Презентація "Метод проектів, як елемент творчого розвитку дітей"

Про матеріал

В презентації розкрита діяльність вчителя над проектом. Розроблені пам,ятки роботи над проектом, як мотивувати дітей на проектну діяльність.Описані вимоги до створення проекту, розкриті етапи і зміст проекту, а також організаційні форми робіт, характерні для навчальних проектів, вказані характерні ознаки методу проектів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проектна діяльність як елемент творчого розвитку учасників навчально-виховного процесу. Департамент освіти Маріупольської міської ради. ЗОШ № 19 Підготувала: учитель фізики та інформатики Касьянова Л. В.

Номер слайду 2

Як працювати над навчальним проектом. ОСНОВНІ ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ ПРИ ВИБОРІ ТЕМАТИКИ ПРОЕКТУ:      програмовий матеріал;       події у світі;        місцеві події;        історія регіону, в якому живуть діти.

Номер слайду 3

Педагогу на замітку Отже, забезпечити мотивацію включення в самостійну роботу над проектом можна за умови, коли  проблема проекту відповідає пізнавальним інтересам дітей і знаходиться в зоні їхнього найближчого розвитку. Звичайно, з віком дитини буде розширюватися і коло тем для проектів.

Номер слайду 4

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ПЕДАГОГАПлануючи тематику проекту, подумайте, чи:  тема вибрана у відповідь на питання дітей?  зможуть діти досягти успіху при виконанні проекту?  заохочує проект творче мислення, уяву?  засвоять діти основні навички?  зможуть діти краще зрозуміти предмети, явища навколишнього світу? відповідає проект спробам дітей самостійно осмислити та зрозуміти нову інформацію?

Номер слайду 5

ВИМОГИ ДО НАВЧАЛЬНОГО ПРОЕКТУ:1.       Метою роботи над проектом є розв’язання конкретної, соціально-значущої проблеми – дослідницької, інформаційної, практичної.2.       Виконання роботи завжди починається з проектування, планування самого проекту.3.       Обов’язкова умова кожного проекту – дослідницька робота, яка полягає у пошуку інформації, яка потім обробляється і представляється учасникам проектної групи.4.       Кінцевим результатом роботи над проектом є продукт, створений учасниками проектної групи в ході вирішення поставленої проблеми.5.       Завершальним етапом проекту має стати презентація продукту.

Номер слайду 6

Педагогу на замітку. Таким чином, проект – це „п’ять П”: проблема – планування – пошук інформації – продукт – презентація. Шоста „П” проекту – це його портфоліо, тобто папка, у якій зібрані всі робочі матеріали.

Номер слайду 7

Етапи і зміст проектної роботи1.       Пошуковий: визначення теми та мети проекту, пошук та аналіз проблеми, висування гіпотези, обговорення методів дослідження.2.       Аналітичний: аналіз вхідної інформації, пошук оптимального способу досягнення мети проекту, побудова алгоритму діяльності, покрокове планування роботи.3.       Практичний: виконання запланованих кроків.4.       Презентаційний: оформлення кінцевих результатів, підготовка та проведення презентації, „захист” проекту.5.       Контрольний: аналіз результатів, коригування, оцінка якості проекту.

Номер слайду 8

ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ПЕДАГОГАПерш ніж планувати певний проект, дайте відповідь на три головні запитання:        Які навчальні завдання ви ставите?       Якими знаннями повинні оволодіти  діти?       На яких уміннях ви збираєтеся концентрувати увагу? Відповіді на ці запитання допоможуть вам визначити мету і завдання даного проекту.

Номер слайду 9

ОРГАНІЗАЦІЙНІ ФОРМИ РОБІТ, ХАРАКТЕРНІ ДЛЯ НАВЧАЛЬНИХ ПРОЕКТІВ:      групове обговорення, “мозкова атака”, “круглий стіл”;      самостійна робота учнів;      консультації з керівником проекту;       консультації з експертами;      екскурсії;     практична робота;      творчий звіт, „захист” проекту.

Номер слайду 10

Характерні ознаки методу проектів:-       наявність певної значущої для вихованців проблеми;-       вихідний момент -  інтереси дітей;-       домінування принципу  самостійності у діяльності дітей;-       використання різноманітних форм діяльності вихованців: індивідуальна, парна, групова;-       зв’язок теорії з практикою;  -       зв’язок з реальним життям;-       забезпечення  максимальної  пізнавальної  активності дітей;-       розвиток творчих навичок , критичного мислення, вмінь самостійно шукати інформацію;-       використання різноманітних методів, засобів навчання;-       здійснення  монопредметних, міжпредметних  та надпредметних зв’язків;-       інтегрування знань, умінь з різних галузей ;-       створення матеріалів, які є різними за змістом і формою, але готові до застосування на практиці;-       із об’єктів навчання діти перетворюються на суб’єктів навчання;-       включає в себе елементи особистісно-орієнтованого навчання, педагогіки співробітництва, діяльнісного підходу у навчанні;-       є однією із сучасних форм  особистісно - орієнтованого навчання.

Номер слайду 11

                                            Педагогу на замітку Гуманізм, увага та повага до особистості дитини, позитивні почуття, думки, спрямовані не тільки на навчання, але і на розвиток особистості – важлива риса проектного підходу.

Номер слайду 12

Професійна позиція педагога-       із носія готових знань перетворюється в організатора пізнавальної, пошукової діяльності дітей;-       переорієнтовує свою навчально-виховну роботу і роботу вихованців на різноманітні види їх самостійної діяльності;-       стає організатором пошукової, дослідницької, творчої діяльності дітей;-       виступає у ролі організатора, консультанта, ведучого дискусії;-       стає демократичним, рівноправним партнером вихованців

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Творчих успіхів!Дякую за увагу!

pptx
Додано
3 квітня 2018
Переглядів
1639
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку