Презентація "Метали і неметали"

Про матеріал
Презентація до уроку з теми "Прості речовини. Метали і неметали. МЕталічні та неметалічні елементи." Презентація розповідає про розміш=щення в періодичній системі металічних та неметалічних елементів, надає характеристику фізичних властивостей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

7 клас Хімія. Прості речовини. Метали та неметали. Металічні та неметалічні елементи

Номер слайду 2

Тема уроку: Метали і неметали. Металічні та неметалічні елементи, їх розміщення в періодичній системі. Мета: вдосконалити знання про прості речовини. Завдання:1. Порівняти будову та описати загальні фізичні властивості металів і неметалів.2. Визначити порядок розміщення металічних і неметалічних хімічних елементів в періодичній системі.3. Навчитися визначати положення металічних і неметалічних елементів в періодичній системі.

Номер слайду 3

Проблемні питання:— Чому поділ простих речовин на метали і неметали є умовним? — Чому поділ хімічних елементів на металічні і неметалічні є недосконалим?

Номер слайду 4

Речовини. Прості Складні(Молекулярної і немолекулярної будови)Метали Неметали(За фізичними властивостями)O2 H2 O

Номер слайду 5

Ознайомлення зі зразками металів

Номер слайду 6

Осмій (Os) — найважчий і найдорожчий метал у світі. Невеличка пляшечка з порошком осмію буде важчою за відро з водою! Краї хірургічних інструментів та високоточне вимірювальне обладнання виготовляють з осмію. Метал повністю позбавлений магнітних властивостей. вв. Галій (Ga) — сріблясто-білий м'який метал.

Номер слайду 7

Галій унікальний метал, що плавиться в руках. Температура його плавлення — вона буквально на трохи перевищує кімнатну температуру і становить 29,8 градусів зі знаком плюс. Ртуть (Hg)Галій (Ga)

Номер слайду 8

Срібло (Ag)Золото (Au) Мідь (Сu)

Номер слайду 9

Магній (Mg)Натрій (Na)Калій (K)Літій (Li)Легкі метали

Номер слайду 10

Ознайомлення зі зразками неметалів

Номер слайду 11

Хлор (Cl2) — отруйний газ, жовто-зеленого кольору. Фтор (F2) — отруйний газ, світло-зеленого кольору. Бром (Br2) — червоно-бура рідина з неприємним запахом. Неметали. Cl2 F2 Br2

Номер слайду 12

Йод (І2)Графіт (С) Неметали(Тверді темно-сірі речовини з металічним блиском)Йод при нагріванні утворює фіолетову пару. Процес переходу речовини з твердого агрегатного стану, оминаючи рідкий, в газоподібний, називається — СУБЛІМАЦІЯ. Кремній (Si)Бор (В)

Номер слайду 13

Вуглець (С)Фосфор (Р4)Сірка (S8)Алмаз (С)Алмаз (С)Діамант. Неметали

Номер слайду 14

Порівняння будови і фізичних властивостей металів й неметалів

Номер слайду 15

Метали. Неметали. Немолекулярна будова. Немолекулярна і молекулярна. Тверді, ртуть рідка, галій м'який. Алмаз твердий, бром рідина, хлор, фтор, кисень — гази. Сріблясто-біле і сіре забарвлення, жовте (золото), червонувато-коричневе (мідь). Хлор жовто-зелений, бром червоно-бурий тощо. Мають металічний блиск. Графіт, йод мають металічний блиск. Непрозорі. Алмаз прозорий. Без запаху. Мають характерний запах. Пластичні, ковкі, витягуються у дріт. Непластичні, крихкі. Літій, натрій, калій розчинні у воді. Різна розчинність. Електропровідні і теплопровідні. Графіт електропровідний. Погано проводять тепло.

Номер слайду 16

Умовна діагональ від Бору (5) до Астату (85) поділяє ПЕРІОДИЧНУ СИСТЕМУ на дві частини(H)

Номер слайду 17

(H)Металів у періодичній системі більше ніж неметалів. Неметали обведені чорним кольором

Номер слайду 18

Розглянемо розміщення металічних і неметалічних елементів в довгому варіанті періодичної системи

Номер слайду 19

Деякі назви простих речовин і назви хімічних елементів, з атомів яких вони утворені, співпадають. Але є речовини, назви яких не співпадають. Назва елемента пишеться з ВЕЛИКОЇ літери, а назва простої речовини — з малої!Назва простої речовини. Формула речовини. Назва хімічного елементаводень. Н2 Гідрогенкисень, озон О2, O 3 Оксиген сажа, алмаз, графіт, вуглець. СКарбонхлор. Сl2 Хлорйод. I2 Йодбром. Br2 Броммідь Cu. Купрумзолото. Au. Аурум

Номер слайду 20

Визначення положення металічних і неметалічних елементів в періодичній системіЗавдання. Написати листи хімічним елементам металу та неметалу, але перш за все підпишіть конверт. На конверті вкажіть:1. Прізвище (назва хімічного елемента).2. Ім'я (символ хімічного елемента).3. Вулиця (група, підгрупа).4. Номер будинку (порядковий номер елемента).5. Місто (період).6. Країна (ПСХЕ Д. І. Менделєєва).7. Індекс (відносна атомна маса елемента).

Номер слайду 21

Домашнє завдання- Опрацювати матеріал підручника § 14.- Повторити назви та символи хімічних елементів. - Переписати слайд 15 у зошит та виконати завдання слайду 20.- Повторити матеріал попередніх уроків.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Горовий Іван
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пишна Марина Юліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Savchenok Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
25 листопада 2020
Переглядів
50920
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку