Презентація. Методи навчання історії у вищій школі

Про матеріал
1. Поняття методів навчання. Їх класифікації 2. Інтерактивні методи навчання історії 3. Методи та технології інноваційного навчання історичних дисциплін у вищій школі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи навчання історії у вищій школіАвтор:вчитель географії та історіїМашкаринець Богдан. Юрійович

Номер слайду 2

Поняття методів навчання. Їх класифікації Інтерактивні методи навчання історіїМетоди та технології інноваційного навчання історичних дисциплін у вищій школіЗміст

Номер слайду 3

1. Поняття методів навчання. Їх класифікації

Номер слайду 4

У дидактиці метод навчання – це певний спосіб цілеспрямованої реалізації процесу навчання, досягнення поставленої мети.

Номер слайду 5

До революції в дидактичних рекомендаціях визначення методу було таке: Метод – це головний інструмент педагогічної діяльності, лише з його допомогою виробляється продукт навчання, здійснюється взаємодія вчителя й учнів.

Номер слайду 6

Метод – мистецтво вчителя спрямувати думки учнів у потрібне русло та організувати роботу за планом. У структуру методу входять зміст навчання, шляхи досягнення мети, активність учнів, методичні прийоми, мета, способи, завдання, інструменти, засоби, правила, педагогічна майстерність учителя.

Номер слайду 7

Спільним для всіх підходів є те, що в кожному з них відображається три групи ознак, які характеризують:навчально-пізнавальну діяльність;педагогічну діяльність;предмет спільної діяльності учасників педагогічного процесу.

Номер слайду 8

Елементи методу навчання і їх взаємозв'язки

Номер слайду 9

Класифікація методів навчання – це впорядкована за певними ознаками система методів; групування методів навчання за певними ознаками та встановлення між ними зв'язків. Класифікація методів навчання

Номер слайду 10

І. Класифікація методів навчання за джерелом одержуваних учнями знань (іншими словами за способом передавання інформації від вчителя до учнів)

Номер слайду 11

ІІ. Класифікація методів за рівнем пізнавальної активності і самостійності студентів (за характером розумової активності) або за характером піорганізовує викладач і здійснюють студенти в навчальному процесізнавальної діяльності, яку організовує викладач і здійснюють студенти в навчальному процесі.

Номер слайду 12

1) пояснювально-ілюстративний, або інформаційно-рецептивний (розповідь, лекція, пояснення, робота з підручником, демонстрація та ін.) – викладач повідомляє матеріал, студенти його сприймають:2) репродуктивний (відтворення знань і способів дій, діяльність за алгоритмом, програмою тощо) – студент виконує дії за зразком, наданим викладачем;М. Н. Скаткін і І. Я. Лернер поділяють ці методи навчання на:

Номер слайду 13

І. Методи організації та здійснення навчально-пізнавальної діяльності:1. За джерелом передачі та сприймання навчального матеріалу: Словесні методи. Наочні методи. Практичні методи. Класифікація методів навчання за Ю. К. Бабанським

Номер слайду 14

Індуктивні методи. Дедуктивні методи. Аналітичні методи. Синтетичні методи2. За логікою передачі та сприймання навчального матеріалу:

Номер слайду 15

Репродуктивні методи. Проблемно-пошуковіДослідницькі методи3. За ступенем самостійності мислення учнів (студентів) при засвоєнні знань:

Номер слайду 16

Робота під керівництвом викладача. Самостійна робота.4. За ступенем керівництва навчальною роботою:

Номер слайду 17

Методи стимулювання інтересу до навчанніМетоди стимулювання обов’язку і відповідальності у навчанніІІ. Методи стимулювання і мотивації навчально-пізнавальної діяльності.

Номер слайду 18

Методи усного контролю. Методи письмового контролю. Методи лабораторно-практичного контролюІІІ. Методи контролю та самоконтролю у навчанні

Номер слайду 19

2. Інтерактивні методи навчання історії

Номер слайду 20

Підґрунтям такого навчання є активізація пізнавальної діяльності учнів за допомогою активного спілкування: учня з учнем; учня з групою учнів; учня з учителем; учителя з представником групи; учителя з групою учнів; учителя з класом. Таке навчання в методиці одержало назву комунікативно-ділового або інтерактивного.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

1. Інтерактивні технології навчання: Робота в парах. Робота в трійках. По суті, це ускладнена робота в парах. Робота в трійках. По суті, це ускладнена робота в парах. Карусель. Учні розсаджуються в два кола – внутрішнє і зовнішнє. Методи інтерактивного навчання

Номер слайду 23

Робота в малих групах. Акваріум. У цьому методі одна мікрогрупа працює окремо, в центрі класу, після обговорення викладає результат, а решта груп слухає, не втручаючись

Номер слайду 24

Велике коло. Учні сидять по колу і по черзі за бажанням висловлюються з приводу певного питання. Мікрофон. Це різновид великого кола. Учні швидко по черзі висловлюються з приводу проблеми, передаючи один одному уявний "мікрофон". Незакінчені речення.2. Інтерактивні технології колективно-групового навчання:

Номер слайду 25

Мозковий штурм. Аналіз дилеми (проблеми). Учні в колі обговорюють певну дилему (простіше) чи проблему (складніше, бо поліваріантно). Мозаїка. Це метод, що поєднує і групову, і фронтальну роботу.

Номер слайду 26

Під інноваціями в навчанні розуміють процес створення, поширення нових засобів для роз’яснення тих педагогічних проблем, які досі вирішувалися по-іншому.3. Методи та технології інноваційного навчання історичних дисциплін у вищій школі

Номер слайду 27

новизну, що дає змогу визначити рівень оригінальності досвіду. Розрізняють абсолютний, локально-абсолютний, умовний, та суб'єк­тивний рівні новизни;оптимальність, яка сприяє досягненню високих результатів за найменших витрат часу фізичних і розумових сил учасників педагогічного процесу;Інноваційна спрямованість визначається критеріями педагогічних інновацій , до яких відносять:

Номер слайду 28

результативність та ефективність, що означає певну стійкість позитивних результатів у діяльності викладача;можливість творчого застосування нових результатів у масовому досвіді, що передбачає придатність апробованого досвіду для масового упровадження в навчальних закладах.

Номер слайду 29

Виникнення – відбувається теоретична розробка нововведення та організується інформаційно-роз'яснювальна робота;Засвоєння – здійснюється апробація нововведення у одному або декількох навчальних закладах та діагностика результатів;Інноваційний процес розгортається за такою логікою:

Номер слайду 30

Насичення – якщо результат інноваційного проекту позитивний, відбувається широке упровадження інновації в масову педагогічну практику; Рутинізація  – інновація перетворюється у звичайну норму, традицію;

Номер слайду 31

 Криза  – нововведення повністю вичерпує свої можливості, а його результати можуть погіршуватися;Фініш  – інновація завершує своє існування, на її зміну приходять інші нововведення.

Номер слайду 32

На думку Н. В. Якси, інноваційну діяльність можна вважати ефективною, якщо нововведення пройшло всі стадії вище викладеного "життєвого циклу" .

pptx
Додано
24 січня 2019
Переглядів
3002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку