Презентація "Механічні коливання та хвилі"

Про матеріал
У даній презентації розглядаються такі питання: коливання, хвиля, види хвиль, математичний маятник, пружинний маятник, формули для обчислення фізичних величин, що характеризують коливальний рух.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Коливаннями або коливальними рухами називають такі види механічного руху чи зміни стану системи, які періодично повторюються в часі, наприклад, механічні коливання тіла на пружині, коливання маятників, коливання струн, вібрації фундаментів будівель, електромагнітні коливання в коливальному контурі. За фізичною природою коливання поділяють на механічні та електромагнітні, за характером коливань - на вільні, вимушені та автоколивання. Хоча коливання досить різноманітні за своєю фізичною природою, але вони мають спільні закономірності й описуються однотипними математичними методами. Механічні коливання - періодичне зміщення тіла то в один, то в другий бік відносно положення рівноваги. Механічна система, в якій одне або декілька тіл можуть здійснювати коливальні рухи, називають коливальною системою.

Номер слайду 3

Коливання, які відбуваються лише під дією внутрішніх сил, називають вільними. Щоб система виконувала ці коливання, треба вивести тіло з положення рівноваги, тобто надати коливальній системі енергію. При цьому рівнодійна всіх сил, що діють на тіло, має бути відмінною від нуля і спрямованою до положення рівноваги, в якому рівнодійна дорівнює нулю. Вільні коливання виникали б, якби не було впливу зовнішніх сил. Цього досягти неможливо, тому вільні коливання це абстракція. Вони з часом стають затухаючими. Виникла потреба в коливаннях під дією зовнішньої сили, що періодично змінюється, такі коливання називають вимушеними. Ці коливання здійснюють поршні в циліндрах двигунів, голка швацької машини тощо. Ще одним видом незагасальних коливань є автоколивання. Це коливання, які підтримуються внутрішніми джерелами енергії системи, коли не діє зовнішня періодична сила. Наприклад, настінний годинник з маятником або наручний механічний годинник - це механічні автоколивальні системи. Коливання називають періодичними, якщо значення фізичних величин, які змінюються в процесі коливань, повторюються через однакові проміжки часу. Найпростішим прикладом періодичних коливань є гармонічні коливання, під час яких фізична величина змінюється з плином часу за законом x = Asinωt, або x = Acosωt, де x – коливання в момент часу t; А – амплітуда; ω – циклічна частота.

Номер слайду 4

Мінімальний проміжок часу Т, через який повторюється певне значення змінної величини, що характеризує коливальну систему, називають періодом коливань. Або ж простіше: період - це час одного повного коливання. Якщо за час t відбулося N коливань, тоді:      Величину, обернену до періоду коливань Т, називають частотою коливань n :      У теорії коливань часто користуються циклічною частотою (w) - величиною, яка показує скільки коливань здійснює маятник за 2π секунд. У СІ її вимірюють у герцах (Гц). Між частотою і циклічною частотою існує зв'язок: Амплітуда - найбільше відхилення від положення рівноваги. Якщо колива-ння незатухаючі, то амплітуда не змінюється.

Номер слайду 5

Математичним маятником називають матеріальну точку, підвішену на невагомій і нерозтяжній нитці. Це ідеальна коливальна система. Якщо подібний маятник не можна вважати матеріальною точкою або не можна знехтувати вагою тіла і розтягом підвісу, то маятник називають фізичним. Такий маятник коливається подібно до математичного. Період коливань математичного маятника:

Номер слайду 6

Пружинний маятник – коливальна система, яка являє собою тіло,закріплене на пружині. Період коливань пружинного маятника:

Номер слайду 7

Резонанс — явище сильного зростання амплітуди вимушеного коливання у разі, коли частота зовнішньої сили збігається з власною частотою коливань. До явища резонансу вдаються водії й пасажири транспорту, який загруз у снігу чи на мокрій ґрунтовій дорозі. Щоразу коли не очікується швидке прибуття рятівних засобів, вони, розгойдуючи машину, прагнуть прикладати зусилля в такт з власною частотою коливань машини за даних умов, тобто прагнуть ввести коливання машини в резонанс, оскільки амплітуда коливань при цьому буде максимальною.

Номер слайду 8

Хвилі - це розповсюдження коливань в просторі з плином часу. Хвилі можуть мати різну фізичну природу. Пригадаємо, що світло - це електро-магнітна хвиля. Звукові коливання - це коливання частотою від 16Гц до 20000Гц. Звукові хвилі являють собою приклад повздовжньої  хвилі - це така хвиля, в якій частинки коливаються в напрямку поширення хвилі. (наприклад, це звукові хвилі, що розповсюджуються у будь-яких середовищах). Поперечні хвилі - це хвилі, в яких частинки коливаються в напрямку, перпендикулярному до напрямку розповсюдження хвилі(наприклад, хвиля в натягнутому горизонтальному шнурі). Поперечні хвилі можуть розповсюджуватися лише в твердих тілах, а повздовжні - в будь-яких середовищах. Прикладом коливань може слугувати і цвіркіт цвіркуна. У нього на задніх лапках є зубчики, які торкаються країв крилець і при терті об них видають звук.

ppt
Пов’язані теми
Фізика, Матеріали до уроків
Додано
27 січня 2022
Переглядів
2891
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку