

Місце в провінції Іґа, в якому, як вважається, народився Басьо


image

Могила Басьо в Оцу, Префектура Сіґа

image

imageБесіда

Що вразило вас у розповіді про Мацуо Басьо?

image

Словникова робота

Хайку (хоку) — традиційний для японської поезії

imageнеримований трирядний вірш, що містить сімнадцять складів (зазвичай вони розподіляються за схемою: п’ять складів у першому рядку, сім — у другому, п’ять — у третьому). У хайку кількома виразними штрихами створено містку замальовку повсякденного життя. Така замальовка найчастіше має інакомовний зміст.

Будова хоку:

1     рядок – 5

2     imageрядок - 7           17  складів

3     рядок - 5

image      День поезії хайку                                    image

17 квітня проводиться День поезії хайку. Два майстри, завдяки яким хайку перетворилася в самостійну форму мистецтва - Мацуо Басьо і Уесіма Оніцура. Ця поезія стала жанром традиційної японської ліричної поезії вака. Ці квітневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

image

image                Словникова робота

Форма хайку набула популярності на початку періоду Токугава (1603–1867), коли великий майстер Басьо підняв хоку до рівня витонченого і свідомого мистецтва. Він почав писати те, що вважалося "новим стилем" поезії, у 1670-х роках, коли жив у Едо (нині Токіо).

image

Словникова робота

imageВажливим для хайку є принцип «сабі», тобто настрій «плідної самотності», який пробуджує почуття невимовної краси й повноти життя. Принцип «сабі» вимагає втілювати складні думки в простих і строгих формах, які мають налаштовувати читача на зосереджене спостереження зображеної картини.

Отже, хайку вимагає активної співтворчості читача й поета. Поетична картина хайку в усій повноті розкривається лише там, де почуття, думка й фантазія поета поєднується з почуттям, думкою і фантазією читача.

Словникова робота

image

image

Юґен естетична категорія в японській культурі, що позначає інтуїтивне, скоріше передбачуване, ніж очевидне сприйняття сутності об'єкта (в основному природи, іноді — творів мистецтва). Позначає символічне сприйняття явища природи або прообразу твору. Входить до числа Десяти форм прекрасного, описаних поетом Фудзівара Тейка. Дзеамі Мотокійо розумів під юґен присутність елегантності, спокою і глибини.

image

                                                               Словникова робота                                       image

Вабі (яп. 侘び, わび, «самота», «простота») — естетичний принцип простоти в Японії.

imageimageПопуляризований дзенськими монахами як засіб для досягнення буддистського просвітлення. Набув поширення в середньовічній культурі з середини 15 століття, особливо в чайній церемонії та поезії хайку. Походить від японських слів «вабіру» (侘びる) — «перебувати на самоті» та «вабісії» (侘びしい) — «бути вбогим, одиноким», які згодом набули значень «насолоджуватися спокоєм» і «бути простим, вишуканим». Базується на принципі простоти, скромності, чистоти, неповноти. Передбачає відмову від прикрас, галасу, помпезності, повноти.

image   Словникова робота                                        image

    Шибуї (渋い) (прикметник), шибумі (渋み) (іменник) або шибуса (渋さ) (іменник) — це японські слова, що стосуються естетики простої, тонкої та ненав'язливої краси.[1] Як і інші японські естетичні терміни, такі як ікі та вабі-сабі, шибуї може стосуватися найрізноманітніших предметів, а не лише мистецтва чи моди.[2]

    Шибуї — це щось приглушене на вигляд, гарної якості з простих форм, ліній, що створює позачасовий спокій.

image

Словникова робота

imageimageОбов’язковою складовою хайку є образи природи. Зазвичай вони пов’язані з порами року, за кожною з яких закріплений спеціальний набір слів (їх так і називають: «сезонними»).

Загальна кількість «сезонних слів» сягає трьохчотирьох тисяч.

Теми хайку досить різноманітні: праця й відпочинок, самотність і дружба, подорожі й мистецтво.

image                               Сезонні слова

image

image

Весна: туман, серпанок, соловей, квіти сакури, сливи, персика, метелик, жайворонок, дим, павутиння.

image image

Літо: злива, зозуля, розквітлі півонії, спека, прохолода, прополювання рису, полуденний відпочинок.

image

image image

Осінь: місяць (він сяє найяскравіше цієї пори), зірки, червоне кленове листя, хризантеми

image

imageЗима: сніг, іній, холод, вогонь, короткий день, image

Бесіда

imageimageЯк називається опис природи в художньому творі?

Яка роль пейзажу у творі?

image

imageimageСтарий ставок! Жабка стрибне сплеск пролунає.

Переклад Г. Туркова

image

imageМетелик літає. Одна-однісінька тінь на всьому полі.

Переклад  Г. Туркова

image


image

Переклад Миколи Лукаша

Бесіда

    Яким настроєм пройнятий вірш? Які почуття він навіює?

    На яких деталях-«штрихах» автор будує поетичну картину? Розкрийте значення цих деталей у вірші.

    image

image

Поясніть, як пов’язані в хайку образи природи й життя людини (або її душевний стан).

    Розкрийте інакомовний зміст поетичної картини й визначте основну думку вірша.

    imageПоясніть, про які пори року йдеться в кожному з прочитаних віршах Басьо. Обґрунтуйте свою думку відповідними деталями або «сезонними словами». image

image                                                                                                               Асоціативний диктант                                               image

Укажіть слова, які характеризують хоку:

imageлаконічність (стислість), жартівливість, простота, протиставлення, різна кількість рядків, постійна кількість рядків, «сезонні слова», конкретність,

imageувага до деталей, узагальненість, мало епітетів, багато епітетів, багато порівнянь, мало порівнянь, метафоричність, абстрактність висловлювань.

image

imageНезакінчене речення

   Сьогодні на уроці я дізнався (дізналася)…

   Сьогодні на уроці я зрозумів (зрозуміла)…

   Раніше я не знав (знала), а тепер знаю…

   Життя і твір письменника навчили мене…

   Сьогодні на уроці я здригнувся (здригнулася)…

   imageВідкриттям для мене стало… image

image                    Слово вчителя

image Предметом особливого поклоніння й поштовхом до творчості для японців є природа — втілення простоти та досконалості, постійного оновлення й вічності буття.

image

image

image

Любіть природу, любіть квіти, любіть дерева, небо, красу в великому і малому, і ви навчитеся любити життя, берегти людину!

Японський вислів

image

image

pdf
Додано
14 березня 2023
Переглядів
1465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку