Презентація "Материки та океани як об'єкти вивчення регіональної географії"

Про матеріал
Презентація до уроку з географії в 7 класі на тему "Материки та океани як об'єкти вивчення регіональної географії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Материки і океани як об’єкти вивчення регіональної географії. Джерела вивчення і дослідження материків та океанів. Географія 7 клас. Автор: вч. геог. Шевченко В.І.

Номер слайду 2

На фізичній карті світу ми бачимо великі площі суходолу різної форми, розмірів і конфігурацій. Це материки, що омиваються водами Світового океану. У курсі географії материків та океанів вивчатиметься природа нашої планети в цілому, її материки й океани, країни та народи, їхні звичаї, традиції, господарство, побут і дозвілля.

Номер слайду 3

Ви дізнаєтесь;Коли і як заселялися материки й острови, які народи та етноси там мешкають

Номер слайду 4

Як люди відкривали й освоювали різні куточки планети, який рельєф у материків і дна океану, де й чому клімат вологий чи сухий, чому утворилися пустелі та великі масиви лісів, що таке природні комплекси, які закономірності їх розміщення, як використовуються природні ресурси, якими видами господарської діяльності займаються люди.

Номер слайду 5

Інформація про Світовий океан дасть змогу краще зрозуміти його роль у формуванні особливостей природи материків і в розвитку господарства населення Землі

Номер слайду 6

Природа та людина тісно взаємопов’язані. Під впливом господарської діяльності населення відбуваються зміни в різних куточках планети, і не тільки на материках, а й на дні морів та океанів. Ці зміни часто погіршують стан природи, зменшують її багатства, є несприятливими для життя людини, її здоров’я, відпочинку й господарської діяльності. Тому так важливо знати та розуміти всі процеси, що відбуваються на Землі. Географічні знання необхідні й для того, щоб передбачити та спрогнозувати наслідки діяльності людини, її впливу на природу.

Номер слайду 7

Знання про Землю накопичувались, її природу, населення та його господарську діяльність накопичувались протягом тисячоліть. Завдяки дослідженням багатьох сміливих мандрівників і вчених-географів поступово виникла загальна картина сучасного світу. Учені створювали енциклопедії, довідники, підручники, складали карти, відкривали нові землі, розповідали про життя народів світу.

Номер слайду 8

Первинну географічну інформацію збирали завдяки основним методам дослідження – спостереженням та вимірюванням. Цими методами користуються під час експедицій і безпосереднього перебування біля об’єкта дослідження. Часто їх проводять на науково-дослідних кораблях і експедиційних маршрутах. На основі отриманої первинної інформації створюють моделі, макети форм рельєфу, циклонів і антициклонів, природних комплексів тощо.

Номер слайду 9

Описи – це вторинна інформація. Нині функцію опису виконують різноманітні відео- та аудіозаписи (кіно, відео, радіо, телебачення тощо). Новим джерелом вторинної географічної інформації є географічна інформаційна система (ГІС). Через комп’ютерні програми відбувається читання інформації, її аналіз і випуск зібраної географічної інформації.

Номер слайду 10

Нині Землю вивчають із космосу за допомогою автоматичних станцій, штучних супутників, геофізичних ракет. Багато автоматичних станцій відправлено на інші станції для вивчення їх природи. Створюються міжнародні наукові експедиції, відбувається обмін науковою інформацією між ученими різних країн.

Номер слайду 11

Сучасна географія володіє інформацією про минуле нашої планети, про особливості будови й розвиток кожної геосфери, про компоненти природи, їх взаємозв’язки, які в наш час перебувають під впливом діяльності людини.

Номер слайду 12

Домашнє завдання: Опрацювати §1 Заповнити поля на фото

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коваленко Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 січня 2023
Переглядів
1783
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку