Презентація "Математика в професії кухаря" ( до розробки позакласного заходу в рамках одного класу)

Про матеріал
Презентація містить прикладні задачі для учнів 10 класу, створена для використання у позакласній роботі).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Математика в професії кухаря

Номер слайду 2

Розминка Задача 1. Про молоду людину, яка не має ніякого життєвого досвіду, кажуть «від горщика два вершка». Яка висота такої людини, якщо висота горщика дорівнює 25 см? Задача 2. Про далекоглядну, уважну людину від якої нічого не можливо приховати, кажуть «на три аршини в землю бачить». Як це глибоко?

Номер слайду 3

Відношення. Пропорція

Номер слайду 4

Задача 1. Млинці готують з прісного рідкого тіста при співвідношенні борошна і води 1 : 2,5. Скільки води треба взяти, якщо маємо 3,5 кг борошна?

Номер слайду 5

5:3:12=розпушувач Задача 2

Номер слайду 6

Задача 3. Приготуємо голубці. На 21,5 г відвареного рису треба взяти 63 г фаршу. Скільки фаршу треба взяти на 2 кг відвареного рису?

Номер слайду 7

Відсотки Задача 1. Маса нечищеної цибулі 50 кг, маса після – 43 кг. Знайдіть відсоток відходів і порівняйте з нормою. Норма відходів: цибуля ріпчаста – 16%, зелена – 20%. Задача 2. Практична робота. Почистити картоплю, попередньо її зваживши. Знайти кількість відходів у грамах. Обчисліть відсоток відходів та порівняйте з нормою (норма на січень – 30 %).

Номер слайду 8

Площа круга Назва «piazza» походить від двох термінів - piazza та piatto, що в перекладі означає тарілка й площа.  

Номер слайду 9

Задача 1. Піца діаметром 30 см коштує стільки, скільки дві піци діаметром 20 см. Що вигідніше купити – одну велику чи дві маленькі піци?

Номер слайду 10

Об’єми циліндра та конуса Геометричні форми нарізки: кубики брусочки кульки кружечки кільця та на півкільця циліндри сектор геометричні форми м’яса форми для випічки або для приготування страв.

Номер слайду 11

Формули

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Задача 1 (для І групи). Циліндрична форма має діаметр 20 см і висоту 6 см. В неї кладуть 1 л тіста, об’єм якого при випіканні збільшиться у 1,5 рази. Чи не буде тісто вилазити через край? Задача 2 (для ІІ групи). Каструля циліндричної форми (твірна 50 см, діаметр 40 см). Чи можна приготувати 300 порцій по 200 г кип’яченого молока, якщо при кип’ятінні об’єм молока збільшується в 1,2 рази?

Номер слайду 14

Задача 3. Визначте об’єм наповнювача для вафельного ріжка конічної форми, діаметр основи верхньої частини якого 6 см, а твірна 15 см? Скільки наповнювача потрібно для приготування 20 ріжків?

Номер слайду 15

Задача 4. Розлити 1л фруктового мусу в конічні бокали висотою 9 см і діаметром основи 8 см. Скільки бокалів потрібно?

Номер слайду 16

Рефлексія Я переконався… Мені сподобалось… Мені не сподобалось… Дякую за співпрацю!

ppt
Додано
6 лютого 2022
Переглядів
1449
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку