Презентація "Майстерність педагогічного спілкування"

Про матеріал
Презентація підготовлена для засідання методичної комісії, де розглядається питання педагогічного спілкування. Вид засідання: школа професійної майстерності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстерністьпедагогічногоспілкування. Школа професійної майстерності

Номер слайду 2

Найяскравіше особистість розкривається у спілкуванні. «Скажи мені що-небудь, щоб я тебе побачив», — звертався давногрецький філософ Сократ до своїх учнів. У всі часи вчителя-майстра вирізняє вміння налагоджувати педагогічне спілкування з учнями та колегами, досягати взаєморозуміння з ними та вести за собою. Педагогічне спілкування — це форма комунікативної взаємодії вчителя з учнями, їхніми батьками, колегами, у якій реалізуються наперед визначені педагогічні функції та яка спрямована на інтелектуально-­особистісне зростання учнів. Найважливішою складовою вербальних засобів зовнішньої педагогічної техніки є здатність учителя організувати ефективне педагогічне спілкування. Адже у процесі спілкування проявляються професіоналізм учителя, його педагогічна майстерність і педагогічний артистизм.

Номер слайду 3

Загальні принципи оптимізації спілкування з учнями. Так, педагог має:заходити до аудиторії бадьорим, упевненим, енергійним демонструвати готовність до спілкування створювати у класі необхідний емоційний настрій здійснювати органічне керування власним самопочуттям та спілкуванням проявляти гнучкість, оперативність, правильно добирати методику впливу на учнів.

Номер слайду 4

До засобів педагогічного спілкування ставляться такі вимоги: до вербальних — мова має бути яскрава, образна, педагогічно доцільна до невербальних — міміка повинна бути енергійною, виразною; пантоміміка — пластичною й адекватною жестикуляції.

Номер слайду 5

Стилі педагогічного спілкування спілкування-співтворчість: вирішальним є активно-позитивне ставлення до учнів, захопленість справою, що передається учням. Здебільшого за таким учителем учні «ходять по п’ятах», адже він наповнює їхнє життя радістю, почуттям гордості за власні успіхи .спілкування-дружба: демонстрація вчителем такого ставлення до учнів є запорукою успішної взаємодії. Цей стиль базується на особистісному позитивному сприйнятті учнями особистості вчителя, який виявляє до них повагу та приязнь. Проте вчителю завжди варто враховувати, що дружні взаємини в жодному разі не мають перетворитися на панібратство.

Номер слайду 6

Стилі педагогічного спілкуванняпрод. спілкування-дистанція: під час такого спілкування в учителя в цілому відмічають позитивне ставлення до дітей, але організація діяльності тяжіє до авторитарності, що знижує загальний творчий рівень спільної з учнями роботи. спілкування-залякування: негативний стиль педагогічного спілкування, до якого здебільшого вдаються педагоги, які не вміють організувати спільну творчу діяльність. За умов такого стилю спілкування жорстка регламентація взаємодії учасників педагогічного процесу руйнує творчу атмосферу.

Номер слайду 7

Стилі педагогічного спілкуванняпрод. спілкування-загравання: до цього стилю зазвичай вдаються малодосвідчені вчителі під час роботи з «важкими» учнями. Щоб уникнути складних ситуацій на уроці, їм ставлять спрощені запитання та пропонують нескладні завдання, невмотивовано хвалячи їхні відповіді. ОТЖЕ:стиль педагогічного спілкування, який основується на індивідуальних, зокрема психологічних, особливостях вчителя, водночас відображає рівень його професіоналізму.

Номер слайду 8

Правила педагогічного спілкування Моделюйте спілкування не «від себе», а від учнів, їхніх запитів та потреб. Орієнтуйте своє педагогічне мовлення на конкретного учня, а не на абстрактну групу. Використовуйте різні види і моделі спілкування. Постійно враховуйте психологічній стан кожного учня і колективу в цілому. Намагайтеся зрозуміти настрій аудиторії і на цій основі моделюйте спілкування. Постійно аналізуйте свої дії та вчинки. Умійте слухати учнів, зважайте на їхню думку. Будьте ініціативним у спілкуванні. У процесі спілкування враховуйте стать вихованців.

Номер слайду 9

Правила педагогічного спілкування (прод.) Якомога частіше усміхайтеся, це викликає позитивні емоції. Частіше висловлюйте схвалення, заохочення. Ураховуйте соціально-психологічне зростання учнів. Ураховуйте індивідуальні особливості, темперамент та характер учнів. Окремо обдумайте характер спілкування із важковиховуваними учнями. Уникайте штампів, постійно шукайте нові форми, засоби і методи роботи. Долайте негативні установки щодо конкретного учня.

Номер слайду 10

Правила педагогічного спілкування (прод.) Уникайте абстрактної критики, оскільки це породжує опір. Уникайте конфліктних ситуацій. Не принижуйте гідності своїх вихованців. Не залишайте поза увагою «незручних» учнів. Спілкування має бути систематичним. Не зловживайте своїми перевагами керівника-учителя.

Номер слайду 11

Ораторське мистецтво і риторика в педагогічному спілкуванні Шість вимог до успішного оратора:ерудиція, енергія, емоційність, експресивність, етика,естетика.

Номер слайду 12

Найважливішою якістю оратора є ерудиція. Тут актуальним стає відоме правило: «Треба знати небагато про багато чого і багато про небагато чого». Тобто ерудиція — це знання про предмет, а також загальнокультурний рівень оповідача. Вирізняють такі три виміри ерудиції: глибина (проникнення до витоків знань із предмета) ;широта (охоплення суміжних галузей знань) ;достовірність (відповідність знань новітнім досягненням науки).

Номер слайду 13

Емоційність ораторапроявляється в його здатності захоплювати слухачів, змушувати їх переживати те, про що йдеться. Слова, що не викликають в аудиторії образів, стомлюють. Також слід ураховувати, що емоційній виразності мовлення найбільше сприяють дієслова. Виразність мовлення, його образність, уміле і доцільне використання стилістичних та риторичних засобів, як-от приказок, прислів’їв, афоризмів, цитат тощо — складові експресивного ораторського виступу.

Номер слайду 14

Ураховуємо характеристики учня Основою педагогічного процесу є особистість учня. Тож організовуючи педагогічне спілкування, учителеві насамперед необхідно враховувати особистісні якості учнів. Наприклад, яким чином можуть поводитися учні різного темпераменту в запропонованих обставинах.

Номер слайду 15

Педагогу необхідно уважно придивлятися до кожного учня, вивчати його особистість, перевіряти будь-яку інформацію, пов’язану з ним, та переоцінювати внутрішні установки — тільки за таких умов він зможе побудувати з учнями справжнє, дієве, педагогічно доцільне спілкування.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шевченко Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 червня 2020
Переглядів
6432
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку