Презентація " Марк Твен. Віртуальна екскурсія у Флориду та м. Ганнібал ( штат Міссурі, США )

Про матеріал
Презентація містить цікаві світлини із життя американського письменника Марка Твена: державний музей у Флориді та м. Ганнібалі штату Міссурі США. Тут пройшли дитячі роки письменника та зародилися сюжети майбутніх книг.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Віртульна екскурсія. Пам’ятні місця Америки, присвячені Марку Твену. Тільки про дві речі ми шкодуватимемо на смертному одрі – що мало любили і мало подорожували…Марк Твен (1835-1910 )

Номер слайду 2

Музеї Америки, присвячені письменнику Марку Твену. Флорида (Florida), Монро (штат Міссурі)Державний музей «Історичне місце народження Марка Твена» (Mark Twain Birthplace State Historic Site). Департамент природних ресурсів штату Міссурі. Меморіальний комплекс Марка Твена в Ганнібалі(штат Міссурі)Штат МіссуріПрапор. Печатка

Номер слайду 3

Музей «Історичне місце народження Марка Твена» (Mark Twain Birthplace State Historic Site) у Флориді Село Флорида знаходиться в Монро, штат Міссурі, Сполучені Штати Америки. Воно розташоване на березі штучного озера Марка Твена, утвореного греблею на річці Солоній. За даними перепису населення 2000 року на селі налічувалося дев'ять жителів. За результатами перепису село було визнано безлюдним. В даний час тут знаходиться державний музей «Історичне місце народження Марка Твена» (Mark Twain Birthplace State Historic Site). Він знаходиться у віданні Департаменту природних ресурсів штату Міссурі, який зберігає двокімнатний будиночок, в якому 30 листопада 1835 народився Семюел Клеменс, згодом відомий під псевдонімом Марк Твен. Будинок знімали його батьки Джейн та Джон Маршал Клеменс. Через чотири роки сім'я переїхала в Ганнібал, штат Міссурі.

Номер слайду 4

Сім'я Клеменсів на шляху до Флориди. Сім'я Клеменсів у 1835 році переїхала зі Східного Теннессі до Східного Міссурі — з маленького містечка під назвою Пелл-Мелл на Вовчій річці в таке ж маленьке і невідоме містечко під назвою Флорида, на крихітній річці під назвою Солт-Рівер (Солена річка). Тоді це була далека подорож, тому що поїзди в 1835 році ще не доходили до Південного Заходу, і Джон Клеменс зі своєю родиною їхав у старому двоколісному екіпажі з двома додатковими верховими кіньми, на одній з яких їхала старша дитина, Оріон Клеменс, десятирічний хлопчик , а на іншій - Дженні, рабиня. У візку разом з батьками їхали ще троє дітей — 8-річна Памела, 5-річна Маргарет та трирічний Бенджамін. На момент переїзду сім'я Джона Клеменса була дуже бідна. Джон Маршалл Клеменс був адвокатом, але у бізнесі йому не щастило. Він народився у Віргінії, виріс у Кентуккі, одружився там з Джейн Лемптон з Колумбії. Вони поїхали з Кентуккі до Теннессі, перебираючись з одного маленького містечка до іншого, Джон Клеменс відкрив маленький магазин, який зрештою розорився. Дженні була останньою з кількох рабинь, що дісталися йому у спадок. Крім Дженні, його статки тепер складалися з коней і коляски, дуже обмеженого запасу грошей і великої ділянки землі в Східному Теннессі ( 75 тисяч акрів землі ), які, як мріяв Джон Клеменс, колись принесуть щастя його дітям.

Номер слайду 5

Будинок, у якому народився Марк Твен. У Флориді жили родичі — двоюрідний брат місіс Клеменс Джеймс Лемптон та її швагер Джон Куорлз, веселий, щирий оптиміст, якого любили всі, хто його знав. Клеменси приїхали до Флориди у червні, на той час Джон Куорлз вже відкрив у маленькому містечку універсальний магазин. Флорида, сказав він, неодмінно стане містом. Солона річка стане судноплавною за допомогою ряду шлюзів та гребель. Він запропонував Джону Клеменсу партнерство у своєму бізнесі. Куорлз для того часу і місця був багатою людиною. Крім крамниці, він мав ферму і тридцять рабів. Джон Клеменс із вдячністю прийняв пропозицію родича, він знову зайнявся торгівлею. У селі тоді був двадцять один будинок, і жоден з них не був великим. У тому, що вибрали Джон і Джейн Клеменс, були дві головні кімнати та кухня. Саме в цьому маленькому будиночку 30 листопада 1835 року народився майбутній письменник. Дитина була маленькою і слабкою, батьки назвали її Семюелем, на честь діда по батьківській лінії, і додали ім'я Ленгхорн на честь старого друга. Будинок зберігся до наших днів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Джон Клеменс процвітав у перші роки свого перебування у Флориді, він купив ще одного раба - дядька Неда, і збудував трохи більший будинок, в одній кімнаті якого був великий камін. Там було велике вогнище і завжди було багато дров, і після вечері діти збиралися тут разом із Дженні та дядьком Недом, який розповідав страшні історії. Цей будинок не зберігся до наших днів, але багато років місцеві жителі показували саме його як той будинок, в якому народився Марк Твен. Будинок, у якому народився Марк Твен

Номер слайду 8

Будинок, збудований Джоном Клеменсом. Якщо підібрати пса, що видихає з голоду, і нагодувати його досхочу, він не вкусить вас. У цьому принципова різниця між собакою та людиною. Марк Твен Надії Джона Клеменса на розвиток Флориди не виправдовувалися, Солт-Рівер так і не стала судноплавною, торгівля йшла погано, і до того ж сім'ю спіткало горе — померла донька Маргарет, чорноока, рум'яна дівчинка дев'яти років. Це було у серпні 1839 року. Місяць чи два по тому засмучене сімейство залишило свій флоридський будинок і переїхало у фургонах з домашніми меблями в Ганнібал, містечко на річці Міссісіпі, за тридцять миль від Флориди. Сему тоді було трохи менше чотирьох років.

Номер слайду 9

Макет будинку, у якому народився Марк Твен. Музей «Історичне місце народження Марка Твена» (Mark Twain Birthplace State Historic Site)Хатина, в якій народився Твен, знаходиться в сучасній будівлі музею, яка також включає публічний читальний зал. У музеї представлені кілька перших видань Твена, рукопис «Пригод Тома Сойєра» та меблі з Коннектикутського будинку Твена. Музей знаходиться поряд із парком Марка Твена на півострові у західній частині штучного озера Марка Твена. Хатину було внесено до Національного реєстру історичних місць у 1969 році.

Номер слайду 10

Все у світі поставлено з ніг на голову. Життя слід було б починати старим, володіючи всіма перевагами старості — становищем, досвідом, багатством, — і кінчати її юнаком, який може всім цим так блискуче насолодитися. А зараз світ улаштований так, що в юності, коли рахунку немає задоволення, які отримуєш на один-єдиний долар, у вас цього долара немає. На старості ж у вас є долар, але вже немає нічого такого, що хотілося б на нього купити. Марк Твен

Номер слайду 11

Державний парк імені Марка Твена (Mark Twain State Park) Державний парк імені Марка Твена - це державний парк в американському штаті Міссурі, що складається з 2775,14 акрів (1123 га), розташований в окрузі Монро. Був заснований у 1924 році та названий на честь знаменитого американського письменника Марка Твена. Парк знаходиться на озері Марка Твена, в парку є місця для відпочинку на воді, пішохідні стежки та кемпінги.

Номер слайду 12

Озеро Марка Твена (Mark Twain Lake) Озеро Марка Твена розташоване в окрузі Раллс, штат Міссурі, та окрузі Монро, штат Міссурі. Воно було створено греблею Кларенс Кеннон, що перекрила солону річку, і розташовано приблизно за 20 миль на південний захід від Ганнібала. Озеро було названо на честь письменника з Міссурі Марка Твена, а частину території навколо нього названо Парком Марка Твена. Поруч із озером знаходиться село Флорида, в якому народився Марк Твен.

Номер слайду 13

Ганнібал (Hannibal) у штаті МіссуріЗнаменитий американський письменник Марк Твен, який об'їздив увесь світ, сказав якось журналісту в далекій Індії: «Усім тим, що складає мою суть, я зобов'язаний маленькому селі в Міссурі на іншому кінці світу».

Номер слайду 14

Невелике американське місто Ганнібал (або Ханнібал) знаходиться на березі річки Міссісіпі. Тут донині зберігся будинок, у якому хлопчиськом грав Марк Твен; і печери, які він досліджував у дитинстві і які потім були описані у знаменитих «Пригодах Тома Сойєра» та «Пригодах Гекльберрі Фінна». Найкращі спогади Семюеля про дитинство пов’язані саме із цим містечком, яке він називав «раєм для хлопчаків»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Ганнібал або Ханнібал (Hannibal) - місто недалеко від кордону округів Меріон і Роллс у штаті Міссурі в США. Населення міста, за даними перепису 2010 року, складало 17 606 осіб. Поселення Ганнібал було засноване в 1819 Мозесом Бейтсом і названо на ім'я бухти Ганнібал (зараз відомої як Ведмежа бухта). Ім'я походить від героя стародавнього Карфагена, Ганнібала. У 1830 році в селищі жило всього 30 жителів, але завдяки залізницям та річці Міссісіпі до 1850 населення міста досягло 2020 осіб. У 1845 році Ганнібал набув статусу міста.

Номер слайду 18

Домашній музей дитинства Марка Твена.Історичний район. Шопінг – їдальня-проживання. Пам’ятки-тури-вистави

Номер слайду 19

Початок туру тут

Номер слайду 20

Будинок дитинства Марка Твена розташований за адресою: Хілл-стріт, 206-208 в Ганнібалі, штат Міссурі. Сім'я Клеменсів жила тут близько десяти років, приблизно з 1843 по 1853 рік. Будинок змінив на своєму віку не одного господаря — тепер лише частина цілого комплексу, де впритул прилягають один до одного ще чотири-п'ять його двійників. В одному з них, на другому поверсі, містився кабінет Джона Маршалла Клеменса, батька письменника.

Номер слайду 21

Одяг хлопчиків та дівчаток часів Клеменса.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Поруч із будинком — знаменитий «паркан Тома Сойєра» — точна копія того, що колись стояв на цьому місці, і який так спритно і швидко за допомогою інших хлопців пофарбував хитрун Том на подив тітки Поллі. Про все це можна прочитати на спеціальній дошці, прикріпленій до «унікального» паркану.

Номер слайду 25

Том Сойєр – найвідоміший американський хлопчисько в історії Америки. Хлопчисько, який навіть фарбування паркану – нудну і важку роботу – перетворив на веселу розвагу для тисяч американських підлітків, які приїжджають у портове місто Ганнібал на березі Міссісіпі. Тут щороку з 4 по 7 липня – проходить «Фестиваль Тома Сойєра», а його родзинка – це чемпіонат Америки з фарбування парканів. Учасникам має бути не менше восьми і не більше тринадцяти років. Переможець визначається за трьома категоріями: костюм Тома Сойєра, забіг на швидкість до паркану, і, звісно, швидкість і якість фарбування. Крім того, У Ганнібалі проходять театральні вистави, змагання з волейболу в бруді, змагання дітвори на найбільш жваву жабу, яку можна взяти напрокат і забіги у мішках для дівчаток, але цвях програми – це таки змагання з фарбування парканів серед хлопчиків. Ось він який – Ганнібал – місто Тома Сойєра, Гека Фінна і Марка Твена

Номер слайду 26

1937 року, через двадцять сім років після смерті письменника, в будинку було відкрито музей Марка Твена. До старої будівлі прибудували флігель, де розмістили експонати — листи, фотографії, особисті речі письменника, видання його творів багатьма мовами. До цього існував так званий тимчасовий музей, організований для відзначення століття від дня народження Марка Твена.

Номер слайду 27

У будинку сімейства Клеменсів інтер’єр дуже простий і строгий. З маленької «спальні Тома Сойера» на другому поверсі можна побачити вікно, через яке Том утік уночі, почувши умовний свист Гека.

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Під час своєї подорожі Америкою письменники І. Ільф та Є. Петров побували в Ганнібалі. Вони ще застали в живих двох стареньких — далеких родичок родини Клеменсів. У двох тісних і запорошених кімнатах першого поверху стояли крісла з пружинами, що вилізли назовні, і стовпчики з фотографіями. З благоговінням показали їм крісло, де ніби любила сидіти тітка Поллі, і віконце, в яке вискочив кіт Пітер після того, як Том Сойєр дав йому касторки, і, нарешті, стіл, навколо якого сиділа вся родина, коли всі думали, що Том потонув, а він тим часом стояв поруч і підслуховував.

Номер слайду 30

Семюел Клеменс (Марк Твен) у дверях свого будинку в Ганнібалі. 12 травня 1902 року

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Будинок Хоукінсів, дочка яких Лора стала прототипом Беккі Тетчер. Будівля, яка тепер називається «Будинком Беккі Тетчер», була викуплена музеєм у приватної особи у 2001 році.

Номер слайду 34

Друзі дитинства Марка Твена. Стоячи - Новал [тобто Норвал] Л. Брейді, 82 роки. Син Джеймса Брейді, першого мера Ганнібала. Доктор Б. К. Стівенс, 85 років.  Дж. Л. Робардс, 84 роки.  Сидячи – Мозес Д. Бейтс, 84 роки. Син Мозеса Д. Бейтса, засновника Ганнібала. Місіс Елізабет Фрейзер, 84 роки. «Справжня Беккі Тетчер». Т. Г. Дулані, 81 рік. Авторське право на фотографію: Жан і Хел Фрейзер, Ганнібал, Міссурі. 

Номер слайду 35

Музей Галерея Марка Твена в ГаннібаліУ центрі Ганнібала, що збігається з центром Твенленда (Mark Twain Boyhood Home and Museum), знаходиться музей Галерея Марка Твена.

Номер слайду 36

Номер слайду 37

У музеї зібрані прижиттєві видання книг, стародавня (тоді, звичайно, абсолютно нова і взагалі велика рідкість) друкарська машинка, що належала письменнику, страховий поліс, численні особисті речі, скринька, яку Твен зробив в Італії в подарунок дружині Олівії. Відвідувачі можуть почути справжній гудок пароплава, коли дивляться на річку Міссісіпі. У музеї також проводяться регіональні мистецькі та туристичні виставки. Щороку музей відвідують тисячі відвідувачів.

Номер слайду 38

У музеї є багато інтерактивних експонатів, включаючи копії диліжансу та річкового плоту. Фото маленького сина Ленгдона

Номер слайду 39

Посмертна маска маленького сина Ленгдона ( помер від дифтерії у віці 19 місяців )

Номер слайду 40

Мантія почесного доктора Оксфорда

Номер слайду 41

Відомий білий піджак Марка Твена

Номер слайду 42

На чистих вуличках Ганнібала з бруківками замість сміттєвих урн стоять дерев'яні

Номер слайду 43

Обідня зона Марка Твена

Номер слайду 44

У Ганнібалі можна відвідати два ресторани – «Марк Твен» і «Клеменс»

Номер слайду 45

Меморіальний маяк Марка Твена в ГаннібаліМістечко Ганнібал знаходиться на березі річки Міссісіпі та розташоване на кількох пагорбах. На вершині одного з них знаходиться дерев'яний маяк, який має ім'я знаменитого письменника. Меморіальний маяк імені Марка Твена був збудований у 1933 році і запалювався тричі президентом Франкліном Рузвельтом, президентом Джоном Кеннеді та президентом Біллом Клінтоном.

Номер слайду 46

Якщо піднятися сходами до маяка, то з вершини пагорба добре видно все місто.

Номер слайду 47

Меморіальний міст Марка Твена (Mark Twain Memorial Bridge) Початковий міст (також званий меморіальним мостом Марка Твена) був відкритий в 1936 президентом Франкліном Д. Рузвельтом і знаходився біля підніжжя Кардіффського пагорба, згадуваного в «Пригодах Тома Сойєра і Гекльберрі Фінна». Шосе перетинав пішохідний перехід, який поєднував будинок дитинства Твена з маяком на вершині пагорба.

Номер слайду 48

Пароплав «Марк Твен» на річці МіссісіпіМарк Твен у молодості був лоцманом на пароплаві, що ходив річкою Міссісіпі. Пізніше у своїх мемуарах він зізнавався, що із задоволенням присвятив би такому заняттю все своє життя, якби не розпочалася Громадянська війна, яка поставила хрест на приватному судноплавстві. У своїх творах Твен повідав світові про особливості професії лоцмана, стверджуючи, що «справді все землі суєта суєт, крім лоцманської справи». Ходіння по Міссісіпі подарувало письменнику і чимало зустрічей з цікавими людьми, які згодом стали колоритними персонажами його творів.

Номер слайду 49

В даний час по Міссісіпі ходить екскурсійне судно «Марк Твен», стилізований під старий річковий пароплав «Велика Міссурі», що згадувався в книгах Твена. Її прихід у Ганнібал за часів дитинства та юності Твена миттю перетворював усе місто. У своїй книзі «Старі часи на Міссісіпі» Марк Твен докладно описав пароплав «Велика Міссурі»: «Довгий і гостроносий, він витончений і акуратний. У нього дві високі химерні труби, і між ними висить позолочена емблема. Ошатна лоцманська рубка, вся засклена, із золоченими прикрасами, височить за ними над верхньою палубою. Кожухи над колесами розписані, і золоті промені розходяться над назвою пароплава. Усі три палуби оточені білими чистими поручнями; гордо в'ється прапор на флагштоку». Варто зазначити, що вперше один із річкових пароплавів на Міссісіпі був названий ім'ям Марка Твена ще за життя письменника.

Номер слайду 50

Географія мандрів Марка Твена була навдивовижу широкою: Сент-Луїс, Нью-Йорк, Філадельфія, Цинциннаті, Новий Орлеан.

Номер слайду 51

Двогодинна прогулянка на пароплаві «Марк Твен» по Міссісіпі. Уся публіка виходить на палубу, щоб послухати оркестр, який грає сумно-гарний блюз Великої Могутньої Американської Річки, яку індіанці називають «Великою рікою». Подорож нею здатна перемістити людину в часі: побачити давню Америку дозволяє справжній колісний пароплав, який Марк Твен називав «Весільним пирогом». На його палубі, абсолютно несвідомо, очі починають виглядати Томаса Сойєра і Гекльберрі Фінна. І пейзажі біля берегів, там, де їх не торкнулася цивілізація, дуже сприяють подібним очікуванням.

Номер слайду 52

Номер слайду 53

На березі Міссісіпі стоїть пам'ятник юному Марку Твену.

Номер слайду 54

Вигляд на річку Міссісіпі. В овалі – лоцман Біксбі у старості.

Номер слайду 55

Печера Марка Твена (Mark Twain Cave), яку виявлено у 1819 р. Печера Марка Твена (спочатку Печера Мак Дауелл) знаходиться недалеко від Ганнібала, штат Міссурі, США. Це найстаріша екскурсійна печера, в якій проводять тури безперервно з 1886 року. Разом із прилеглою печерою Камерона, вона стала зареєстрованою Національною природною пам'яткою у 1972 році, з формулюванням «Винятково гарні приклади підземного лабіринту». Печера Марка Твена під назвою «Печера Макдугала» відіграє важливу роль у романі «Пригоди Тома Сойєра», написаному в 1876 році.

Номер слайду 56

Весь печерний комплекс знаходиться у приватній власності сім'ї Коулберд, нащадків судді Кемерона. У печерний комплекс включені Печера Марка Твена та Печера Кемерона, наметовий табір, сувенірний магазин, магазин свічок та виноробня. Відвідувачам пропонують вирушити на 60-хвилинну екскурсію печерою Марка Твена. Вартість вхідного квитка: від 2 до 10 доларів – дитячий, 16 доларів – дорослий. Печера Марка Твена дуже популярна у романтично налаштованих мешканців Ганнібала. Під склепіннями печери часом навіть проводяться весільні церемонії, для яких виділено спеціальне місце з табличкою «Кут для весіль»

Номер слайду 57

Вхід, побудований у 1890 році

Номер слайду 58

Номер слайду 59

Печери, у яких заблукали діти і де ховав золото Індіанець Джо

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Номер слайду 62

На цій фотографії зображено передбачувану схованку розбійника Джессі Джеймса в печері Марка Твена поблизу Ганнібала. Фотографію зроблено 4 липня 2012 року. Надано Фібі Оуенс через Flickr. 

Номер слайду 63

Забитий дошками вхід Discovery до печери Марка Твена поблизу Ганнібала

Номер слайду 64

Старий знак, намальований прямо на скелі, що вказує шлях до джерела в печері

Номер слайду 65

Бронзовий пам’ятник Тому та Геку. 1926 р. Скульптор Ф. Хібард. Ганнібал (штат Міссурі, США)Два босоногих хлопчаки в подертих штанях весело крокують назустріч пригодам !

Номер слайду 66

Бронзова статуя цим бешкетникам біля основи Cardiff Hill стоїть на початку Main Street – головної дороги міста на початку шляху. Том Сойєр у капелюсі та з палицею в руці і Гек Фінн в кепці, а на його плечі – палиця з торбинкою. Вони ніби зібралися на пошуки чергової пригоди, а Марк Твен нагадує всім нам услід: «Не розлучайтеся з ілюзіями. Без них ваше життя перетвориться на сумне існування».

Номер слайду 67

Ганнібал2017 р.

Номер слайду 68

Гугл дудл на честь 176-річчя Марка Твена. Пошукова система Google регулярно змінює свій логотип на яскраву ілюстрацію – дудл. Найчастіше це картинки, приурочені до свят, значимих дат знаменитих людей та важливих подій: на один день вони замінюють звичний для користувача логотип із різнокольорових літер. Слово «doodle» англійською означає «легкий скетч або малюнок». 30 листопада 2011 на головній сторінці пошукача з'явився дудл на честь 176-річчя знаменитого американського письменника Марка Твена. Він являє собою Тома Сойєра, Бена Роджерса та інших хлопчаків із відомої сцени «Пригод Тома Сойєра»

Номер слайду 69

«Дружба — це таке святе, солодке, міцне і постійне почуття, що його можна зберегти на все життя, якщо, звичайно, не намагатися просити грошей у борг»."Банкір - це людина, яка позичить вам парасольку в сонячну погоду і відбере її в той самий момент, коли починається дощ".«Шум ще нічого не доводить. Буває, що курка, яка знесла яйце, кудахче так голосно, наче знесла цілу планету».«Військовий міністр живе так економно, що зумів за рік накопичити дванадцять тисяч доларів при платні у вісім тисяч».«Пишіть безкоштовно доти, доки хтось не запропонує вам плату за ваші писання. Якщо протягом трьох років вам не запропонують ні цента, то вам краще зайнятися чимось іншим».«Не розлучайтеся з ілюзіями. Без них життя ваше перетвориться на сумне існування».  

Номер слайду 70

Використані джерела: Марк Твен 12- томне зібрання творів. 12 том «Автобіографія». - Художня література ,1961р. Жзл. М. Мендельсон. Марк Твен. Молода гвардія.1958 р. Ганнібал (Hannibal) у штаті Міссурі: https://mark-twain.ru/po-sledam-marka-tvena/gannibal-hannibal-v-shtate-missuri | Марк Твен«МОЇ КНИГИ – ВОДА…»: до 180-х роковин від дня народження Марка Твена:мультимедійна виставка:https://library.vspu.edu.ua/vistavki/tven/tven.htm. Мандрівки місцями письменників: Будинок-музей Марка Твена в Гартфорді:https://library.vspu.edu.ua/vistavki/tven/tven.htm. Смерть Сюзі та вихід із кризи (1896—1899): https://mark-twain.ru/biografiya/smert-sjuzi-i-vyhod-iz-krizisa | Марк Твен. Державна науково-технічна бібліотека України http://dntb.gov.ua/Марк Твен : https://mark-twain.ru/https://commons.wikimedia.org/wiki/Category: Mark_Twain_Cave. Одна унція золотої медалі Марка Твена 1981 року

pptx
Додано
18 лютого
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку