Презентація Майстер клас "Формування орфографічної грамотності молодших школярів"

Про матеріал

Цю презентацію можна використати і на майстер класі з вчителями початкових класів чи вчителями української мови, а також можна використати окремі вправи на уроках української мови для формування орфографічної грамотності чи попередженню помилок.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

м. Ужгород Формування орфографічної грамотності молодших школярів. Підготувала: Биркович Вікторія Іванівна. УЗОШ №9

Номер слайду 2

Не помиляється лише той, хто нічого не робить. Але й нічого не робити — помилка. Еміль Кроткій

Номер слайду 3

Орфографія – це система правил правопису, тобто нормативного, обов’язкового для всіх написання слів. Граматика – наука про закономірності будови і форми слів, словосполучень і речень. Орфограма – це написання, що відповідає правилу орфографії і вимагає застосування цього правила.

Номер слайду 4

Причини появи помилок: наше письмо супроводжує внутрішнє мовлення; невміння виділяти орфограми на письмі; невміння співвідносити звуковий склад слова буквеним позначенням;відсутність теоретичних знань; розрив між теоретичними знаннями та вміннями й навичками; низький рівень навички читання; неуважність.

Номер слайду 5

Формування орфографічної грамотності Попередження помилок. Робота над помилками

Номер слайду 6

Робота над помилками. ГруповаІндивідуальна. Робота над типовими помилками. Робота за пам’яткою

Номер слайду 7

Види помилок. ЛексичніГраматичніСтилістичніПунктуаційніОрфографічні

Номер слайду 8

Орфографічні помилки Неправильно написане слово або сполучення слів; Неправильний перенос у наступний рядок; Неправильно скорочене слово.

Номер слайду 9

Кодування. Виправити помилки, використовуючи крейду різних кольорів. Сторічя, стіль, прозьба, віла, философ, вічливість, діленя, сітуація, військомат. (Відповідь: числівник.)Вправи для попередження орфографічних помилок

Номер слайду 10

Розминки: словниковий диктант на задану орфограму; складання орфографічної схеми; пояснювальний диктант; робота із зошитом орфограм; взаємодиктант, творчий диктант.

Номер слайду 11

Лексичні помилки: ужите не те слово; ужите зайве слово; невиправдано повторюється схожі слова чи речення; вжиті російські слова замість українських.

Номер слайду 12

Перекладіть українською мовою вирази: На будущей неделе — на тому тижні; на следующий день — наступного дня; без отказа — безвідмовно;Вправи для попередження лексичних помилок

Номер слайду 13

керівник брати участь митниця їдальня наступний керуючий приймати участь таможня столова слідуючий. Запишіть слова у дві колонки: правильне неправильне вживання вживання

Номер слайду 14

пояснити значення слів; дібрати синоніми, антоніми; пояснити значення фразеологізмів; перекласти з російської мови; створити мовленнєву ситуацію. Розминки:

Номер слайду 15

Граматичні помилки: неправильно утворене слово; слово вжите не в тій формі; неправильно побудоване речення.

Номер слайду 16

Допишіть правильні закінчення слів Будь господар., св.. слов.. . Від меч., ран., загоїться, а від лих., слов.. — ніколи. Краще переконувати слов.., ніж кулак.. . Від тепл.. слов., і лід розмерза..ся.

Номер слайду 17

Розминки: знайти відповідну граматичну форму; утворити задану граматичну форму; виправити помилки; перевірити знання за схемою.

Номер слайду 18

Стилістичні помилки: ВИКОРИСТАНІ МОВНІ ЗАСОБИ НЕ ВІДПОВІДАЮТЬ СТИЛЮ ВИСЛОВЛЮВАННЯ ЧИ ПОРУШУЮТЬ ЗАКОНИ МЕЛОДІЙНОСТІ

Номер слайду 19

Знайдіть і виправте у реченні стилістичні помилки1. Земля – планета, що кружляє навколо Сонця. 2. Великим кострубатим дубам було байдуже, що ішли опади у вигляді снігу. 3. При низькій температурі пара перетворюється у невеликі кристали льоду і утворює казкові сніжинки. 4. Мій олівець зламаний і тому, на жаль, не працює.

Номер слайду 20

редагувати речення; створити зв’язне висловлення на задану тему; вводити мовні штампи у текст; працювати з паронімами; перекласти з російської мови. Розминки:

Номер слайду 21

Пунктуаційні помилки: неправильно розставлені розділові знаки; не поставлено потрібних розділових знаків; поставлено зайві розділові знаки.

Номер слайду 22

Вправи: Розставте розділові знаки в прислів'ях та приказках, поясніть пунктограми. Як добрий став риба буде а стече став болото буде. У клітці є пити їсти і хороше сісти але немає волі.

Номер слайду 23

самодиктант; графічний диктант; складання речень за схемами; пояснювальний диктант; схематичне оформлення пунктограм; робота з зошитом пунктограм. Розминки:

Номер слайду 24

Будьте терпиміші до чужих помилок!

Номер слайду 25

Дякую за увагу !З В.І.

pptx
Додано
20 лютого 2018
Переглядів
3155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку